Yağlı güreşe Antalya damgası

Yağlı güreşe Antalya damgası

Kırkpınar'da son 9 yılda 7 başpehlivanlık elde eden Antalyalı sporcular, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde bu yıl başpehlivanlık ve başaltının finallerinde birbirlerine rakip oldu- Başpehlivan İsmail Balaban'ın antrenörü Aydın:"Antalya seyircisi güreşi

ANTALYA (AA) - SÜLEYMAN ELÇİN - Deniz, kum ve güneşiyle turizmin başkenti Antalya, son yıllarda yağlı güreşte elde ettiği başarılarla adından sıkça söz ettiriyor.

Ata sporunun çok sevildiği kentte, çocuklar ailelerinin yönlendirmesiyle güreşmeye başlıyor. Bazı düğün ve sünnet törenlerinin de yağlı güreşler eşliğinde yapıldığı kentte, kardeş ya da komşu çocukları, babaları tarafından evlerde güreştirilerek spora ısındırılıyor.

Profesyonel şekilde güreş antrenmanları yaptırılan ve gıda tüketimi ona göre ayarlanan çocuklar, usta güreşçiler tarafından eğitilerek hem mental hem de fiziki olarak iyi bir pehlivan haline getiriliyor. Tarihi Kırkpınar'da başpehlivanlığı elde eden sporcular, kentte şölen havasında karşılanıyor. Binlerce Antalyalı tarafından sevgi gösterileri eşliğinde karşılanan başpehlivanlar, gittikleri yerlerde büyük sevgi ve saygı görüyor.

Antalya'da başpehlivan olan sporcuların güreş tutkusu ise babadan, dededen geliyor. Sporcular, örnek aldıkları babaları ve dedelerinin izinde ilerliyor. Kentte Elmalı ilçesinde "Türk'ün ilk er meydanı" sloganıyla 665 yıldır yağlı güreşler yapılıyor. Kırkpınar'da son 9 yılda 7 başpehlivanlık elde eden Antalyalı sporcular, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde bu yıl başpehlivanlık ve başaltının finallerinde birbirlerine rakip oldu.

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde Antalyalı pehlivanlardan Mehmet Yeşil Yeşil 2009-2010, Ali Gürbüz 2011-2012, İsmail Balaban 2013-2017, Orhan Okulu 2015 yılında birincilik kürsüsüne çıktı.


- Karaboğa: "Antalya'da sistemli bir çalışma var"


Antalya Büyükşehir Belediyesi Güreş Koordinatörü Mustafa Kemal Karaboğa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya'da belediyelerin ata sporuna verdiği büyük desteğin meyvelerinin toplandığını söyledi.

Kendisinin de başpehlivan olarak Dualı çayırda hala mücadele ettiğini belirten Karaboğa, "2004'te başkanımız Menderes Türel ile altyapı çalışmalarına başladık. Türel, 13 yıldır altyapıya büyük destek veriyor. İlk başladığımızda 10 yaşında aldığımız 3 pehlivan geçen yıl başpehlivan olmayı başardı. Kırkpınar'da yağlı güreşte minikten başa kadar her boyda dereceler elde ediyoruz." dedi.

Minder güreşinde de Türkiye şampiyonları, Avrupa şampiyonları, dünya ve olimpiyat ikincileri çıkardıklarına dikkati çeken Karaboğa, yeni tesislerin ihaleye çıktığını, son derece modern tesislerde daha çok şampiyonlar çıkaracaklarını dile getirdi.

Kulüplerinde 130 lisanslı güreşçi olduğuna değinen Karaboğa, şunları kaydetti:

"Hepsine güzel imkanlar sunuyoruz. Bu sporcuların yaklaşık 60'ına belediyede iş imkanı da sunduk. Destek altyapıya sahip çıkmakla, sporcuya maaş vermekle oluyor. Türel başkanımız göreve başlarken bana 'Sporculara sahip çıkalım. Özellikle minik pehlivanlara' demişti. Bu nedenle sporcuları her yönden mutlu ediyoruz. Onlar da karşılığını veriyor. Antalya'da sistemli bir çalışma var. Sporcunun eğitimine, yemesine, içmesine dikkat ediliyor. Birçok belediye güreşe büyük önem veriyor. Onlara da teşekkür ediyorum. Antalya, belediyesiyle, halkıyla güreşe sahip çıktı, meyvelerini topladı ve güreşte bir numara haline geldi."


- Öztekin: "Babalar 3 yaşındaki çocuklarını pehlivan yapmak için mücadele ediyor"


Elmalı Belediye Başkanı Ümit Öztekin ise Antalya'nın yağlı güreşlere son yıllarda mührünü vurduğunu, bu durumun tarihsel bir arka planı olduğunu ifade etti.

Elmalı Arkeoloji Müzesi'nde milattan önceki dönemlere ait mezar küpleri bulunduğunu belirten Öztekin, bu küplerin üzerinde güreşen insan şekillerinin yer aldığını bildirdi. Bölgede Türklerden önce de güreşin sevildiğinin görüldüğünü söyleyen Öztekin, Türklerin bölgeye gelmesiyle güreşin daha da anlamlı hale geldiğine işaret etti.

Yağlı güreşin merkezinin Antalya olduğuna aktaran Öztekin, şöyle konuştu:

"En fazla başpehlivanı olan ve kürsüye çıkan kent Antalya. Bunun iki sebebi var. Birincisi şehrin Yörük kültüründen geliyor olması. İkincisi ise bu şehir sporu seviyor ve destek veriyor. Babalar 3 yaşındaki çocuklarını pehlivan yapmak için mücadele ediyor. Güreş eğitim merkezimizde daha henüz ilkokula başlamayan 100'ün üzerinde çocuk ders almaya başladı. Uzun yıllar Antalya, bu spordaki başarısını sürdürecek gibi. Bir futbol maçını insanlar 90 dakika izlemekte güçlük çekerken kentte insanlar sabahtan akşama kadar hiç kalkmadan sıcak altında güreşi izliyor. Dünyada bu kadar istikrarlı takip edilen başka spor dalı yok. Toplumun önem verdiği spora belediyeler de ilgi göstermeye başladı. Yağlı güreş düzenleyen belediyeler birliği kuruldu. Birliğe 27 üyemiz var. Bu sayı yeni başvurular ile kısa sürede 100'ü aşacak."


- Aydın: "Her güreşte futbola yakın seyirci oluyor"


Konyaaltı Belediyesi Spor Kulübü Antrenörü olan ve aynı zamanda başpehlivan İsmail Balaban'ın antrenörlüğünü yapan Hasan Aydın, Antalya'nın seyirci kalitesinin çok yüksek olduğunu belirtti.

Seyirci ilgisinin belediyelere de yansıdığını ifade eden Aydın, "Her belediyenin yağlı güreş spor kulübü var. Antalya seyircisi güreşi seviyor ve iyi anlıyor. Her güreşte futbola yakın seyirci oluyor. Güreşleri ortalama 10 bin kişi izliyor. Feslikan, Elmalı gibi güreşler de ortalama 20 bin seyirci takip ediyor. Belediyeler arası tatlı rekabet oluştu. Sporculara değer veriliyor. Aileler sporcularını güreşe yönlendiriyor. Bu yönde büyük talep alıyoruz. İki gündür beni arayan aileler 'oğlumu güreşçi yapmak istiyorum' diyor. Ata sporumuza bu kadar değer verilmesi bizi de mutlu ediyor. Sporcumuz Balaban da bu yılki azimli çalışmasının karşılığını aldı. Bizi ve sevenleri mutlu etti." diye konuştu.


- Işık: "Güreş, Antalya'nın kadim sporudur"


Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva İşkan Işık, bölgedeki bazı antik kentlerde güreşen insan kabartmalarının bulunduğunu bildirdi.

Güreşi Antalya'nın kadim sporu olarak değerlendiren Işık, "Bu topraklarda 2 bin 500 yıldır güreş yapılıyor. Çok yoğun şekilde bu sporun yapıldığını hissediyoruz. Kaş'taki Xanthos, Serik'teki Aspendos Antik kentlerinde güreş kabartmaları bulunuyor. Antalya'nın bu başarısı tesadüfi değil. Bu kültürel birikimin getirdiği bir başarı. Süreklilik halinde yıllardır bu sporun Antalya'da yapılması bizi de mutlu ediyor." ifadelerini kullandı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı