"Uluslararası Kafkasya Orta Asya Dış Ticaret ve Lojistik Kongresi"
AÜ Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bakırcı:- "Dünya ülkeleri artık rekabeti lojistik üzerinden yapıyor. Bilgi ile üretim önemli bir rekabet kaynağı oldu ama lojistik ve ulaşım hizmetleri de ciddi bir rekabet konusu haline geldi"
ERZURUM (AA) - Atatürk Üniversitesi (AÜ) Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fehim Bakırcı, dünyadaki rekabetin lojistik üzerinden yapıldığını belirterek, "Bilgi ile üretim önemli bir rekabet kaynağı oldu ama lojistik ve ulaşım hizmetleri de ciddi bir rekabet konusu haline geldi." dedi.
AÜ Nene Hatun Kültür Merkezi'nde bu yıl ikincisi düzenlenen ve akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile üniversite öğrencilerinin katıldığı "Uluslararası Kafkasya Orta Asya Dış Ticaret ve Lojistik Kongresi" sona erdi.
AÜ Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bakırcı, kongreye ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, kongrede bölgesel farkındalık oluşturmak amacıyla büyük çaba sarf ettiklerini söyledi.
Kongrede güncel lojistik konuları ile dış ticaretin akademik boyutunun tartışıldığını ifade eden Bakırcı, şöyle konuştu:
"Oturumlar çok verimli geçti. Önemli bir netice aldığımızı düşünüyorum. Biz akademik camia adına vazifemizi yaptığımızı düşünüyoruz. Türkiye'de şuanda beş bölgede bir cazibe merkezi oluşturulmaya çalışılıyor. Erzurum da bu bölgeler arasında yer alan şehir. Ciddi teşvik politikaları var, lojistik de bu teşvike tabi olan alanlardan biri. Bu konu kongredeki tartışmalarda ve tebliğlerde de çok dile getirildi. Türkiye'nin üretim, teknoloji, eğitim, ihracat ve ithalatta beklediği hedeflere ulaşabilmesinde aslında tek ana kaynağı lojistik. Çünkü siz ne kadar üretirseniz üretin ürettiğiniz şeyi iyi bir lojistik hizmetle müşteriye ulaştıramazsanız, çok da iyi neticeler alamıyorsunuz. Lojistik sektörünün bu anlamda çok büyük bir potansiyeli var."
- "Çin malları Erzurum üzerinden Avrupa pazarına gönderilecek"
Bakırcı, Türk toplumunun dünyanın enerji merkezi olan bir jeostratejik alanında yaşıyor olmasının lojistiğin önemini çok daha fazla arttırdığını belirterek, doğalgaz kaynaklarının, bulunduğu bölgelerden başka ülkelere aktarılması konusunda en cazip aktarım hatlarının Türkiye'de olduğuna işaret etti.
Bakırcı, konuşmasına şöyle devam etti:
"Türkiye üzerinden bu hatların geçtiği merkezlerden bir tanesi de Erzurum ve çevresi. Haliyle büyük bir potansiyel var. Çin ulaşım masraflarını düşürerek Avrupa'ya çok daha fazla ulaşmaya gayret ediyor. Çin'in bu gayretini düşük bir maliyetle fiiliyata dökmesi için bu bölgeye yatırım yapması gerekiyor. Hatta bu noktada yatırımlarına da başlamış, Pakistan'a bizzat kendisi 46 milyar dolarlık otoban yapıyor. Bu hattın devamı Türkiye'den geçiyor. Dolayısıyla Çin mallarının yakın bir gelecekte Erzurum üzerinden ürüne dönüştürülerek Avrupa pazarlarına gönderilmesi söz konusu olacak."
Lojistiğin önemine değinen Bakırcı, "Dünya ülkeleri artık rekabeti lojistik üzerinden yapıyor. Bilgi ile üretim önemli bir rekabet kaynağı oldu ama lojistik ve ulaşım hizmetleri de ciddi bir rekabet konusu haline geldi. Bunu başaran ülkeler, bu potansiyeli ekonomik değere dönüştürecekler. Kalkınmalarını, istihdamı sağlayacaklar ve bölgesel bir değişim yaşayacaklar. Erzurum'da bu konuda ciddi potansiyel olduğunu düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.
AA
Kaynak: