Tuzla'nın allı turnaları internetten canlı yayınlanacak
Muğla'nın Milas ilçesi sınırlarında bulunan Tuzla Sulak Alanı'na her yıl Kuzey Avrupa ve Afrika'dan gelen ve Türkiye'de "Allı turna" olarak bilinen flamingo kolonisinin, internet üzerinden izlenebilmesi için çalışma başlatıldı- Boğaziçi Kalkındırma ve Güz
MUĞLA (AA) - ALİ BALLI - Muğla'nın Milas ilçesi sınırlarında bulunan Tuzla Sulak Alanı'na her yıl Kuzey Avrupa ve Afrika'dan gelen ve Türkiye'de "Allı turna" olarak bilinen flamingo kolonisinin, internet üzerinden izlenebilmesi için çalışma başlatıldığı bildirildi.
Milas'ın Boğaziçi Mahallesi'nde bulunan ve 2001 yılında koruma kapsamına alınarak "Dünyaca önemli kuş alanı" olarak kabul edilen Tuzla Sulak Alanı'nın göçmen kuşları, görsel şölen sunmaya devam ediyor.
Her yıl aralık ayında bölgeye gelen flamingo ve pelikan başta olmak üzere 230 kuş türü, Tuzla Sulak Alanı'nı renklendiriyor. 5 bine yakın kuşu barındıran bölge, vatandaşların da büyük ilgisini çekiyor.
Karayoluna yakın olması nedeniyle bazı vatandaşlar yol kenarında araçlarını durdurup göçmen kuşları yakından izleyip fotoğraflarını çekiyor.
- "İnsanlara dans edip, şov yapıyorlar"
Boğaziçi Mahallesi Muhtarı ve Boğaziçi Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı İbrahim Köksal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuşların özellikle Kuzey Avrupa ve Afrika'dan geldiğini ve bölgeyi ziyarete gelenlere görsel şölen sunduğunu söyledi.
Bölgede 6 ay kalan kuşların rahatlıkla beslenebildiğine işaret eden Köksal, "Buranın doğası oldukça uygun. Balık oldukça bol, bitki de uygun. Flamingo başta olmak üzere, nesli tükenmekte olan 230 çeşit kuş türü bölgeye geliyor." dedi.
- "Kuşları ve bölgeyi sosyal medyadan tanıtıyoruz"
Bölgedeki kuş türleri dolayısıyla kış aylarında da turizm hareketliliğinin yaşandığına değinen Köksal, şöyle konuştu:
"Bölgedeki göçmen kuşların hareketliliği kış turizmini de hareketlendiriyor. Yapılacak tanıtımlarla bunun daha da gelişeceğini tahmin ediyorum. Bodrum ve bu bölgenin kış turizmine de katkı sağlar. Bölgemizde böyle bir güzellik nadir bulunuyor. Biz sosyal medya üzerinden kuşları ve bölgeyi tanıtıyoruz. Yurt dışından da izleniyor."
Köksal, bölgedeki bazı yerleşim yerlerinde özellikle altyapı sıkıntısı yaşandığını ve bunun göle zarar vermemesi için yetkililerin de gerekli çalışmaları yapması gerektiğini söyledi.
Yakın bir süreçte bölgede bir dizi projelere başlayacaklarını belirten Köksal, "Bölgenin 24 saat internet üzerinden canlı olarak izlenebileceği bir çalışma yapacağız. Bölgede 12 hareketli kameranın olacağı bir sistem kurulacak. İnsanlar burayı dünyanın her yerinden izleyebilecek. Çevrenin de biraz daha düzenlenmesinden sonra, burada yoğun bir turist akını olacaktır. Amerika'daki bir insan bile evinden oturup burayı seyredecek." diye konuştu.
Projenin Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından ortaklaşa hazırlandığını kaydeden Köksal, bir yıl içinde hayata geçecek sistemin yaklaşık 10 milyon liraya mal olacağını bildirdi.
Flamingonun Anadolu'da "Allı Turna" olarak anıldığını da hatırlatan Köksal, bu kuşu vurup yaralayan insanların "iflah olmayacağı" konusunda inanış olduğuna da dikkati çekti.
- Kuş gözlem molası
Eşiyle seyahat ederken kuşları gördüklerini ve mola verdiklerini belirten Can Özer, bu canlıları izlemenin inanılmaz bir duygu olduğunu söyledi. Kuşların oldukça ürkek olduğuna da değinen Özer, "Bölgeye yavaş yürüyüp geldiğimiz halde bizi görüp uzaklaştılar. Bu hayvanları her zaman her yerde göremeyiz. Buranın daha çok tanıtılması lazım. Buranın daha çok ziyaretçi çekebileceğini düşünüyorum." dedi.
Özer'in Rus uyruklu eşi Alesia Özer de bölgenin çok sakin ve güzel bir yer olduğunu, bölgeden geçerken mutlaka durup kuşları izlediğini vurguladı.
Mehtap Üstün de İstanbul'dan Bodrum'a seyrettiğini ancak doğanın içinde olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
AA
Kaynak: