Uluslararası Mesleksel ve Çevresel Hastalıklar Kongresi
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Başaralı:- "Dünya yaşlanıyor, Türkiye de yaşlanıyor. O zaman bizim yeni planlama ve yaklaşımlarımızın bunun üzerine olması gerekiyor"
ANTALYA (AA) - Uluslararası Mesleksel ve Çevresel Hastalıklar Kongresi, Antalya'da başladı.
Serik ilçesi Belek Turizm Merkezindeki bir otelde düzenlenen kongrenin açılış konuşmasını yapan Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mustafa Kemal Başaralı, Dünya Sağlık Örgütünün sağlık tanımının revize edilmesi ya da değişmesi gerektiğini savundu.
Başaralı, Sağlık Bakanlığının "Sağlıkta Dönüşüm" programının birinci fazında büyük başarı elde edildiğini dile getirerek şöyle konuştu:
"İkinci fazda da bizim çıkış noktamız, çevresel ve mesleksel hastalıklar olmak üzere tüm kronik hastalıklarla mücadele. Kronik hastalıklar... Dünya yaşlanıyor, bunu inkar eden var mı? Yok. Avrupa yaşlanıyor, dünya yaşlanıyor, Türkiye de yaşlanıyor. O zaman bizim yeni planlama ve yaklaşımlarımızın bunun üzerine olması gerekiyor. Yaşlanan bir nüfus var, çalışan bir nüfus var, neredeyse nüfusun büyük bir kısmı çalışıyor. O zaman bu çalışan kesime bizim yeni planlamalarımız gerekiyor. Öncelikli hedefimiz, korumak, kollamak ve önlemek. Korumak devletin görevi, korunmak aslında kişinin kendi görevi. Önlemek çok kolay ve ucuz. Bunu yapmak, bu kültürü yerleştirmek durumundayız."
Çalışma hayatına yönelik sağlıkla ilgili yapılması planlanan küçük dokunuşların hastalıkların ortadan kaldırılması ve önlenmesi açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Başaralı, çevresel, mesleksel planlamaların robotik sistemler göz önünde bulundurularak yapılması gerektiğini belirtti.
- "Ülkemizdeki profesyonel sayısını belli bir düzeye getirdik"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü İsmail Gerim de dünyada her yıl 2 milyon kişinin meslek hastalıkları nedeniyle yaşamını kaybettiğini, oranlara bakıldığında bir ölümlü iş kazasına karşılık dört meslek hastalığından kaynaklanan kayıp olduğunu bildirdi.
Bakanlık olarak iş güvenliğine önem verdiklerini ifade eden Gerim, şunları söyledi:
"Aslında iş güvenliğiyle ilgili tedbirlerin alınması sağlandığında sağlığa da etkilerinin önemli ölçüde azalacağını söylemek yanlış olmaz çünkü çoğu hastalıkların kaynağı, yanlış kullanımdan, malzemelerin bilinmemesi ve tanınmamasından, kimyasalların içeriğinin bilinmemesi, anlatılmamasından kaynaklanıyor. Öncelikle çalışanın doğru bilgilendirmesi ve sürekli gelişen teknolojinin temin edilmesi gerekiyor. Bu kurgu çerçevesinde biz, eğitim kurumları üzerinden ülkemizdeki profesyonel sayısını belli bir düzeye getirdik. Şu anda ülkemizdeki iş yeri güvenliği uzmanı sayısı 104 bin civarında. İş yeri hekimliği sayısı ise 33 bin civarında. Bu rakamlar ülkemizin ihtiyacını karşıladığını gösteriyor. Ancak diğer konularda olduğu gibi bunun iller bazında dağılımını yaptığımızda dengeyi kuramayabiliyoruz. Bunları da süreç içerisinde Sağlık Bakanlığıyla ele alacağız."
SGK Başkan Yardımcısı Orhan Koç ise çevresel ve mesleki hastalıklar açısından mücadelenin tüm kurum ve kuruluşların beraber koordineli çalışmasını zorunlu kıldığını anlatarak "Bizim için mesleki hastalıklar oluşmadan koruyucu ve önleyici tedbirler alınması, SGK açısından çok önemli bir nokta ama meslek hastalıklarıyla mağduriyet konusunda teşhislerin, tedavinin yapılması noktasında SGK tüm imkanları seferber ediyor." dedi.
Yerli ve yabancı 600 katılımcının buluştuğu kongre, 29 Mart'ta sona erecek.
AA
Kaynak: