Uluslararası e-Ticaret Konferansı
Başbakan Yıldırım: (1)- "Siber güvenlik, kişiler ve aynı zamanda ülkeler için de önemli hale geliyor. Aksi halde bu büyük buluş, internet, bir nimet olmaktan çıkıyor, tehdide, cezaya, külfete dönüşüyor"- "Altyapımızın ülkelerimizin her tarafında aynı şeki
ANTALYA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "Siber güvenlik, kişiler ve aynı zamanda ülkeler için de önemli hale geliyor. Aksi halde bu büyük buluş, internet, bir nimet olmaktan çıkıyor, tehdide, cezaya, külfete dönüşüyor." dedi.
Yıldırım, Belek turizm merkezindeki Maxx Royal Otel'de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile PTT'nin düzenlediği Uluslararası e-Ticaret Konferansı'nda yaptığı konuşmada, 19 ülkeden bakanların ve ilgililerin katılımıyla yapılan konferansın engin bir tecrübe paylaşımını sağladığını belirtti.
Bilişim ile elektronik ortamdan iş ve işlemlerin her geçen gün baş döndürücü bir hızla arttığını ifade eden Yıldırım, çok kısa süre içinde eldeki telefonlar olmadan hiçbir şey yapamaz hale gelineceğini söyledi.
Cep telefonunun, hayatın önemli bir ortağı haline geldiğini vurgulayan Yıldırım, "Eşimize, evlatlarımıza ayıramadığımızdan fazla zamanı bu aletlere ayırır hale geldik." ifadelerini kullandı.
Bilgi toplumu hedefine ulaşmak için her ülkenin yapması gereken işlerin olduğunu anlatan Yıldırım, "Altyapımızın ülkelerimizin her tarafında aynı şekilde gelişmiş olması lazım. Biz buna iletişim otobanları veya akıl yolları diyoruz. Ülkenin büyük şehirleri ile köyleri ve kırsalı arasında altyapı farkı çok olursa o zaman bilgi toplumu olma yolunda iddianız çok fazla anlam ifade etmez. Sayısal uçurumu ortadan kaldıracağız, birinci şart bu. Bunu yaparken kapsayıcı olmak lazım. Her yerin erişilir, ulaşılır hale gelmesi lazım." şeklinde konuştu.
Yıldırım, sayısal uçurumun ortadan kalkması için bilgisayar okuryazarlığının da geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.
- Bilgi toplumu
Yeni nesil için bu yönde bir sorun olmadığını ancak ileri yaştaki kişilerin mutlaka bilgi toplumuna dönüştürülmesi, onların da bilgisayar okuryazarı haline gelmesi gerektiğinin altını çizen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Her şeyi e-platformdan yapmaya başladığınızda hayat onlar için çok zorlaşacak. 'Onlar için bir şey yapmaya gerek yok, zaten yaşları ileri' dememiz doğru değil. Bu, ülke yönetme sorumluluğuna yakışmayan bir iştir. Benim kayınvalidem de eğer telefondan pizza ısmarlayabiliyorsa o zaman bu işin bir faydası var demektir. Yoksa, 'Evladım sen memleketi yönetiyorsun ama ben pizza isteyeceğim telefondan, getiremiyorum, önce bana öğret' diyecek. Dolayısıyla herkesi bilgi toplumunun ferdi haline getirmemiz lazım."
Yıldırım, sağlıktan ticarete, savunmadan eğitime, finansmandan tüm alanlara kadar her türlü bilginin, her şeyin elektronik ortama aktarıldığını dile getirdi.
- Siber güvenlik
Siber güvenliğin gittikçe önemli hale geldiğine dikkati çeken Yıldırım, "Siber güvenlik, kişiler ve aynı zamanda ülkeler için de önemli hale geliyor. Aksi halde bu büyük buluş, internet bir nimet olmaktan çıkıyor, tehdide, cezaya, külfete dönüşüyor. O bakımdan bilgi toplumu hedeflerimizi gerçekleştirirken bu üç hususun üzerinde durmamız gerekiyor. Şüphesiz bu konferansta bunları ele alma, değerlendirme fırsatınız oldu. İnternette tek şeritli yollarla da bir yere varamayız. İnternette de artık çok şeritli yollara ihtiyaç var. İnternet otoyollarına ihtiyaç var. İnternet otoyollarını geniş bantla sağlıyoruz." dedi.
Başbakan Yıldırım, Ulaştırma Bakanlığı döneminde geniş bant mevzusunu anlatmakta zorluk çektiğini aktardı.
Erzincan'da 2007'de seçim kampanyası yaparken bir yaşlı kadının kendilerine, "Yolları yaptınız, sularımız akıyor, her şeyimizi yaptınız ama bir şey eksik kaldı. Bizim köyde ADSL çekmiyor" dediğini anımsatan Yıldırım, "'Teyzeye o ne?' dedim. 'Bakan olmuşun ama cahil kalmışın, sen şimdi Messenger'ı da bilmezsin' dedi. Teyzenin yurt dışında torunu varmış, onunla görüntülü konuşma ihtiyacı duyuyor. Onun için köyden şehre gitme durumunda kalıyor. Bu da çok külfetli bir iş. Onun için bize serzenişte bulundu. Farkındalık ne kadar önemli. Sadece Antalya'nın merkezinde, burada olmaz. Her tarafın aynı olması lazım. Sayısal uçurum dediğimiz şey bu." diye konuştu.
(Sürecek)
AA
Kaynak: