Uyuşturucuyla mücadelede medyanın rolü artırılacak
Nevşehir Emniyet Müdürlüğünün yürüttüğü çalışma kapsamında, uyuşturucuyla mücadele konusundaki haberlerde kullanılan bazı terimlerin özendirici ve merak uyandırıcı olduğu tespit edildi- Medyanın etkinliğinin artırılması ve daha doğru bir dil kullanılmasın
NEVŞEHİR (AA) - BEHÇET ALKAN - Uyuşturucuyla mücadelede medyanın gücünden en üst seviyede yararlanılması ve kullanılan haber dilinin disipline edilmesi amacıyla çalışma yapılacak.
Nevşehir Emniyet Müdürlüğünün yürüttüğü bir çalışma kapsamında, uyuşturucuyla mücadelenin başarıya ulaşmasında medyanın önemli olduğunu ancak kimi zaman bu konuda yapılan haberlerde özendirici ve merak uyandırıcı ifadeler kullanıldığı belirlendi.
Özendirici ifadeler, yanlış yaklaşım, ötekileştirme, merak uyandırıcı ve suça teşvik eden anlatım ve sunumların değerlendirilmesi ve çözüm yollarının belirlenmesi amacıyla bilimsel çalışma yapılması kararlaştırıldı.
Bu kapsamda, Nevşehir Valiliği öncülüğünde İl Emniyet Müdürlüğü ve Ahiler Kalkınma Ajansı koordinatörlüğünde, 2-3 Kasım'da Nevşehir'de "Uyuşturucu ile mücadelede medyanın rolü" konulu sempozyum düzenlenecek.
Alanında uzman kişilerin konuşmacı olarak katılacağı ve Türkiye'de bir ilk olacak sempozyumda, çeşitli kurum ve kuruluşlarda görev yapan çok sayıda gazeteci de deneyimlerini paylaşacak.
İki gün boyunca sürecek programda, "Uyuşturucu ile mücadeleye medyanın yaklaşımı", "Uyuşturucu ile mücadelede medya dilinin belirlenmesi" ve "Medyanın etkin kullanılabilirliği" konularında oturumlar gerçekleştirilecek.
Sempozyum sonrası hazırlanacak olan sonuç bildirisiyle medyanın olumsuz etkisinin önüne geçilmesi hedeflenirken, Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca (RTÜK) sonuç bildirgesi tüm yerel ve ulusal medya kuruluşlarına ulaştırılarak, alınması gereken tedbirlerin uygulamaya konulması sağlanacak.
Türk Hava Yolları (THY) ise sempozyum kapsamında hazırlanacak olan kamu spotunu belirli periyotlarda yolcuların izlemesini sağlayarak projeye destek verecek.
Hazırlanan "narkotik eğitim tırı" da programın ardından yola çıkarak uyuşturucuyla mücadele konusunda Niğde, Aksaray, Kırıkkale ve Kırşehir’de çalışma yürütecek.
Nevşehir Emniyet Müdürü Mehmet Artunay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uyuşturucu madde ticareti ve kullanımıyla ilgili sunulan haberlerde ifadelerin önemli olduğunu, yanlış sözcük ve terimlerin önüne geçmek için çeşitli paydaş kurumlarla birlikte sempozyum düzenleme kararının alındığını belirtti.
Artunay, şöyle devam etti:
"Uyuşturucu kaçakçılığı ülkemizde önemli güvenlik sorunlarından biri haline geldi. Bu amaçla biz de Nevşehir Emniyet Müdürlüğü olarak mücadelemizi bu suç gruplarıyla sürdürüyoruz. Narkotik Şube Müdürlüğümüz, konunun bir başka boyutunu irdeleyerek, medyanın bu konuda destek vermesi gerektiğini düşündü. Sempozyumda, uyuşturucuyla mücadelede medyanın rolünün ne olduğunu sonuçlarıyla birlikte göreceğiz. Bu sonuçları da mücadelemize aktaracağımızı düşünüyorum."
Uyuşturucuyla mücadelede medyanın etkinliğinin belirlenmesi amacıyla yaptıkları çalışmada, Türkiye'deki basın-yayın kuruluşlarında uyuşturucu maddelerle alakalı 2016 yılında 32 bin 379, 2017 yılının ocak-eylül aralığında ise 39 bin 896 haberin yer aldığını tespit ettiklerine değinen Artunay, bu haberlerin çoğunluğunda özendirici ifadelerin bulunduğunu vurguladı.
Uyuşturucuyla ilgili haberlerde özendirici ifadeler kullanıldığını belirlediklerine işaret eden Artunay, "uyuşturucu baronu yakalandı", şeklindeki başlıkların uyuşturucu satıcılarına liderlik atfedilmiş gibi algılanmasına yol açtığını, "piyasa değeri ...milyon lira" gibi başlıkların uyuşturucu ticaretinin karlı bir iş gibi algılanmasına neden olduğunu, "keyif verici madde", "altın vuruş" türündeki terimler ile uyuşturucunun şırıngayla nasıl enjekte edildiği ve sigaraya hangi yöntemle sarıldığının ayrıntıların aktarılmasının da özendirici olabildiğine dikkati çekti.
Artunay, sempozyuma katılacak uzmanların konuyu masaya yatırarak, ülke ve toplum yararına önemli kararlar alacağına inandığını da sözlerine ekledi.
AA
Kaynak: