Tütün kıyma tezgahından gelen "tel tel" lezzet
Ramazan sofralarının vazgeçilmez tatlarından tel kadayıf, Yozgat'ta 70 yaşındaki Adil Yıldırım tarafından dededen kalma yöntemlerle el ustalığıyla hazırlanıyor- Kadınların oklavalarla açıp kağıt inceliğine getirdiği yufkalar, tandırda pişirildikten sonra
YOZGAT (AA) - ÖMER ERTUĞRUL - Yozgatlı kadayıf ustası Adil Yıldırım, yarım asrı aşkın süredir, dededen kalma geleneksel yöntemlerle tütün kıyma tezgahında tel tel kadayıf üretiyor.
Tarihi Selçuklular dönemine kadar uzanan, Selçuklu ve Anadolu Beylikleri zamanında imaretler ve aşhanelerde verilen yemekler listesinde yer alan kadayıf tatlısı, bugün de çeşitleriyle büyük rağbet görüyor.
Teknolojinin gelişmesiyle üretim çeşitliliği artan tel kadayıf üretimini Yozgat’ta ata mesleği olarak sürdüren Adil Yıldırım (70), dedesinden kalma tütün kesme tezgahında el ustalığıyla kıydığı kadayıfla teknolojiye meydan okuyor.
Kadınlar tarafından oklavayla açılıp kağıt inceliğine getirilen yufkalar, tandırda hafif ateşte pişirildikten sonra Adil ustanın tezgahına geliyor. Atalarının tütün kesmek için kullandığı tezgahı kadayıf kıymak için kullanan Yıldırım, her gün saatlerce salladığı bıçağıyla hazırladığı kadayıfları müşterilerin beğenisine sunuyor.
Dedelerinin Osmanlı döneminde tütün kıydığını, bu mesleğin 350 yıldır aile mesleği olarak sürdürüldüğünü belirten Yıldırım, cumhuriyetin ilanından sonra tütün kıymanın yasaklanmasıyla dedesinin aynı tezgahta kadayıf kesmeye başladığını anlattı.
Babasının da aynı şekilde kadayıf ürettiğini ifade eden Yıldırım, "Tütün kıyma yasaklanınca dedem, tütün kıymayı bırakıp kadayıf kesmeye başlamış. Bu işi babam yaptı şimdi de ben yapıyorum." dedi.
Kadayıf tüketiminin ramazan ayında çok arttığını dile getiren Yıldırım, her gün kol gücüyle kestiği kadayıfları, Çapanoğlu Büyük Camisi yanına kurduğu tezgahta satışa sunduğunu kaydetti.
Yıldırım, normal günlerde 2-3 kilogram zor sattığı kadayıfın, ramazan ayında yoğun ilgi gördüğünü ve günde 50-60 kilogramlık satışı yaptığını söyledi.
Kadayıf yufkasını tandırda pişiren Şehriban Berk (60) de 14 yıldır kadayıf ekmeği pişirdiğini belirterek, "Bu biraz daha incelik istiyor, normal yufka ekmek gibi fazla pişirilmiyor." diye konuştu.
Güler Kayhan (55) ise kadayıf için hazırlanan hamur bezelerinin yufkadan biraz daha büyük olduğunu ve daha ince açıldığını, bu işte çalışarak ev ekonomilerine katkı sağladıklarını belirtti.
AA
Kaynak: