"Türkiye D-8 içinde çok önemli bir role sahip"

"Türkiye D-8 içinde çok önemli bir role sahip"

Bangladeş'in Ankara Büyükelçisi Sıddıki:- "Türkiye D-8 içinde çok önemli bir role sahip. Türkiye aynı zamanda bilim, mühendislik, maddi gelişmişlik ve altyapı gibi alanlarda da gelişmiş bir ülke ve özellikle son 14 yılda oldukça büyük bir performans göste

ANKARA (AA) - UĞUR ÇİL - Bangladeş'in Ankara Büyükelçisi M. Allama Sıddıki, Gelişen 8 Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Örgütü içinde Türkiye'nin 14 yılda büyük performans sergilediğini belirterek "Türkiye D-8 içinde çok önemli bir role sahip." dedi.

Büyükelçi Sıddıki, 19-20 Ekim'de İstanbul'da yapılacak D-8 örgütünün devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla 2 yılda bir gerçekleştirilen ve en üst düzey karar alma organı olan 9. Başkanlar Zirvesi ve 16. Bakanlar Konseyi toplantısı öncesinde teşkilat hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye, Bangladeş, İran, Pakistan, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya'dan meydana gelen D-8'in bölgesel bir yapıdan ziyade küresel bir karaktere sahip olduğuna işaret eden Sıddıki, "Bu ülkelerden bazılarının gelecekte dünya ekonomisini harekete geçirecek kadar büyük seviyede gelişmesi bekleniyor." değerlendirmesinde bulundu.

Sıddıki, bütün D-8 ülkelerinin 2050 yılında dünyanın en büyük 25 ekonomisi arasında yer almasını beklediğini ifade ederek "Bu noktadan hareket ederek D-8 ülkeleri arasındaki ticaretin ve yatırımın artması ve ilişkilerin gelişmesi potansiyeli oldukça yüksek." diye konuştu.

Bangladeş'in D-8'in kurucu üyelerinden biri olarak beklentilerinin yüksek olduğuna dikkati çeken Sıddıki, D-8 sekreteryasının ekonomi bölümünde Bangladeşli uzmanların görev yaptığını kaydetti.

- "D-8'in küresel bir aktör olması mümkün"

Sıddıki, D-8'in sahip olduğu insan ve ekonomik potansiyelle gelecekte küresel bir aktör olup olmayacağı sorusuna, "D-8'in küresel bir aktör olması mümkün. Çünkü D-8 ortak ekonomik potansiyeliyle kesinlikle küresel ekonomik ilerlemenin motoru haline gelecek." yanıtını verdi.


D-8 ülkelerinin köklü geçmişe ve güçlü siyasi yapıya sahip olduğuna dikkati çeken Sıddıki, bu ülkelerin ayrıca küresel barış vizyonuyla medeniyet güçleri arasında kilit rol oynadığını vurguladı.


Sıddıki, İstanbul'da düzenlenecek zirvede önemli konuların masaya yatırılacağını dile getirerek öncelikle teşkilatı meydana getiren vizyonu hayata geçirmek için D-8'in fikirlerini eyleme dönüştürmesi, projeler ve stratejiler geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Özellikle bu zirvede 2017 eylem planının yanı sıra D-8'in 2018-2030 yol haritası hakkında yoğun görüşmelerin yapılacağına dikkati çeken Sıddıki, "Bangladeş olarak bu görüşmelerden olumlu sonuçlar bekliyoruz." diye konuştu.


Büyükelçi Sıddıki, D-8 içindeki iş birliğinin sektörel bazda yürütüldüğünü ve Bangladeş'in de kırsal kalkınma konusundan sorumlu olduğunu belirterek bu sektörel dağıtımın ülkelerin konumları ve güçlü olduğu alanlar üzerinden belirlenmesinin önemli olduğunu ifade etti.


- "Türkiye D-8 içinde çok önemli bir role sahip"

Türkiye'nin D-8'i başlatan ülke olarak teşkilat içinde önemli bir rol oynadığının altını çizen Sıddıki, "Türkiye D-8 içinde çok önemli bir role sahip. Türkiye aynı zamanda bilim, mühendislik, maddi gelişmişlik ve altyapı gibi alanlarda da gelişmiş bir ülke ve özellikle son 14 yılda oldukça büyük bir performans gösterdi." değerlendirmesinde bulundu.

Sıddıki, Türkiye'nin gelişmiş bir kara ve demiryolu ağının yanı sıra iletişim alanında da büyük bir altyapıya sahip olduğuna dikkati çekerek "Türkiye gerçekten bu gelişmeyi çok iyi bir şekilde gerçekleştirdi ve bütün bunları sadece 14 yıl içinde başardı." ifadelerini kullandı.


Türkiye'nin son 14 senede gösterdiği başarıyı devam ettirmesini umduğunu dile getiren Sıddıki, "D-8 ülkeleri de Türkiye'nin bu tecrübelerini ve bilgisini paylaşma fırsatı bulacak." dedi.

- "İki ülke birbirine giderek daha çok yaklaşıyor"

Sıddıki, Türkiye ve Bangladeş arasındaki ilişkilerle ilgili, iki ülke halklarının birbirlerine karşı büyük sevgi beslediğini ve birbirini bu şekilde tamamladığını ifade ederek "Bangladeş ve Türkiye uluslararası ana meselelerde ortak pozisyona sahip." diye konuştu.

Türkiye ve Bangladeş arasında geçmiş yıllarda bazı konularda fikir ayrılığı yaşandığını belirterek "Şu an bunun geçmişte kaldığını söylemekten dolayı oldukça mutluyum." ifadelerini kullandı.

Sıddıki, iki ülkenin ortak ilişkilerini farklı yollardan geliştirmeyi sürdürdüğünü kaydederek "Siyasi düzlemde iki ülke giderek daha çok birbirine yaklaşıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ve Bangladeş arasındaki üst düzey ziyaretlerin devam ettiğini hatırlatan Sıddıki, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin iyi olmasına rağmen istenilen seviyeye ulaşmadığını ve yaklaşık 1,2 milyar dolar seviyesindeki ikili ticaret hacminin kolaylıkla 3 veya 4 milyar dolar seviyesine yükseltilebileceğini söyledi.

Sıddıki, Türkiye ve Bangladeş'in, ekonomik iş birliğinin yanı sıra savunma ve eğitim konularında da iş birliği içinde olduğunun altını çizerek iki ülkenin halklarını bir araya getirmek için kültürel faaliyetlere de odaklandıklarını ifade etti.

Gelecek aralık ayında Bangladeş'ten bir kültür topluluğunun Türkiye'ye geleceğini dile getiren Sıddıki, ayrıca bu ay ve gelecek ay olmak üzere Bangladeş'ten iki ticaret heyetinin de İstanbul ve Ankara'da temaslarda bulunacağını belirtti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı