TZOB'dan çiftçilere uyarı: Bir yıllık emek bir kıvılcımla kül olmasın

TZOB'dan çiftçilere uyarı: Bir yıllık emek bir kıvılcımla kül olmasın

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, artan anız yangınlarına dikkat çekerek çiftçileri uyardı. Bayraktar, "Çiftçilerimizin bir yıllık emeği bir kıvılcımla kül olmasın" dedi.

Bayraktar, anız yakmanın rutin bir tarımsal uygulama gibi görülmesine rağmen, uzun vadede toprak verimliliğine ciddi zararlar verdiğini belirtti. Bayraktar, "Kontrolden çıkan anız yangını çiftçilerimizin emeklerinin yok olmasına sebep oluyor ve topraklarımızın geleceğini tehlikeye atıyor. Bir yıl boyunca gözü gibi bakıp, büyüttüğü ürününü hasat etmek isteyen üreticilerimizin bütün emekleri bir kıvılcımla kül oluyor" dedi.

Bayraktar, gıdaya olan ihtiyacımızın her zamankinden daha fazla olduğu günümüzde, tarımsal üretimi tehlikeye atma lüksümüz olmadığını vurguladı. "Bu bilinçle hem vatandaşlarımız hem çiftçilerimiz toprağımızı koruma konusunda daha duyarlı olmalıdır" ifadelerini kullandı.

Anız Yakmanın Faydaları ve Zararları

Üreticilerin hasat sonrası aynı araziye diğer bir ürünün ekimini yapmak için anız yaktıklarına dikkat çeken Bayraktar, "Anız yakmak yabancı ot ve haşereleri yok etmenin yanı sıra ekin saplarının mibzer gözlerinin tıkanmasını engellese de, toprağa zarar veriyor. Anız yakmanın sağlayacağı fayda toprağa ve çevreye vereceği zararın yanında çok küçük kalıyor" dedi.

TZOB'dan çiftçilere uyarı: Bir yıllık emek bir kıvılcımla kül olmasın

Bayraktar, hasat sonrası tarla yüzeyinde kalan bitkisel artıkların toprağı tavında tuttuğunu ve meyilli arazilerde verimli toprağın su ve rüzgâr erozyonuyla kaybolmasına engel olduğunu belirtti. Anız yakmanın, doğal ve tarımsal ekosistemin tahrip olmasına, organik maddece yetersiz olan toprakların iyice fakirleşmesine ve toprağın su tutma kapasitesinin azalmasına neden olduğunu söyledi.

Alternatif Uygulamalar Tercih Edilmeli

Bayraktar, çiftçilerin anız yakmak yerine alternatif uygulamaları tercih etmesi gerektiğini vurguladı. "Toprağın verimini genel olarak topraktaki mineral, gübre ve biyolojik canlılar belirler. Bunlar yakıldığı zaman çiftçilerimiz daha çok gübre atmak zorunda kalıyor. Oysa anız toprağa kazandırıldığı zaman toprağın daha az gübreye ihtiyacı olur ve verimde artış yaşanır" dedi.

Orman Yangınları ve Anız Yakma İlişkisi

Bayraktar, son 5 yılda çıkan orman yangınlarının yüzde 5,6'sının anız yangınlarından kaynaklandığını belirtti. "Son 5 yılda 13 bin 619 orman yangını çıktı. Söz konusu orman yangınlarının yüzde 5,6'sı yani 763'ü anız yangınları sebebiyle gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl ülkemizde meydana gelen 2 bin 579 orman yangının yüzde 5,3'ü yani 137'si anız yangınıydı" diye konuştu.

Sürdürülebilir Tarım İçin Anız Yakmaya Son Verilmeli

Bayraktar, doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir tarım için anız yakma gibi çağdışı uygulamalara son verilmesi gerektiğini vurguladı. "Çiftçiye yeni öneriler sunulmalı, doğrudan ekim teknolojisi gibi var olan faydalı uygulamaların yaygınlaştırılması sağlanmalıdır" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.