Türkiye-Rusya İlişkilerinin Derinleştirilmesi Konferansı

Türkiye-Rusya İlişkilerinin Derinleştirilmesi Konferansı

SETA Uzmanı Karagöl:- "Türkiye enerji ticaret merkezi olmak istiyor. Ukrayna gibi koridor bir ülke olmak istemiyor"- Rusya Bilim Akademisi Enerji Çalışmaları Enstitüsü Başkan Yardımcısı Likhachev:- "Enerji tedarikinde ticaretin milli para birimi ile gerçe

ANKARA (AA) - Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Uzmanı Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, Türkiye'nin bölgede doğalgaz ticareti için geçiş ülkesi olmak istemediğini belirterek, "Türkiye enerji ticaret merkezi olmak istiyor. Ukrayna gibi koridor bir ülke olmak istemiyor." dedi.

Karagöl, Dışişleri Bakanlığına bağlı Stratejik Araştırmalar Merkezi ile Rus Dış İlişkiler Konseyinin işbirliğinde düzenlenen Türkiye-Rusya İlişkilerinin Derinleştirilmesi Konferansı'nda, Türkiye'nin doğalgazın depolandığı ve fiyatının belirlendiği bir ticaret merkezi olmak istediğini söyledi.

Türkiye ve Rusya arasındaki enerji ticaretinin önemine işaret eden Karagöl, "Türkiye bölgesel olarak büyük önem arz ediyor ve doğalgaz ticareti için geçiş ülkesi olmak istemiyor. Türkiye enerji ticaret merkezi olmak istiyor. Ukrayna gibi koridor bir ülke olmak istemiyor. Rusya'nın Türkiye ile beraber hareket etmesi iki ülke ve bölgesel işbirliği için bir 'kazan-kazan' olacaktır." diye konuştu.

İki ülke arasındaki enerji ticaretinde yerel para kullanımı konusunda ciddi talep olduğunu dile getiren Karagöl, "Bunun realize olabilmesi için başta Rusya olmak üzere açık oynanması gerekiyor." ifadesini kullandı.

- "Türkiye, Ukrayna riskini azaltıyor"

Rusya Bilim Akademisi Enerji Çalışmaları Enstitüsü Başkan Yardımcısı Vladimir Likhachev de Türkiye'nin Rusya için önemli bir piyasa olduğunu belirterek, "Enerji tedarikinde ticaretin milli para birimiyle gerçekleştirilmesi tartışılıyor. Burada çıkarlarımızın dengesini temin etmemiz lazım." dedi.

Rusya'nın ihracat güzergahlarını çeşitlendirmesinde Türkiye'nin ciddi rol oynadığını aktaran Likhachev, Türkiye'nin Rusya'nın Ukrayna'dan geçiş riskini azaltmada önemli bir ülke olduğunu vurguladı.

Likhachev, Türk şirketlerinin Rusya'da petrol ve gaz arama sahalarında faaliyet gösterdiğini dile getirerek, "Petrol ve gaz aramaları alanında iyi bir tecrübemiz var. Türk şirketleri de bu konuda çalışıyor. Türkiye ile ilişkilerimiz gelişecek. Türk şirketlerin imtiyazları olabilir." şeklinde konuştu.

Rusya'nın enerji ticaretini gerçekleştirmek için çeşitli transit boru hattı projeleri inşa ettiğini hatırlatan Likhachev, Rusya'nın boğazları devre dışı bırakarak doğalgaz ve petrol transitini sağlamaya yönelik projelerinin başarısız olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin enerji arzını çeşitlendirmek için yenilenebilir kaynaklara yönelmesini kaygıyla karşılayanların olduğunu anlatan Likhachev, bu çalışmaların ülkenin enerji arz güvenliğini sağlaması açısından normal karşılanması gerektiğini söyledi.

Likhachev, iki ülkenin uzun vadeli milli enerji projeleri oluşturması gerektiğinin altını çizerek, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla enerji arzının artırılması konusunda Rusya'nın Türkiye'nin tecrübesinden yararlanabileceğini söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı