"Türkiye'de en çok Facebook kullanılıyor"

"Türkiye'de en çok Facebook kullanılıyor"

Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eraslan:"Nüfusumuzun yüzde 45'i mobil üzerinden sosyal medya kullanıyor. Türkiye'deki kullanıcıların en çok kullandığı sosyal platform Facebook'tur. Onun ardından sırasıyla en çok Youtube, Wha

ANKARA (AA) - MERVE YILDIZALP - Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Eraslan, "Nüfusumuzun yüzde 45'i mobil üzerinden sosyal medya kullanıyor. Türkiye'deki kullanıcıların en çok kullandığı sosyal platform Facebook'tur. Onun ardından sırasıyla en çok Youtube, WhatsApp, Facebook Messenger, Twitter ve Instagram'ı kullanıyoruz." dedi.

Sosyal medya üzerine kitapları bulunan Doç. Dr. Eraslan, AA muhabirine, 2016 yılının ilk 5 ayında Türkiye'deki sosyal medya kullanımına ilişkin yaptığı çalışma hakkında değerlendirmelerde bulundu.

İstatistiklere göre Türkiye'de 46 milyonluk aktif internet kullanıcı sayısının yaklaşık 42 milyonunun aktif sosyal medya kullanıcısı olduğuna dikkati çeken Levent Eraslan, "Nüfusumuzun yüzde 45'i mobil üzerinden sosyal medya kullanıyor. Türkiye'deki kullanıcıların en çok kullandığı sosyal platform Facebook'tur. Onun ardından sırasıyla en çok Youtube, WhatsApp, Facebook Messenger, Twitter ve Instagram'ı kullanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de Facebook'u en çok 20-29 yaş aralığındakilerin kullandığını ifade eden Doç. Dr. Eraslan, Facebook kullanıcılarının yüzde 63'ünün erkek, yüzde 37'sinin ise kadın olduğunu söyledi.

Levent Eraslan, "Facebook'un Türkiye'de yoğun kullanılmasının çeşitli nedenleri var. Bunlar, bilinen ve tanınan ilk sosyal medya aracı olması, yaygınlığı ve tanınırlığıdır. Kullanımının basit olması, resim ve video paylaşım olanakları da bir diğer tercih nedenidir." diye konuştu.

Video içerik paylaşım sitesi Youtube'un en sevilen ve yoğun olarak kullanılan bir diğer sosyal medya aracı olduğunu dile getiren Eraslan, son dönemlerde kendi üretimlerini paylaşma ve yorum yapma davranışlarının izleme davranışını geçtiğini belirtti.

- "Twitter bilgi edinmede önemsenen sosyal medya aracı"

2016 yılının ilk 5 ayında özellikle toplumsal olayların artışının, bireyleri sosyal medyayı özellikle bilgi edinme amacıyla kullanma yönelimine ittiğine dikkati çeken Doç. Dr. Eraslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Terör olaylarında bu bilgi edinme aynı zamanda kontrolsüz bilgi yayımına dönüştü. Bu durumun sakıncaları, 'sosyal medya hukuku' ve 'sosyal medya etiği' gibi kavramların tartışılmasına neden oldu. Özellikle Twitter bilgi edinmede önemsenen sosyal medya aracı oldu.

WhatsApp tüm dünyada geçen aylarda bir milyar çıtasını aşan bir uygulama. Ülkemizde de büyük oranda herkesin bildiği ve kullandığı WhatsApp, okullarda öğrenci gruplarının, iş yerlerinde çalışma arkadaşlarının, akrabaların ve hatta kadın günlerine katılanların oluşturduğu çok yaygın bir kullanıcı ağına sahip. Türkiye'de 36 milyon kişinin, telefonlarından sosyal medyaya katılımı düşünüldüğünde bu yaygınlık normal görülüyor."

Levent Eraslan, 2016 yılı istatistiklerine göre dünya genelinde aylık 400 milyon kişinin Instagram'ı aktif olarak kullandığını dile getirerek, önceleri kadınların daha çok kullandığı uygulamada, erkeklerin de artık ön planda olduğunu ve aralarında özellikle lise ve üniversite gençliğinin yoğun bulunduğunu ifade etti.

- "Türkiye'de hala sosyal medya kültürü gelişmedi"

Sosyal medyanın yaygınlığının, bireylerin birden fazla sosyal medya aracı kullanmasına neden olduğunu anımsatan Eraslan, bu ilerlemelere rağmen Türkiye'de hala sosyal medya kültürünün gelişmediğini ve istenilen kullanım niteliği ile nicelik arasında bir bağın oluşmadığını belirtti.

Doç. Dr. Eraslan, sosyal medya kültürünün doğru şekilde gelişmesi için ilgili kurum ve kuruluşların etkin bir iş birliğine girmeleri gerektiğini söyledi.

Ayrıca son dönemde sosyal medyanın sadece olumsuz yanlarını ortaya koyan bir akademik ve günlük söylemin arttığının altını çizen Levent Eraslan, sosyal medyayı anlamadan, olumsuzlaştırma ve yasaklama kolaycılığının yaygınlaştığını da kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı