Türk Yargısının İfade Özgürlüğü Konusunda Kapasitesinin Güçlendirilmesi Semineri
Türkiye Adalet Akademisi Bilimsel Çalışmalar Enformasyon Daire Başkanı Aydın:"Devletin varlığına kast edilen zamanlarda bile ülkemizde ziyadesiyle var olan ifade özgürlüğünü konuşmak, Türkiye'nin demokrasiye, temel hak ve özgürlüklere ne kadar önem verdiğ
ANTALYA (AA) - Türkiye Adalet Akademisi Bilimsel Çalışmalar Enformasyon Daire Başkanı Ertan Aydın, "Devletin varlığına kast edilen zamanlarda bile ülkemizde ziyadesiyle var olan ifade özgürlüğünü konuşmak, Türkiye'nin demokrasiye, temel hak ve özgürlüklere ne kadar önem verdiğinin, ne kadar sağlam temelleri olan bir ülke ve devlet olduğumuzun güçlü kanıtlarından birisidir." dedi.
Adalet Bakanlığı ve Türkiye Adalet Akademisi Dış İlişkiler ve Projeler Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen "Türk Yargısının İfade Özgürlüğü Konusunda Kapasitesinin Güçlendirilmesi Avrupa Birliği-Avrupa Konseyi Ortak Projesi" konulu meslek içi eğitim semineri, Antalya'daki bir otelde başladı.
Seminerin açılışında konuşan Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, sözlerine başlarken Adana'da meydana gelen terör saldırısında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara ise acil şifalar diledi.
Solmaz, uzun süre Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı olarak görev yaptığını, bu sürede ifade özgürlüğü konusunda birçok olay ve eyleme şahit olduğunu belirtti. İnsanların ifade özgürlüğü başta olmak üzere bir takım hakları konusunda sonsuz ve sınırsız kullanım istediğine dikkati çeken Solmaz, "Anayasada ve yasalarda haklar varken yükümlülüklerin de bulunduğu unutulmamalıdır." dedi.
Türkiye Adalet Akademisi Bilimsel Çalışmalar Enformasyon Daire Başkanı Ertan Aydın, adalet ve hukuk alanında dünya çapında model alınan eğitim ve araştırma kurumu olma vizyonuyla hareket eden Türkiye Adalet Akademisinin asıl görevinin meslek içi ve meslek öncesi eğitim olduğunu bildirdi.
Bu kapsamda her yıl Meslek İçi ve Hizmet İçi Eğitim Dairesi Başkanlığı olarak hukuk ve ceza alanında değişik konularda 2 bin hakim ve savcıya eğitimler verdiklerini belirten Aydın, yaklaşık 2 bin hakim ve savcı adayının da stajlarını programladıklarını kaydetti. Aydın, uluslararası işbirliğiyle de yaklaşık 100 ülke ve 20'ye yakın uluslararası kuruluş ile irtibata geçerek, hukuk ve adalet seviyelerini artırmak amacıyla çalışmalar yaptıklarını vurguladı.
15 Temmuz 2016 tarihinde ülkede demokratik düzene, insan haklarına ve millete karşı affedilmeyecek bir darbe girişiminde bulunduğunu hatırlatan Aydın, konuşmasına şöyle devam etti:
"Devletimizin tüm organları, yargı teşkilatımızın güzide başsavcıları ve hakimlerinin destekleri, en önemlisi elbette ki aziz milletimizin birlik ve beraberlik içerisindeki kararlı duruşu ile millet iradesi, insan hakları ve demokrasiden taviz verilmeyeceği hususlarında tüm dünyaya gerekli mesaj verilmiştir. 15 Temmuz kanlı darbe girişiminden bugüne kadar gelen süreçte her türlü terör örgütüyle etkin ve kararlı biçimde ülke, millet olarak mücadelemiz devam ederken, 'İfade özgürlüğü dile getirilmeden bunun ne anlamı var' diye pek çoğumuzun aklından böyle bir düşünce geçebilir. Ancak şunu unutmamalıyız ki devletin varlığına kast edilen zamanlarda bile ülkemizde ziyadesiyle var olan ifade özgürlüğünü konuşmak, Türkiye'nin demokrasiye, temel hak ve özgürlüklere ne kadar önem verdiğinin, ne kadar sağlam temelleri olan bir ülke ve devlet olduğumuzun güçlü kanıtlarından birisidir."
Hakim ve savcılara yönelik meslek içi eğitim semineri yarın sona erecek.
AA
Kaynak: