Türkiye'deki maydanozun yüzde 40'ı Hatay'da yetişiyor
Verimli tarım arazilerine sahip, Türkiye'deki maydanoz üretiminin yüzde 40'ının yapıldığı Hatay'da, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden gelen mevsimlik tarım işçileri de bu sayede gelir elde ediyor
HATAY (AA) - Sahip olduğu iklimi nedeniyle tarımsal ürün çeşitliliğinin fazla olduğu Hatay, maydanoz üretimi ile de adından söz ettiriyor.
Topraklarından bereket fışkıran kentte, C vitamini açısından zengin, kansızlık ve böbrek taşı gibi rahatsızlıklara iyi gelen maydanoz, yılın her mevsimi yetiştirilerek hem Türkiye'nin diğer bölgelerine hem de yurt dışına gönderiliyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Hatay'da geçen yıl 57 bin 728 ton maydanoz üretimi yapıldı. Türkiye'deki maydanoz üretiminde yüzde 40'lık paya sahip Hatay, bu ürünün yetiştiriciliğinde de ilk sırada yer alıyor.
Hatay'ın Samandağ, İskenderun ve Arsuz ilçelerinde yoğun olarak yetiştirilen ve pazarı yüksek olan maydanoz ekimi, her geçen yıl artıyor. Tarım arazilerinin yanı sıra birçok vatandaşın evinin önündeki bahçede de yetiştirdiği maydanoz, ihraç da ediliyor.
Yetiştiriciler için gelir kapısı maydanoz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden gelen mevsimlik tarım işçileri tarafından toplanıyor.
Sabahın erken saatinde maydanoz tarlalarının yolunu tutan işçiler, günlük 40 lira kazanıyor.
Arsuz ilçesinde çalışan işçilerden Abdurrahim Karatay (37), 7 çocuğu ve eşiyle maydanoz toplamak için Diyarbakır'dan geldiğini söyledi.
Yaklaşık 5 ay boyunca maydanoz hasadında çalışacaklarını ifade eden Karatay, daha sonra Ankara'ya geçerek havuç toplayacaklarını kaydetti.
İşçilerden Ahmet Toprak da (43) her yıl maydanoz toplamak için bu bölgeye geldiklerini anlattı.
Sabahın erken saatinde maydanoz toplamak için tarlanın yolunu tuttuklarını belirten Toprak, akşama kadar 40 lira yevmiye için çalıştıklarını kaydetti. Maydanoz toplamanın havuç, pamuk gibi ürünlere göre biraz daha kolay olduğunu vurgulayan Toprak, bu iş sayesinde karınlarını doyurduklarını dile getirdi.
AA
Kaynak: