"Türkiye mülteci çocuklar konusunda rol model olmalı"

"Türkiye mülteci çocuklar konusunda rol model olmalı"

Uluslararası Pediatri Dernekleri Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Alden: - "Amacımız diğer ülke hükümetlerinin de mülteciler konusunda Türk hükümetini örnek almasını ve Türk hükümetinin faaliyetlerine paralel faaliyetler gerçekleştirmesini sağlamak. Bunu ger

ANTALYA (AA) - Uluslararası Pediatri Dernekleri Federasyonu (IPAF) Başkanı ve Uluslararası Pediatri Cemiyeti (IPA) gelecek başkanı Prof. Dr. Eroll Alden, Türkiye'de mülteci çocukların sevgiyle kucaklandığını belirterek, bu konuda diğer ülkelerdeki hükümetlerin, Türk hükümetini örnek alması gerektiğini bildirdi.

Antalya'nın Belek turizm merkezindeki bir otelde Türkiye Milli Pediatri Derneği (TMPD) tarafından düzenlenen 61. Türkiye Milli Pediatri Kongresi'nde, mülteci çocukların güncel sorunları uluslararası çalıştayda masaya yatırıldı.

Uluslararası Pediatri Dernekleri Federasyonu (IPAF) Başkanı ve Uluslararası Pediatri Cemiyeti (IPA) gelecek başkanı Prof. Dr. Eroll Alden, düzenlenen basın toplantısında, Türkiye'nin mülteciler konusunda neler yaptığını iyi şekilde bildiklerini, bunu takdir ettiklerini söyledi.

Türkiye'nin mülteciler konusunda çok güzel işler çıkarttığını aktaran Alden, mültecilerin, dünyanın sorunu olduğunu dile getirdi.

Mültecilere genel olarak bakıldığında yüzde 60'ının çocuklardan oluştuğuna dikkati çeken Alden, "Çocuklar da geleceği temsil ediyor. O yüzden onların sorunlarına daha yakından eğilmemiz gerekiyor. Çocukların çok büyük sorunları olabiliyor. Bazıları ailelerini kaybetmiş, bazıları savaştan kaçtıkları için çok ciddi travmalar yaşamışlar. Kısa vadedeki temel ihtiyaçları hemen karşılanıyor ama uzun vadede karşılanması gereken bazı sorunları var ki bunlar genellikle psiko-sosyal sorunlar olarak karşımıza çıkıyor. Pediatristler bu konuya özellikle duyarlı." diye konuştu.

TMPD'nin çalışmalarının tüm dünya için bir model oluşturduğunu belirten Alden, Türk hükümetini duyarlı çalışmalarından dolayı tebrik etti.

- "Türkiye rol model"

Türk hükümeti ve TMPD'nin mülteci çocukları sevgiyle kucakladığını anlatan Alden, şunları kaydetti:

"Dünyanın başka bir yerinde bu denli, bu aşamada gerçekleşmedi. Türkiye'yi bir rol model alarak, bu modelin tüm dünyada uygulanmasını istedik. Bu çocuklar bizim geleceğimiz. Bu çocukların bütün ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra psiko-sosyal ve akıl sağlıklarıyla da ilgilenmemiz gerekiyor. Gelecekteki problemlerin bir parçası haline gelmesinler. Hepsini sağlıklı bireyler olarak yetiştirmemiz gerekiyor. Türk hükümeti çok önemli bir sağlık hizmeti veriyor. Mültecilerde su çiçeği, hepatit ve kızamık gibi hastalıklar görülebilir. Bu hastalıkların hepsi önlenebilir. Türkiye'de gerekli önlemler alındı."

Pediatristlerin öncelikle halkla çalıştığını, sorunları birebir gördüğünü, tüm hükümetlerin de bunları görmesini sağlamanın da görevleri olduğunu bildiren Alden, "Asıl amacımız diğer ülke hükümetlerinin de mülteciler konusunda Türk hükümetini örnek almasını ve Türk hükümetinin faaliyetlerine paralel faaliyetler gerçekleştirmesini sağlamak. Bunu gerçekleştirdiğimiz zaman, dünya bu hassas konumdaki çocuklar için çok daha güzel, huzurlu bir yer olacak." dedi.

- "Dünya'daki en büyük sorun mülteciler"

TMPD Genel Koordinatörü Kerem Hasanoğlu da dünyada 65 milyon mülteci bulunduğunu, bunun 30-35 milyonunun da çocuk olduğunu söyledi.

"Dünya'daki en büyük sorun, mülteci sorunudur." diye konuşan Hasanoğlu, şunları kaydetti:

"Kimse yurdunu, vatanını bırakmak istemez ama dünyada 65 milyon insanın böyle bir durumu var. 35 milyon çocuk mülteci olduğunda, bütün dünyayı ilgilendiren, bütün ülkeleri ilgilendiren çok büyük sorunlar ortaya çıkıyor. Türkiye şu anda mülteciler ve mülteci çocuklar konusunda dünyadaki en etkin ülke konumunda. Türkiye hem manevi hem de maddi olarak kendinden beklenenin çok çok üstünde bir performans sergiliyor. Bunu yapmasında da tabii toplumumuzun duyarlılığı, Cumhurbaşkanının ve hükümetin güzel çabaları var."

Çalıştayda ele aldıkları konulardan en önemlisinin, savaş sonrası mülteci çocukların okul öncesi çağdaki durumları ve akıl sağlıkları olduğunu dile getiren Hasanoğlu, bununla ilgili tartışmalar yaptıklarını söyledi.

Hasanoğlu, gördükleri en önemli sorunun, çocuklardaki psiko-sosyal ve travmatik sorunlar ve bunun ilerleyen yaşlarda yaratacağı sıkıntılar olduğunu belirterek, "Akademisyenler tüm dünyada bunu ciddi bir şekilde ele alacak ama aynı anda tüm toplumun da buna büyük bir duyarlılık göstermesi önemli.Türkiye mültecilere dünya üzerine maddi ve manevi olarak en çok yardım eden ülke. Bu konuda tüm pediatristler ortak kanıda." ifadelerini kullandı.

Kongreye Türkiye ve diğer ülkelerden 2 bin doktorun katıldığı bildirildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı