Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu kuruluyor
AK Parti, CHP, HDP ve MHP'nin ortaklaşa verdiği önergeyle tasarıda değişiklik yapıldı - Cinsiyet, ırk, renk, dil, din, inanç, felsefi ve siyasi görüş, etnik köken, servet, doğum, medeni hal, sağlık durumu, engellilik ve yaşa dayalı ayrımcılığın yanı sıra,
TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda, AK Parti, CHP, HDP ve MHP'nin ortaklaşa verdiği önergeyle, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu Tasarısında değişiklik yapıldı. Cinsiyet, ırk, renk, dil, din, inanç, felsefi ve siyasi görüş, etnik köken, servet, doğum, medeni hal, sağlık durumu, engellilik ve yaşa dayalı ayrımcılığın yanı sıra, mezhebe dayalı ayrımcılık da yasak olacak.
Genel Kurulda, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu Tasarısının görüşmeleri sürüyor.
Tasarının 3. maddesi üzerinde, AK Parti, CHP, HDP ve MHP'nin ortaklaşa verdiği önergeyle değişiklik yapıldı.
Kabul edilen önergeyle, ayrımcılığın yasak olduğu haller arasına "mezhep" de eklendi. Buna göre, cinsiyet, ırk, renk, dil, din, inanç, mezhep, felsefi ve siyasi görüş, etnik köken, servet, doğum, medeni hal, sağlık durumu, engellilik ve yaşa dayalı ayrımcılık yasak olacak.
Tasarının 3. maddesi üzerinde ayrıca önerge tartışması yaşandı.
TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, tasarının 3. maddesi üzerinde dört önerge verildiğini, bunlardan ikisinin CHP'ye, birinin MHP, birinin de HDP'ye ait olduğunu belirterek, İçtüzük gereği her parti grubunun bir önerge verebileceğini, bu nedenle CHP'nin bir önergesini işleme alabileceklerini söyledi.
Buna itiraz eden CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, yarın TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın, İçtüzük konusunu görüşmek üzere parti temsilcileriyle bir araya geleceğini anımsatarak, İçtüzüğün tartışılmaya başlandığı bir dönemde önergelerinin işleme alınmamasını eleştirdi.
Daha sonra Başkanvekili Bahçekapılı, Özel'in talebi üzerine usul tartışması açtı.
AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, farklı yorumlamalara, tartışmalara ve şüphelere meydan vermeyecek bir İçtüzüğe ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, "İçtüzük, her siyasi parti grubuna bir önerge verme hakkı tanımaktadır. Bir siyasi parti önerge vermediği zaman, bu hak başka bir partiye de geçmez." diye konuştu.
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, AK Parti'nin, değişiklik önergesi hakkını kullanmaması halinde bu hakkın başka bir siyasi parti ya da milletvekili tarafından kullanılabileceğini öne sürdü.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise bir siyasi parti grubuna ait önerge verme hakkının, o partinin onayı halinde başka bir parti tarafından kullanılmasına izin verilip verilmemesi konusunun tartışmalı olduğunu kaydetti.
TBMM Başkanvekili Bahçekapılı, konuşmaların ardından tutumunda bir değişiklik olmadığını söyledi.
Bu arada, Genel Kurulda birleşime ara verildiği sırada, AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı; AK Trabzon milletvekilleri Adnan Günnar, Ayşe Sula Köseoğlu, Muhammet Balta ve Salih Cora'nın fotoğrafını çekti. Dört milletvekili foto muhabirlerine de poz verdi.
Tasarının görüşmeleri 6. madde üzerinde sürüyor.
AA
Kaynak: