"Türkiye teknolojik yatkınlık ve girişimcilikte dünyaya örnek oluyor"
Google Kamu Politikası ve Devlet İlişkileri Müdürü Avni:- "Türkiye birçok açıdan önemli ama genç nüfusu, büyük potansiyeli ve teknoloji yatkınlığıyla Google olarak bizim için heyecan verici bir pazar"- "Girişimcilik ekosistemi açısından Orta Doğu, Afrika
İSTANBUL (AA) - MÜCAHİD EKER - Google Kamu Politikası ve Devlet İlişkileri Müdürü Doron Avni, Türkiye'nin genç nüfusu, büyük potansiyeli ve teknoloji yatkınlığıyla Google için heyecan verici bir pazar olduğunu belirterek, "Ayrıca girişimcilik ekosistemi açısından Orta Doğu, Afrika ve Avrupa pazarları içinde Türkiye, potansiyeli en yüksek ekosisteme sahip. Diğer ülkelerde hep Türkiye'yi örnek gösteriyorum." dedi.
Doron Avni, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Google olarak Türkiye'nin dijital dönüşüm yolculuğuna katkıda bulunmaya çalıştıklarını ifade etti.
Girişimciliğin gelişmesi için tüm paydaşlar açısından eğitime odaklanan projeler geliştirdiklerini anlatan Avni, geçen yıl Milli Eğitim Bakanlığı ile ilköğretimde bilişim teknolojileri ve yazılım dersi için iş birliği yaptıklarını hatırlattı.
Global çapta ilk kez hayata geçirdikleri bu proje kapsamında, 5'inci ve 6'ncı sınıflara yönelik bilişim teknolojileri ve yazılım dersi müfredatının Google tarafından zenginleştirildiğini ve bu konuda öğretmenlere rehberlik edecek bir kitapçık hazırladıklarını belirten Avni, bu projeyle 2 yılda 2 milyon çocuğa erişmeyi hedeflediklerini dile getirdi.
Avni, "Türkiye birçok açıdan önemli ama genç nüfusu, büyük potansiyeli ve teknoloji yatkınlığıyla Google olarak bizim için heyecan verici bir pazar. Ayrıca girişimcilik ekosistemi açısından Orta Doğu, Afrika ve Avrupa pazarları içinde Türkiye, potansiyeli en yüksek ekosisteme sahip. Diğer ülkelerde hep Türkiye'yi örnek gösteriyorum." diye konuştu.
- "Uygulama geliştiriciler Türkiye ekonomisine yıllık 10 milyar lira katkı sağlıyor"
Doron Avni, yaptıkları bir araştırmada, uygulama geliştiricilerin Türkiye ekonomisine yıllık 10 milyar lira katkı sağladığını ölçtüklerini, 2023'e kadar bu rakamın gayri safi milli hasılanın yüzde 1'i düzeyine çıkmasını öngördüklerini aktardı.
Türkiye'nin kendilerine heyecan vermesinin bir sebebinin de KOBi'ler olduğunu belirten Avni, "KOBİ'lerin dış dünyaya açılmasına ve dijital dönüşümüne destek vermek için Dijital Atölye adlı bir program yürütüyoruz. Yapılan çalışmalarda dijitali kullanan bir KOBİ'nin 3 kat daha fazla işini geliştirme kapasitesi olduğu görülüyor. TOBB ile iş birliği yaptığımız bu proje kapsamında bugüne kadar şehirlere giderek yaklaşık 75 bin KOBİ'ye ulaştık. Ama onun dışında online platformda da 1 milyondan fazla KOBİ'ye ve bu alanda iş kurmak isteyen gence ulaştık." ifadelerini kullandı.
Avni, Girişimcilik Vakfı ile birlikte, toplumsal sorunlara teknolojik çözümler üreten uygulamaların geliştirilmesi için hem yazılım hem de pazarlama eğitimini kapsayan Android Akademi programını hayata geçirdiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Bu programa 600'e yakın başvuru oldu. Seçilen 60 katılımcıya 3 ay eğitim verildi. Katılımcıların geliştirdikleri uygulamaların daha ileri taşınmasına destek olduk. Değerlendirme jürisinin seçtiği 3 takım önümüzdeki dönemde Silikon Vadisi'ni ziyaret edecek. Bu pilot çalışmanın sonuçları başarılı oldu. Şimdi bunu bir yıllık programa dönüştürüp katılımcılara Google sertifikalı bir belge vermeyi hedefliyoruz."
- "Odaklanın, hızlı olun, globale açılın"
Doron Avni, Google'ın global bir programı olan Launchpad'i Türkiye'deki girişimcilere de açtıklarını, girişimcilerin buradan mentörlük desteği alabildiğini belirtti.
Google'ın tamamen eğitime odaklandığını vurgulayan Avni, "Çünkü eğitim dijital dönüşümde Türkiye'nin hem ekonomik hem de sosyal büyümesi için en kritik faktör. Biz de burada programlarla herkesin bu eğitimlerden faydalanmasını sağlamayı hedefliyoruz. Türkiye bizim için önemli bir pazar ve olabildiğince hızlı bir şekilde kullanıcıların hayatını kolaylaştıracak çözümleri sunmak için çalışmalara devam ediyoruz ki şu anda bir çok temel ürünümüz Türkçe olarak hizmet veriyor." görüşlerini aktardı.
Girişimcilere "Odaklanın, hızlı olun, globale açılın" tavsiyesinde bulunan Avni, şunları söyledi:
"Öncelikle, geliştirilen uygulamanın nasıl günde en az bir kez ve elbette daha fazla kullandırılabileceğine odaklanılmalı. Hızlı olmaktan kastım, kullanıcıya fayda sağlayan bir ürün geliştirildiğinde bunun hemen pazara sunulmasıdır. Kullanıcılardan gelen yorumlar doğrultusunda ürünü geliştirmeye devam edilmeli. Bir uygulama, bulut bilişim imkanı kullanılarak rahatlıkla 1 milyon insana yaygınlaştırılabilir. Bu noktada global olmak çok kritik. Uygulamayı daha geniş kitlelere yaymak için ihraç etmeye başlamak çok önemli. Bugün girişimciler artık birinci günden hangi global pazarlara erişebileceklerine bakıyor. Dolayısıyla biz onları 'mikro çok uluslu şirketler' olarak adlandırıyoruz."
AA
Kaynak: