Türkiye-Suriye sınırındaki "transfer merkezi"

Türkiye-Suriye sınırındaki "transfer merkezi"

Türkiye ile Suriye arasındaki sıfır noktasında yer alan ara bölgede oluşturulan transfer merkezi, Suriyeliler için yapılan yardımların ulaştırılmasında ve ticari malzemelerin dağıtımında can damarı haline geldi- Türkiye'den çıkış yapan Türk plakalı tırlar

HATAY (AA) - İSMİHAN ÖZGÜVEN - CEM GENCO - İç savaş nedeniyle Türk tırlarının gidemediği Suriye'ye, Cilvegözü Sınır Kapısı ile Babel Sınır Kapısı arasındaki ara bölgede, sıfır noktasında oluşturulan tır aktarım alanı aracılığıyla yardım malzemeleri ve ticari malzemeler bölgeye ulaştırılmaya çalışılıyor.

Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan geniş güvenlik önlemlerinin ardından çıkış yapan tırlar, yaklaşık 2 bin 250 metre mesafede yer alan tır aktarım alanında, taşıdıkları malzemeleri Suriye tarafından gelen araçlara boşaltıyor.

Gün boyu Türkiye tarafından 360 civarında, Suriye yönünden de aynı sayıda gelen araçların buluştuğu alan, iki ülke arasında yardım elinin ve ticaretin buluştuğu transfer merkezi konumunda bulunuyor. Sabahın erken saatlerinde, tırların geçiş yapmasıyla yoğunluğun gözlendiği bölgede, mesai bitimine kadar ayrı bir telaş yaşanıyor.

Aktarım alanına günlük 60 civarında yardım, 300 civarında da ticari malzeme taşıyan tır geliyor. Aktarım alanı, iç savaş nedeniyle zor durumda kalan, bir ekmeğe dahi muhtaç Suriyelilerin adeta can damarı oluyor. Türkiye'den gönderilen yardımlar, tır aktarım alanından Suriyelilere ulaştırılıyor.

Türkiye'den çıkış yapan Türk plakalı tırların taşıdığı malzemeler, kimi çadırda kimi de sınıra yakın köylerde yaşayan Suriyeli işçilerin yardımıyla savaş bölgesinden gelen araçlara aktarılıyor. Gün boyu hareketliliğin yaşandığı bölgede, Suriyeli işçiler günlük 20 lira kazanarak ev ya da çadırlarında kalan ailelerine ekmek götürebiliyor.

- 7 gün 24 saat güvenlik

Olası bir saldırıya karşı güvenlik önlemlerinin en üst düzeyde alındığı, 24 saat kameralarla izlenen bölgede araçlar ve gelen yolcular x-ray cihazından geçirilerek kontrolleri yapılıyor.

Kurşun geçirmez gözetleme kulelerinin bulunduğu bölgede, giriş çıkış yapan araçlar ve insanlar sıkı şekilde denetleniyor. Yardım malzemeleri ile ticari ürünlerin geçirildiği bölgeden hemen her gün ortalama 250 kişi de giriş çıkış yapıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı