Vicdani istismara 768 bin lira ceza
İzmir'de "mobil huzur timleri", yılbaşından bu yana çocuklarını çalıştıran aileler ve dilencilik yapanlara yönelik 7 bin 359 idari ve 78 adli işlem yaptı, 767 bin 820 lira ceza uyguladı, ele geçirilen 125 bin 717 liranın kamuya aktarılmasını sağladı- İl E
İZMİR (AA) - MUSTAFA YILDIRIM - İzmir'de küçük yaştaki çocukların trafik ışıklarında dilendirilmesi, sokaklarda mendil, su, sakız, çiçek satışı yaptırılmasının engellenmesi amacıyla oluşturulan "mobil huzur timleri", çocukların yanı sıra vicdani ve dini sömürü yaparak dilenenlere yönelik sürdürdüğü mücadelede, yılbaşından bu yana 7 bin 359 idari ve 78 adli işlem gerçekleştirdi, 767 bin 820 lira ceza uyguladı.
AA muhabirinin emniyet yetkililerinden derlediği bilgiye göre, başta çocuklar olmak üzere yaşlılar ve engellilerin sokakta dilencilik yapmaları ve çalıştırılmalarının önlenmesine yönelik hazırlanan, İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi koordinesinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünden uzman personelin katılımıyla oluşturulan mobil huzur timleri, il genelinde çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Denetim ve ihbar öncelikli çalışan, ihbarlara anlık müdahale eden 8 ekip, kentin işlek caddelerindeki trafik ışıklarında, vatandaşların yoğun olarak gittiği eğlence ve mesire alanlarında, vicdani ve dini duygulara hitap ederek su, sakız, mendil, çiçek satışı ya da dilencilik yaptırılan küçük yaştaki çocukların sokaktan kurtarılmasına ve ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik çalışmalar yürütüyor.
Ekipler, 155 Polis ihbar hattına gelen bildirimlere de anlık müdahale ediyor. Geçen ay "bir kişinin motosikletiyle Buca Belediyesinin karşısındaki trafik ışıklarına getirdiği çocuğu dilendirdiği" ihbarı üzerine ekipler konuya müdahale etti.
Trafik ışıklarında dilendirilen Suriyeli çocuğu korumaya alan ekipler, onu getiren akrabası M.Ş'yi (22) yakaladı. Suriyeli M.Ş. hakkında "küçük yaşta çocuğu dilendirmek" suçundan işlem yapan ekipler, kullandığı motora da plakasız olması nedeniyle ceza kesti.
Ekipler, çeşitli suçlardan aranan kişileri de yaptıkları genel bilgi toplama (GBT) sorgulaması sayesinde adli mercilere teslim etti.
- 7 bin 359 idari işlem yapıldı
Ekipler, çocukların çalıştırılması ve dilendirilmesinin yanında, mağdur gibi görünerek sokakta dilencilik yapanlara yönelik yıl başından bu yana sürdürdüğü denetimlerde, bin 322'si Suriye vatandaşlarına olmak üzere 7 bin 359 idari işlem gerçekleştirdi. İkazlara uymadıkları belirlenen 40'ı Suriyeli 78 kişi hakkında da "çocuklarını sokaklarda çalıştırdıkları ve dilendirdikleri, sokaklarda dilendikleri" gerekçesiyle adli işlem yapan ekipler, dosyaları ilgili savcılıklara gönderdi.
Suriyelilere yönelik bin 843 ikaz mektubu gönderilirken, 150'si çocukların ailelerine, bin 172'si ise yetişkinlere yönelik bin 322 idari işlem yapan ekipler, para cezası uyguladı.
Ekipler, 132'si çocuk, 5 bin 905'i yetişkin 6 bin 37 Türk vatandaşına da idari işlem yaparak 472 ikaz tutanağı düzenledi.
Denetimlerde dilencilikten 577 bin 820 lira, cam silme, su, mendil satma, düğün konvoyunun yolunu kesme gibi rahatsızlık verici durumlara ilişkin de 190 bin lira olmak üzere 767 bin 820 lira idari para cezası kesildi.
Dilencilerin ve rahatsız edici şekilde satış yapanların üzerlerinden çıkan 125 bin 717 lira da belediye encümeni kararıyla el konularak kamuya aktarıldı.
Mobil huzur timlerinin, sokakta karşılaştıkları bazı çocukların durumlarının incelenmesi ve ailelerinin yanında yaşayıp yaşayamayacaklarının değerlendirilmesi için Aile ve Sosyal Politikalar il Müdürlüğüne bildirim yaptığı da kaydedildi.
- "Çocukların yeri sokak değil"
İzmir Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın, Çocuk Şube Müdürlüğü koordinesinde çalışmalarını sürdüren mobil huzur timlerinin din ve vicdan sömürüsü yaparak kazanç elde etmeyi alışkanlık haline getirenlere karşı etkin şekilde mücadele verdiğini söyledi.
Sokaklarda dilendirilen, çalıştırılan çocukların yarının sorunu değil, gelecek güzel günlerin birer umudu olmasını istediklerini ifade eden Aşkın, "Çocuklar bizim geleceğimiz, onların bu tür ortamlarda değil, evlerinde ve okullarında olması gerekiyor. Dilendirilen, satış yaptırılan çocukları bu amaçla sokaklara gönderenler, toplumumuzun hassasiyetlerini istismar ediyor. Dilendirilen çocuğa para vermek, onun sokaklarda yaşamasına ve çalışmasına neden olacaktır. Bu istismara katkıda bulunmamak gerekiyor." diye konuştu.
Çocukları suçta kullanmak ve istismar etmek isteyen kişi ya da örgütlerin en önemli hedef gruplarının başında sokakta yaşayan ve çalışan çocukların geldiğine dikkati çeken Aşkın, çocukları sokağa mahkum etmemek, suç odaklarından uzak tutmak için gayretli şekilde çalışmalarını sürdüreceklerini sözlerine ekledi.
AA
Kaynak: