"Türkiye, düşük petrol fiyatlarından yararlanmaya devam edecek"
Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Birol: - “Bir petrol bolluğu var. Şu anda 2017’nin ikinci yarısına kadar çok ciddi bir fiyat artışı beklemiyoruz. Bu, Türkiye gibi ülkelerin cari açıkları için son derece güzel bir haber""- "Türkiye, düşük petrol
LONDRA (AA) - GÖKHAN KURTARAN - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol, petrol bolluğu olduğunu, önümüzdeki yılın ikinci yarısına kadar petrol fiyatlarında çok ciddi fiyat artışı beklemediğini belirterek, "Bu, Türkiye gibi ülkelerin cari açıkları için son derece güzel bir haber. Türkiye, düşük petrol fiyatlarından yararlanmaya devam edecek." dedi.
Birol, enerji piyasalarındaki gelişmelere ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, normal şartlar altında herhangi bir müdahale olmaması halinde petrol fiyatlarının yukarı çıkması için ciddi bir neden görmediğini ifade etti.
Birol, "Bunun üç nedeni var. Birincisi, petrol talebi hala zayıf. İkincisi, Orta Doğu ülkeleri, özellikle Suudi Arabistan, Irak ve İran ciddi anlamda petrol üretimini artırıyorlar. Üçüncüsü ise mevcut petrol stokları ağzına kadar dolu. Bu bakımdan bir petrol bolluğu var." diye konuştu.
Şu anda 2017’nin ikinci yarısına kadar çok ciddi bir fiyat artışı beklemediğini ifade eden Birol, bunun, Türkiye gibi ülkelerin cari açıkları için son derece güzel bir haber olduğunu ve Türkiye'nin, düşük petrol fiyatlarından yararlanmaya devam edeceğini söyledi.
- "Türkiye’nin doğalgaz ve petrol taşımacılığında önemli rol oynayacağını düşünüyorum"
Fatih Birol, son dönemde Türkiye ve bölge ülkeleri arasındaki yakınlaşmanın enerji projelerinin sürdürülmesi adına olumlu bir gelişme olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
"Türkiye’nin bütün enerji projelerinde iki tane olmazsa olmaz şartı var. Bir tanesi ekonomik fizibilitesi, diğeri ise politik fizibilitesi. Türkiye’nin komşuları ile ilişkilerini daha da pozitif bir yöne götürmesi, enerji projelerinin yolunu açmak konusunda ciddi bir adım olacak.
Türkiye, üretim ve tüketim merkezleri ile arasında bir köprü durumunda. Bu bakımdan Türkiye’nin önümüzdeki dönemde doğalgaz ve petrol taşımacılığında önemli rol oynayacağını düşünüyorum. Türkiye’nin çevresinde Rusya, Hazar ülkeleri, İran, Irak ve Doğu Akdeniz gibi büyük enerji üreticileri ve sahaları var. Bu nedenle Türkiye hem iç pazar açısından hem de bulunduğu coğrafi konum itibarıyla çok önemli bir enerji ülkesi durumunda.”
- "Dünyada yenilenebilir enerjiden faydalanan ülkelerden katbekat fazla potansiyelimiz var"
IEA İcra Direktörü Birol, küresel enerji yatırımlarının 2015'te bir önceki yıla göre yüzde 8 düştüğünü, toplam küresel enerji yatırımlarının geçen yılın sonunda 1,8 trilyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini bildirdi.
Özellikle ABD, Kanada, Afrika ve Güney Amerika’da petrol ve doğalgaz yatırımlarında çok ciddi düşüş olduğunu vurgulayan Birol, "Buna karşılık yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yatırımlarında da büyük artış görüyoruz. 2015 itibarıyla yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinde yapılan yatırımlar toplam enerji yatırımlarının yüzde 30’unu oluşturuyor. Fosil yakıtlar ise yatırımlarda, petrol, doğalgaz ve kömür, hala yüzde 55 civarında bir paya sahip. Çok yüksek seviyelerden bu noktalara geldiler. Önümüzdeki yıllarda yenilenebilir enerji yatırımlarında daha da büyük artış olacağını tahmin ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin ilerleyen dönemde yenilenebilir enerjide düşen maliyetlerden de faydalanacağını ifade eden Birol, Türkiye’nin yenilenebilir enerji konusunda çok önemli potansiyeli bulunduğuna işaret etti.
Birol, "Şu anda dünyada yenilenebilir enerjiden faydalanan ülkelerden katbekat fazla potansiyelimiz var. Özellikle güneş ve rüzgar enerjisindeki maliyetler de göz önüne alındığında, Türkiye’nin ileride yenilenebilir enerjiden çok daha yüksek miktarda faydalanacağını düşünüyorum." şeklinde konuştu.
AA
Kaynak: