Türkiye S-400'den vazgeçecek mi? Çavuşoğlu ABD'li mevkidaşıyla bir araya geldi
Türkiye ile ABD arasında kriz başlıklarının arttığı dönemde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Brüksel'de bir araya geldi.
Belçika'nın başkenti Brüksel'de NATO Dışişleri Bakanları Zirvesi dün itibariyle başladı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ikinci gün oturumuna katılacak.
BAŞ BAŞA GÖRÜŞME
Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi. İkili baş başa görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşme, Biden yönetimi ile Ankara arasındaki ilk yüz yüze temas oldu.
GÖRÜŞME SONRASI AÇIKLAMA: TEŞEKKÜR EDERİM
Ankara, Washington'ın "Afganistan görüşmeleri Türkiye'de yapılsın" teklifini kabul etmişti. Bu konuya değinen Blinken, Afganistan toplantısına ev sahipliği yapacağı için Türkiye'ye teşekkür etti. Görüşmede Suriye, Libya ve Doğu Akdeniz konularında etraflıca görüş alışverişi yapıldı. Çavuşoğlu, Türkiye'nin ABD'den PKK ve FETÖ'yle ilgili taleplerini tekrarladı. Çavuşoğlu ve Blinken, S-400 savunma sistemi konusunu da ele aldı. Görüşmede ittifak ilişkilerinin önemi teyit edildi.
Twitter'dan da açıklama yapan Blinken, "Bugün Çavuşoğlu'yla Brüksel'de buluştum. NATO müttefiki Türkiye ile terörle mücadele konusunda iş birliğinin devamını arzu ediyorum. Yunanistan ile yürütülen istikşafi görüşmelere desteğimizi dile getirdim ve demokrasi ve insan haklarının önemini vurguladım" ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu ise, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile yapıcı bir toplantıda ikili ilişkilerimizi tüm yönleriyle ele aldık. Afganistan, Kıbrıs, Doğu Akdeniz, Suriye, Irak, Libya ve terörle mücadele konularında kapsamlı görüş alışverişinde bulunduk" dedi.
ABD'DEN S-400 AÇIKLAMASI
Blinken-Çavuşoğlu zirvesi sonrası ABD Dışişleri Bakanlığı, görüşmede neler konuşulduğuna dair bir açıklama yayımladı.
Açıklamada, "ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, çarşamba günü Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavusoğlu ile görüşmesinde, Ankara'dan Rusya'nın S-400 füze savunma sistemlerini elinde tutmamasını talep etti. Blinken aynı zamanda, İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nden Türkiye'nin çekilmesi karşısındaki endişesini dile getirdi. İki bakan Suriye ve Afganistan'daki ortak çıkarları, NATO müttefikleri Türkiye ile Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmeleri, demokrasi ve insan haklarını da ele aldı" ifadeleri kullanıldı.
ÇAVUŞOĞLU'NDAN S-400 AÇIKLAMASI
Öte yandan Çavuşoğlu, Blinken ile görüşmesinin ardından Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı:
- Görüşmeler yapıcı bir ortamda gerçekleşti.
- S-400'leri neden aldığımız anlattık ve bu meselenin kapandığını belirttik.
- PKK'nın Suriye'de artan saldırılarını hatırlattık.
- Washington'da geniş çaplı bir toplantı yapmak için mutabık kaldık.
- (Afganistan Konferansı) Doha'ya alternatif platform istemiyoruz, destekleyici bir toplantı gerçekleştirmek istiyoruz. Afganistan Konferansı'nı nisan ayı içerisinde gerçekleştirmek istiyoruz.
- AB bizi oyalamayı bırakıp somut adımlar atmalı. Gümrük Birliği Anlaşmasının güncellenmesi siyasi şartlara bağlanmamalı.
BLINKEN: TÜRKİYE'NİN ABD VE NATO'YA YAKIN OLMASI ÇIKARIMIZA
Blinken, dün zirvede katıldığı bir toplantıda yaptığı açıklamada, Türkiye ile bazı konularda anlaşmazlık yaşadıklarının bir sır olmadığını söyleyerek, "Türkiye'yi NATO ve ABD'ye yakın tutmak, hem Ankara'nın hem de bizim çıkarımıza" demişti.