Velilere çocukları için "sosyal medya diyeti" uyarısı
Evlilik ve Aile Danışmanları Derneği Başkanı Bıçakçılar: - "Çocukların okuldaki fotoğrafları eş dostla paylaşılabilir ama kontrol altına alamadığınız sosyal medyadaki insan grubuyla çocuğun okulunu, nerede olduğunu paylaşmak, bilgileri deşifre etmek doğru
İZMİR (AA) - EFSUN YILMAZ - Evlilik ve Aile Danışmanları Derneği Başkanı psikolojik danışman Ferhan Bıçakçılar, sosyal medyada öğrencilerin çok sayıda fotoğraf paylaşımının birçok açıdan riskli olabileceğini söyledi.
Bıçakçılar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, milyonlarca öğrencinin 19 Eylül'de ders başı yaptığını, yüzlerce ailenin de çocuklarının "okulda ilk gün" fotoğraflarını sosyal paylaşım sitelerinde kullandığını belirtti.
Bazı ailelerinin paylaşımlarıyla çocuklarından başarı beklentilerini de ortaya koyduğunu anlatan Bıçakçılar, onlarca fotoğraf ve görüntüsü sosyal paylaşım sitelerinde yer alan çocukların "başarı kaygısı" duyduğunu, bunun da strese neden olduğunu aktardı.
- "Çocuklar deşifre ediliyor"
Okulun ilk günü çekilen fotoğraflarla da aslında çocukların değil, ailelerinin ilgilendiğini vurgulayan Bıçakçılar, "Bu anne babanın tercihi olarak ortaya çıkıyor. Bu fotoğrafları eş dostla paylaşmak tamam ama kontrol altına alamadığınız sosyal medyadaki insan grubuyla çocuğun okulunu, nerede olduğunu paylaşmak, bilgileri deşifre etmek doğru değil. Bunu yaparken de aile aslında 'Ben böyle çocuk yetiştirdim' diye egosunu besliyor." dedi.
Ferhan Bıçakçılar, ailelere "Çocuğunuzun fotoğrafını hiç kullanmayın" demediklerini ancak onun güvenliğini koruyacak sınıra dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
- "Ego açlığı yaratıyor "
Sosyal paylaşım sitelerinde fotoğrafları sık sık yer alan, "beğenilere" alışan çocuğun popüler olmaya çalışacağını da dile getiren Bıçakçılar, şu değerlendirmede bulundu:
"Sosyal medya, paylaşım siteleri ego tatmini kadar ego açlığı da yaratabilir. 'Ben biriciğim' duygusuyla büyüyen çocuk ilkokula başladığında tüm yaşıtlarının biricik ve çok önemli olduğunu görüyor ve ailenin başarı beklentisini karşılamak, ön plana çıkmak için doğru olmayan davranışlara yönelebiliyor. Herkesin onu önemsemesini, okuldaki en önemli çocuk olmayı istiyor ve popüler olmanın yollarını arıyor. Müdürün odasına yaramazlık yaptığı için giden bir çocuk danışanım bunu daha çok tanınmak için yaptığını söyleyebiliyor."
Ölçüsüz sosyal medya kullanımının çocukların sınırlarını bozduğunu, kontrolsüz yaşama yönlendirdiğini iddia eden Bıçakçılar, şöyle devam etti:
"Kontrolsüz sosyal medya yaşam biçimine de yansır. Bu arttıkça çocuklarda kof egolarla karşılaşıyoruz. Bencil, narsist çocuklar yetişiyor. Anne babalar çocuklarını 'biriciksin' algısıyla yetiştiriyor, sosyal paylaşımlarıyla da bunu destekliyor. Biz uzmanlar, 5 yıl sonra çok daha fazla sayıda narsist çocukla karşı karşıya kalacağız."
- Okul yaşamı için birkaç öneri
Günümüzde bazı anne ve babaların çocuklarına sınır koyamadığını, okul yaşamını fırsat bilerek bunu gerçekleştirmeye çalıştığını anlatan Bıçakçılar, "Okul artık çocuğa kaygı yükleyen bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Okul alışverişlerinde bile anne ve baba çocuk istese de istemese de gereğinden fazla şey alıyor fakat aldıktan sonra da 'Artık başarılı olursun herhalde' diyor. Bunlar çocukta stres yaratıyor." dedi.
Çocukların okul yaşamında başarılı olması için önerilerde bulunan Bıçakçılar, "sıkıntıları karşılamak", "hazzı ertelemek" ve "değer bilmek" kavramları ile tanışan öğrencilerin başarılı olmasının önünde hiçbir engel olamayacağını da sözlerine ekledi.
AA
Kaynak: