"Türkiye'de nakillerin yüzde 80'i canlı vericili"

"Türkiye'de nakillerin yüzde 80'i canlı vericili"

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aydınlı:- "Dünyada, Amerika'da, Avrupa'da beyin ölümü olan kadavra vericili organ nakilleri daha fazla yapılıyor ama ülkemizdeki nakillerin yüzde 80'i canlı vericili. Buradaki bizim tecrü

ANTALYA (AA) - AYŞE YILDIZ - Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Bülent Aydınlı, ABD'de ve Avrupa'da beyin ölümü olan kadavra vericili organ nakillerinin daha fazla olduğunu belirterek, "Ülkemizdeki nakillerin yüzde 80'i canlı vericili. Buradaki bizim tecrübemiz dünyadaki birçok ülkeden çok daha fazla." dedi.

Organ Nakli Merkezi Müdürü Aydınlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, canlı vericili karaciğer naklinde önemli bir pozisyonda oldukları için yabancı hastaların da Türkiye'yi tercih ettiğini söyledi.

Türkiye'de insanların organ nakli konusunda oldukça duyarlı olduğunu dile getiren Aydınlı, "Dünyada, Amerika'da, Avrupa'da beyin ölümü olan kadavra vericili organ nakilleri daha fazla yapılıyor ama ülkemizdeki nakillerin yüzde 80'i canlı vericili. Buradaki bizim tecrübemiz dünyadaki birçok ülkeden çok daha fazla." diye konuştu.

Organ bağışının öneminin çok daha iyi anlatılması gerektiğini vurgulayan Aydınlı, beyin ölümü gerçekleşen ve organlarını bağışlayan bir kişiden, en az üç hastaya nakil yapılabildiğini anlattı.

Prof. Dr. Aydınlı, Türkiye'de, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi organ bağış oranlarının son yıllarda arttığına dikkati çekerek, bunun çok daha üst seviyelere gelmesi gerektiğini vurguladı.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi olarak yüz, kalp, karaciğer, kol nakli gibi kadar her alanda başarılı nakiller gerçekleştirildiğine işaret eden Aydınlı, hastanelerinde karaciğer bekleyen 100, böbrek bekleyen bin 800 civarında hasta olduğunu dile getirdi.

Başhekim Aydınlı, şunları kaydetti:

"Organ nakli medeni ülkelerin işidir. Etrafımızda Suriye, Irak gibi yerlerde belki bize ihtiyaç yok, daha farklı ameliyatlar yapan ortopedistlere, travma cerrahlarına ihtiyaç var. Ama son döneme gelmiş bir insanın bile sıkıntılarını bilip, organ nakliyle gidermeye çalışan bir devlet, medeni bir ülkedir. Bizim devletimizin hastalarına verdiği imkanlar hemen hemen dünyanın hiçbir yerinde yok. Yurt dışından gelen hastalar, kendi ceplerinden ameliyatlarını yaptırıyor, ilaçlarını kendileri alıyorlar."

- "Nakilden sonrası da çok önemli"

Türkiye'de nakil olan hastaların hiçbir şekilde ödeme yapmadan nakil olabildiğini ve bunun büyük bir imkan olduğuna değinen Aydınlı, "Devletimiz ameliyatlarını, takiplerini yaptırıyor, ilaçlarını veriyor. Bence bu bizim için büyük bir avantaj." dedi.

Yurt dışından hastaların nakil için Antalya'ya geldiğini ifade eden Aydınlı, nakil olan yabancı hastaların takılan organın takibi için de düzenli kontrollere geldiğini, bütün işlemlerini hastaların yaptırdığını söyledi.

Nakilden sonra takibinin önemli olduğunu kaydeden Aydınlı, "Bu sadece, 'Kanser ameliyatı oldun, ülkene git kemoterapi ol' gibi değil. Bu hastalar muhakkak takip edilmeli. Nakilden sonra kontrollerine çok dikkat ediyoruz. Nakilden sonrası yaşamı için eğitim de veriyoruz." dedi.

Aydınlı, hem nakil olan hem de nakil için sıra bekleyen bütün organ hastalarının mutlaka beslenmesine ve ilaçlarına dikkat etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı