SOLOTÜRK’ün 2010 yılında temelleri atıldı. 2011'de de Türk Hava Kuvvetlerinin 100'üncü yılında Türk halkına armağan olarak doğdu
F-16 savaş uçaklarının modern ve yüksek performansını, kabiliyetlerini sunmak amacıyla gösteriler yapan SOLOTÜRK, 20 dakikalık uçuşunda 3,5 ton yakıt harcıyor
Gösterilerinde, saatte en düşük 200, en yüksek bin 200 kilometre hıza ulaşan ekip, izleyenlere 30 metreye kadar yaklaşabiliyor ve eşsiz hareketleriyle dosta güven, düşmana korku salıyor
70 kilogramlık bir pilotun üzerine 630 kilograma kadar yükün bindiği gösterilerde, "SOLOTÜRKkalkışı" ve "SOLOTÜRK tonosu"nu dünyada sadece yüksek seviyede bilgi ve beceriye sahip Türk gösteri pilotları yapabiliyor.
SOLOTÜRK ekibinde iki pilot, iki basın ve halkla ilişkiler ile 9 bakım personeli bulunuyor.
Uçağın üzerindeki kesik kesik siyah çizgiler, Türk Hava Kuvvetlerinin, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ne kadar doğru ve hızlı karar verdiğini temsil ediyor.
Çizgilerin bittiği sırt bölgesine bir yıldız var. O yıldızın anlamı ise Türk Hava Kuvvetlerinin, 21'inci yüzyılda dünyanın yıldızı olacağı anlamına geliyor.
Kuyruktaki Anadolu kartalları, Anadolu'nun bağrında yetişen kartalı temsil ediyor. Onu da değerli kılmak anlamında altın rengine boyandı.
Sol kanat üzerinde bir kartal var, her zaman görünmüyor. Ters ışıkta görünüyor. Bunun anlamı da ters durumlarda, kötü durumlarda, Allah korusun, Türk Hava Kuvvetlerinin, Türk halkının her zaman yanında olacağını gösteriyor.
Gösterilerde, manevra kabiliyeti yüksek bir uçak olduğundan dolayı F-16 tercih edildi.
Türkiye dışında F-16'yla gösteri yapan dünyada 4 solo ekibi var; Belçika, Hollanda, Yunanistan ve ABD.
SOLOTÜRK 20 dakika içinde 20 manevra hareketi yapıyor. Bu hareketlerin çoğunu dünyada sadece SOLOTÜRK yapıyor. Bunlar dünyada 'SOLOTÜRK hareketi' olarak adlandırılıyor.
SOLOTÜRK kalkışı'nda, 3 metrede iniş takımlarını toplayıp 10 metrede terse geçiyor. Terse geçtikten sonra tırmanıyor. Bunu sadece SOLOTÜRK yapıyor.
Uçağın kendi ekseni etrafında dönerek gitmesi hareketine "tono" deniliyor. "Dünyada bu hareketi yapan yok, 'SOLOTÜRKtonosu' olarak isim babası Türk ekibi oldu.
Uçağın maksimum hızı 2 bin 500 kilometre ancak gösterinin emniyeti ve izleyenlerin rahatsız olmaması için ses hızı geçilmiyor.
Normalde F-16 için 200 kilometre hız, iniş ve kalkışta kullanılan hız. Bu süratte havada durmak ve hareket yapmak zor ama SOLOTÜRK bu süratte gösteri ve hareketlerini yapıyor.
SOLOTÜRK gösterilerde izleyenlere 30 metreye kadar yaklaşıyor. En uzak mesafe ise 5 kilometre.
SOLOTÜRK pilotlarının gösteri ikinci işi, asıl işleri ise savaşmak.