"Tütün Kontrolü Denetimlerinde Neredeyiz?"
İAÜ Rektörü Prof. Dr. İzmirli: - "DSÖ'nün 2013 raporuna göre, Türkiye tütün kontrolü açısından üst düzey başarı sağlayarak tüm kriterleri sağlayan ilk ve tek ülke olmuştur"
İSTANBUL (AA) - İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli, "Dünya Sağlık Örgütünün 2013 raporuna göre, Türkiye tütün kontrolü açısından üst düzey başarı sağlayarak tüm kriterleri sağlayan ilk ve tek ülke olmuştur" dedi.
İAÜ Florya Yerleşkesinde İstanbul Valiliği, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İAÜ iş birliğinde düzenlenen "Tütün Kontrolü Denetimlerinde Neredeyiz?" çalıştayının açılışında konuşan İzmirli, tütünle ilgili çalışmalardan duyduğu mutluluk ve memnuniyeti ifade etti.
İzmirli, Türkiye'nin 2008'de çıkardığı tütün kontrolü kanunundan itibaren kamu kurumlarının kararlı bir tutum izlediğini anlatarak, kanunun yürürlüğe girmesinin tütün kontrol uygulaması bakımından bir milat olduğunu söyledi.
Uygulamanın dünyada örnek teşkil ettiğini vurgulayan İzmirli, "Dünyada bu alanda bu kadar hızlı bir değişim gösteren başka bir ülke yoktur. DSÖ'nün 2013 raporuna göre, Türkiye tütün kontrolü açısından üst düzey başarı sağlayarak tüm kriterleri sağlayan ilk ve tek ülke olmuştur" dedi.
İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Öztürk ise tütün kontrol yasasının kamu ve vatandaş hassasiyetiyle başarıya ulaştığını dile getirdi.
Uygulamanın başarılı olmasına destek olan kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla vatandaşlara teşekkürlerini sunan Öztürk, uygulamada ülke olarak iyi bir durumda olduklarını belirterek, "Türkiye'nin bu alandaki gelişmesi, Avrupa'daki diğer ülkelerden iyi. Kısa sürede önemli bir mesafe kaydettik. Özellikle sivil toplum kuruluşlarının kamuya destekleri ve vatandaş bilincine yönelik çalışmaları önem arz etmektedir" değerlendirmesini yaptı.
Çalıştayda Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Başkanvekili Güneri Özsoy, "4207 sayılı yasanın uygulamasında yaşanan tespitler" başlıklı sunum yaptı.
Tütüne yönelik gerekli önlemleri almayı derneğin kendine görev edindiğini aktaran Özsoy, amaçlarının gün geçtikçe yaygınlaşan sigara salgınına karşı başta çocuk ve gençler olmak üzere insanları korumak olduğunu ve kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarının çeşitli etkinliklerle sürdüğünü kaydetti.
Denetimlerin istenen sonuçlara ulaşılması için yeterli olmadığının altını çizen Özsoy, "Kaçak sigara satışları artmıştır.Tezgahlar kaçak sigarayla doldurulmuştur. Ne yazık ki 18 yaşından küçükler de bu tezgahlardan sigara almaktadır" dedi.
Özsoy, sigara paketlerinde sigara isimlerinin kaldırılarak numaralı sisteme geçilmesinin önemine dikkati çekti.
İstanbul Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Mecit Alemdar da sadece 2016 ocak ayında toplamda 30 bine yakın işletmede denetim yaptıklarını, bunlardan 607'sinde ihlal tespit edildiğini, 500 işletmeye ise idare para cezası verildiğini söyledi.
Sahada 76 denetim ekibiyle yer aldıklarını aktaran Alemdar, il genelinde her yıl 300 binin üzerinde işletme denetimi yaptıklarını sözlerine ekledi.
AA
Kaynak: