"Uluslararası Kafkasya Orta Asya Dış Ticaret ve Lojistik Kongresi"
AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yatkın:- "Bölgesel teşvik uygulamaları, bölgemizde olduğu kadar ülkemizde de lojistik alanında hem hizmet sağlayıcılar, hem de hizmet kullanıcıları için geniş yelpazede fırsatlar ve gelişmeye açık önemli alanlar oluşturacakt
ERZURUM (AA) - Atatürk Ünivesitesi (AÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Yatkın, "Bölgesel teşvik uygulamaları, bölgemizde olduğu kadar, ülkemizde de lojistik alanında hem hizmet sağlayıcılar, hem de hizmet kullanıcıları için geniş yelpazede fırsatlar ve gelişmeye açık önemli alanlar oluşturacaktır." dedi.
Atatürk Üniversitesince Nene Hatun Kültür Merkezi'nde bu yıl ikincisi düzenlenen "Uluslararası Kafkasya Orta Asya Dış Ticaret ve Lojistik Kongresi" başladı.
Kongrenin açılışında konuşan AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Yatkın, lojistiğin dünyada ve ülkede hızla büyüyen sektörlerden biri haline geldiğini hatırlattı.
Coğrafi konumu nedeniyle lojistik sektörünün Türkiye'de son yıllarda büyük atılım yaptığını anlatan Yatkın, "Enerji aktarım hatlarının, büyük siyasal kararların gölgesinde Türkiye üzerinden geçecek şekilde projelendirilmesi ve hayata geçirilmesi, ülkemizin önemini her geçen gün daha da artırmaktadır. Kuzeyden güneye, doğudan batıya bir köprü vazifesi gören ülkemiz, bu avantajlı konumuyla birçok otorite tarafından da lojistik üssü olarak görülmektedir. Ülkemizin dünya üzerindeki konumu ve stratejik önemi neyse, bölgemiz, şehrimiz de Türkiye için aynı konuma ve öneme sahiptir." diye konuştu.
Yatkın, bölgesel kamu teşvik uygulamalarının hayata geçirilmiş olmasının, özel ve kamu kuruluşlarının bölgeye yapacakları yatırımların artmasına neden olacağını kaydederek, "Bölgesel teşvik uygulamaları, bölgemizde olduğu kadar ülkemizde de lojistik alanında hem hizmet sağlayıcılar, hem de hizmet kullanıcıları için geniş yelpazede fırsatlar ve gelişmeye açık önemli alanlar oluşturacaktır. Sektörün tüm dinamikleriyle ve altyapısıyla değişen koşullara ve beklentilere cevap verebilir hale gelmesi, ülkemizi bu alanda bölgesel liderliğin en önemli adayı haline getirmesi söz konusu olacağı gibi, bölgemizi de ciddi bir gelişme potansiyeline ulaştıracaktır." ifadelerini kullandı.
- "Türkiye, konumuyla dünya ticaretinin en önemli lojistik aktörlerinden birisi"
AÜ Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fehim Bakırcı ise endüstrileşmenin, üretim, kalite ve performansın yanı sıra, dış ticaret ve lojistiğin de küresel rekabet gücünün önemli unsurları arasında her geçen gün daha fazla yer almaya başladığını söyledi.
Lojistik alanında, özellikle son yıllarda yaşanan gelişmelerin, Türkiye'nin jeostratejik öneminin yanı sıra ekonomik ve siyasal konumunu güçlendirdiği gibi büyük bir ekonomik potansiyel de oluşturduğunu ifade eden Bakırcı, şunları kaydetti:
"Doğu-batı, kuzey-güney jeostratejik taşıma koridorlarında bulunan Türkiye, bu özel coğrafi konumuyla dünya ticaretinin en önemli lojistik aktörlerinden birisi olabilme potansiyeline sahiptir. Yüzyıllar öncesinde İpek Yolu ile dünya ticaretini yürüten Anadolu coğrafyası, bugün de doğru adımlarla bölgenin lojistik merkezi olma iradesini sergilemektedir. Kafkasya, Orta Asya ve Hatta Çin ürün ve enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden batı ve güney yönlerinde aktarılması için geliştirilen uluslararası projeler, kombine taşımacılığa yönelik altyapı yatırımları, ülkemiz ve bölgemizin gelişiminde çok büyük bir öneme sahiptir."
Bakırcı, kongrede, dış ticaret ve lojistiğin güncel konularının ulusal ve uluslararası katılımcılarca ele alınarak tartışılacağını dile getirdi.
AÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Özer de kongrenin hayırlara vesile olmasını dileyerek, katılımcılara ilgilerinden dolayı teşekkür etti.
Kongrede, açılış konuşmalarının ardından dış ticaret ve lojistiğin güncel konuları oturumlarla ele alınarak tartışıldı.
Akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile öğrencilerin katıldığı kongre, 2 gün sürecek.
AA
Kaynak: