Üniversitede "simbiyotik" dondurma üretildi

Üniversitede "simbiyotik" dondurma üretildi

Uludağ Üniversitesi Süt Teknolojisi Programı öğretim görevlisi ve öğrencileri, probiyotik ve prebiyotik içerikli dondurma üretti- Programın öğretim görevlisi Dr. Yılmaz:- "Bu mikroorganizmaların en önemli faydaları, kabızlık nedeniyle bağırsaklarda oluşan

BURSA (AA) - ELİF ÖZLEM ÇELİKLER - Uludağ Üniversitesi (UÜ) Süt Teknolojisi Programı öğretim görevlisi ve öğrencileri tarafından probiyotik ve prebiyotik içerikli "simbiyotik" dondurma üretildi.

Süt Teknolojisi Programı Öğretim Görevlisi Dr. Engin Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rektörlük tarafından bir proje kapsamında kendilerine dondurma makinesi, pastorizatör ve derin dondurucu alınması sayesinde dondurma üretimine başladıklarını söyledi.

Dondurma üretirken bilimsel bir ayağı olmasını istediklerini anlatan Yılmaz, en büyük sağlık problemlerinden birinin sindirim sistemiyle ilgili olması nedeniyle farklı bir çalışma gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Dondurmanın, her mevsimde ve her yaştan kişi tarafından sıklıkla tüketilen bir gıda olması dolayısıyla çalışmalarında bu ürünü tercih ettiklerini belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

"Yaz aylarında en çok tükettiğimiz ürünlerden biri dondurmadır ve 6-7 ay kadar uzun bir süre tüketilen bu ürünün insanlara hem keyif hem de sağlık kazandırması düşüncemizin çıkış noktası oldu. Projemizde dondurmamızın probiyotik bir ürün olmasını istedik. Probiyotik, insan vücudunda bağırsaklarda bulunan faydalı mikroorganizmalardır. Bu faydalı mikroorganizmalar bağırsak florasında bulunur ve floranın çoğunluğunu oluştururlarsa patojen bakterilerin o bölgede tutunmalarını da engellerler. Sindirim sistemine alınan probiyotik mikroorganizmaların bağırsaklarda kalabilmesi için onlara bir besin lazım o nedenle probiyotiklerin besin kaynağı olan prebiyotik lifleri de dondurmamıza ekledik. Ürünümüzü probiyotik ve prebiyotiklerin kullanıldığı bir ürün olması itibariyle 'simbiyotik' olarak da nitelendirebiliriz."

- "Çocuklar, yaşlılar ve alerji problemi olanlar için önemli"

Probiyotik mikroorganizmaların, ürettikleri kimyasallarla bağışıklık sistemi hücrelerini uyardığını ve sayıca artışlarını sağlayarak hastalıklara karşı vücut direncini artırdığını dile getiren Yılmaz, bu açıdan bakıldığında çocuklar, yaşlılar ve özellikle alerji problemi olan bireyler için önem taşıdığını anlattı.

Bu mikroorganizmaların en önemli faydalarının, kabızlık nedeniyle bağırsaklarda oluşan yaralanmaların önlenmesi ve bu yaraların kronik sonuçları olan kolon kanseri riskini ortadan kaldırması olduğunu vurgulayan Yılmaz, dondurmanın marka çalışmalarını, Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Grafik Tasarım Programı öğrencilerinin yürüttüğünü söyledi.

Ürettikleri dondurmayı üniversite bünyesinde satmayı hedeflediklerini belirten Yılmaz, "Ürünümüzü bilimsel çalışmaların sonuçlarıyla sunduğumuz UÜ Rektörlüğü, bize küçük bir işletme oluşturma imkanı tanırsa, üniversitemiz bünyesindeki satış ofislerinde bu sağlıklı ürünü satmayı planlıyoruz. Probiyotik ve prebiyotik içerikli dondurmanın Türkiye'de bilimsel anlamda çalışmaları yapılmış. Bizim amacımız, üniversitenin ismiyle üniversitemiz içerisinde bu dondurmanın satışını yapmak." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı