Yağmur da Gelirse Konya Venedik Gibi Olur
Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, Keçili Taşkın Kanalı’nda gerçekleştirdiği ıslah çalışmaları ile çevreye uyumlu, estetik ve betonarme yapıya kavuşan kanal, şehirde su baskınlarına karşı önemli bir görev üstleniyor.
Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, 14 bin metre uzunluğundaki Keçili Taşkın Kanalı’nın 3 bin 200 metrelik kısmında betonarme çalışmalarını tamamladı. Akyokuş mevkiinden başlayarak Sille Deresi’ne bağlanan kanal, Aslım Bataklığı’na mansaplanan bölümleriyle şehrin taşkın kontrolünde kritik bir rol oynuyor. Kasım 2023'te başlatılan proje kapsamında, kanal içerisindeki kötü koku ve çirkin görüntü sorunları da büyük ölçüde giderildi.
Taşkınları Önleyen Kanalın Çevresel Katkıları
1967 yılında taşkın kontrolü amacıyla inşa edilen Keçili Taşkın Kanalı, 30 metreküp/saniye kapasitesindeki su debisi ile projelendirildi. Kanal boyunca yer alan 10 köprü, bir şüt ve üç tersip bendi ile yağmur sularının dere kesitine zarar vermesinin önüne geçiliyor. Aynı zamanda kanalın düzenli temizlenmesiyle dere yatağında biriken çöp ve diğer malzemeler çıkarılıyor, suyun akışını engelleyen bitkilerin yeniden yetişmesi engelleniyor.
Keçili Taşkın Kanalı’nın Şehre Sağladığı Avantajlar
Kanal, Konya’da su baskınlarının önlenmesine katkı sağlarken, yağmur suyu taşkınları ile dere kesitinin bozulmasını engelleyen yapısıyla şehrin doğal altyapısını koruyor. Aynı zamanda kanal yatağında erozyon ve serbest hafriyat ile gelen silt ve çökeltilerin tıkanmaya yol açmasını engelleyerek suyun akışını düzenliyor.
Konya Büyükşehir Belediyesi, çevreye uyumlu, estetik ve daha güvenli bir Keçili Taşkın Kanalı oluşturma hedefiyle çalışmalarına devam ediyor.