Zeki Oğuz
TYB Konya Şubesi’nden..
TYB Konya Şubesi’nden güzel bir etkinlik
SANATININ 40. YILINDA ÂŞIK MEHMET ATAROĞLU
Âşıklık geleneği halk kültürümüzün ana damarlarından biridir. On altıncı yüzyılda yaygınlaşan bu geleneğimiz çok ünlü âşıklar yetiştirmiştir.
Geçmiş yıllarda bu geleneğin sürdürülmesi adına şehrimizde de yıllarca aşıklar bayramı düzenlenmiş, yurdumuzun her köşesinden gelen aşıklarımız şimdi devlet tiyatrosu olan salonda ya da il halk kütüphanesinde bir kardeşlik havası içinde yarışmışlardır. Turizm Derneği etkinlikleri çerçevesinde yapılan bu etkinlikler için Konya kültür sanat camiası olarak Fevzi Halıcıya çok şey borçluyuz.
Bir ara oldukça gerileyen şehrimiz âşıklar geleneği Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Dr. Aziz Ayva sayesinde yeniden canlanmaya başladı. Onun önderliğinde bu geleneğin daha da güçleneceğine, sanat camiamızın yeni âşıklar kazanacağına inanıyorum.
TYB Konya Şubesi güzel etkinliklere imza atmaya devam ediyor. Daha öncede âşıklık geleneğiyle ilgili programlar yapılmıştı. Geçtiğimiz Perşembe günü Alaattin Keykubat salonunda Aşık Mehmet Ataroğlu’nun sanatının kırkıncı yılı nedeniyle bir onur gecesi düzenlendi.
Aşık Yağız Ozan Arif İnan Yıldırım’ın organize ettiği etkinliğe şehrimizin önde gelen aşıkları ve şairleri katıldı. Başta Aşık Mehmet Ataroğlu olmak üzere, Zikri Aliyar, Aşık Özhani, Aşık Öksüz Ozan, Yağız Ozan, Aşık Hürmeti, Aşık Ahmet Şener, Aşık Garip, Fahrettin Tan, İsmail Desteli, Seyfi Meram (Somuncu Baba), Aşık Remzi katılanlar arasındaydı.
Kimi saz ve sözüyle kimi usta işi şiirleriyle geceyi zenginleştirdiler.
Fahrettin Tan İl Tarım Müdürlüğünde yıllarca birlikte çalıştığım bir arkadaşım. O dönemlerde şiir yazdığını bilmiyordum. Birkaç yıl önce bir şair olarak karşıma çıktı. Şunu belirtmeden geçmemem gerekiyor. Yazdığı şeyler âşıklık geleneğine uymuyor, halk şiirinden çok uzak dizeleri. Yazdıkları çok hamasi şeyler ve bağıra bağıra okuyor bu da halk şiirini iyi bilenlere garip geliyor. Elbette halk şiirinin içinde kahramanlık şiirleri de yer alır ama abartmamak kaydıyla.
Gecenin ilk konuşmacısı Dr. Aziz Ayva halk şiiri geleneğini anlattı ve bu gelenek çerçevesinde şehrimiz ozanlarından umutlu olduğunu belirtti. Aşık Şeminin, Sururinin yolunda yirmi civarında halk ozanımızın bulunduğunu belirtti. Dr. Aziz Ayva iki cilt tutan doktora tezinide şehrimiz aşıklık geleneği ve Aşık Mehmet Ataroğlu üzerine yapmıştı.
“Konya Aşıklık Geleneği ve Aşık Ataroğlu. Hayatı-Sanatı-Şiirleri-Şiirlerinin Tahlili.” Dr. Aziz Ayva’nın bu değerli araştırmasının yayınlanması şehrimiz kültür dünyasına büyük bir zenginlik katacağına inanıyorum.
Etkinliğin konuklarından biride Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerliydi. O da kısa bir konuşma yaptıktan sonra Aşık Mehmet Ataroğlu ozanlık dünyasını anlattı, şiirlerinden kısa örnekler verdi.
Etkinlik ozanların saz ve sözleriyle, şairlerin güzel dizeleriyle geç vakte kadar sürdü.
Aşık Mehmet Ataroğlu konuşmasında üniversitelerin, şehirdeki söz sahiplerinin halk ozanlarına gerekli değeri vermediklerini söyledi ki bu yakınmasında gerçekten haklı. Değerli halk ozanlarımıza benim bildiğim iki isim sahip çıktı. Biri Prof. Dr. Saim Sakaoğlu diğeri ise ondan el alan Dr. Aziz Ayva.
“Küçük dağları ben yarattım” diyen yöneticilerimizin kulağı çınlasın.