Yakıt tasarrufu için bakım yaptırın
Hava filtresi ve polen filtresinin kış aylarına nazaran sık sık değiştirilmesiyle yakıt tasarrufu sağlanabileceği belirtildi.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Acaroğlu, yaz aylarında tozlu havaların daha fazla olması nedeniyle hava filtresi ve polen filtresinin kış aylarına nazaran sık sık değiştirilmesiyle yakıt tasarrufu sağlanabileceğini söyledi.
Acaroğlu, otomotiv ve taşıtların yaza hazırlanmasının oldukça önemli olduğunu, yaz sıcaklarının aracı, hem konfor hem de maliyet açısından belirli ölçülerde etkileyebileceğini bildirdi.
Araçların motorlarının yazın daha fazla ısındığını, bu yüzden yağın sık kontrol edilmesi gerektiğini belirten Acaroğlu, ''Yağ değişim zamanı geldiğinde iş işten geçmiş olabilir. O yüzden yağın seviyesi ve yağın kalitesi sık sık kontrol edilmelidir. Yağ değişimi yapılmalıdır. Yağ eksik seviyede ise yine aynı marka yağ ile tamamlanmalıdır. Yağ değişimi yapılıyorsa yağ filtresi değişimi de mutlaka yapılmalıdır'' dedi. Yaz aylarında hava ve polen filtrelerinin sık sık değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Acaroğlu, şunları kaydetti:
''Yaz mevsiminde havada tozların daha fazla olması nedeniyle hava filtresi ve polen filtrelerinin kış mevsiminden daha sık değiştirilmesi yakıt tasarrufu sağlayacaktır. Hava filtrelerindeki tıkanıklık daha fazla yakıt tüketilmesine sebep olmaktadır. Lastik basınçları sıcaklıkla birlikte kendiliğinden artabilir. Yazın hız limitleri kışa oranla daha fazla zorlandığından ön düzen direksiyon ve servo kontrolü yapılmalı, özellikle de lastik balansları kontrol edilmelidir. Rot balans ayarının yapılması da gerekir. Lastik basınçları mutlaka kontrol edilmeli ve eğer kışlık lastikler varsa yazlık lastikler ile değiştirilmelidir. Ayrıca lastiklerin basınç kontrolünde bir kaçak varsa lastik sibopları değiştirilmelidir.''
Cam silecek lastiklerinin yaz aylarında daha çabuk bozulduğuna dikkati çeken Acaroğlu, cam silecek suyuna yağ çözücü maddeler konulması gerektiğini ve silecek lastiklerinin kontrol edilmesi, gerekirse değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Yazın tatil ve benzeri nedenlerden dolayı araçlarla uzun yolculukların daha fazla yapıldığını anımsatan Acaroğlu, her an yola çıkılacakmış gibi araçta kontrol yapılması gerektiğini söyledi.
-FREN BALATALARI KONTROL EDİLMELİ-
Aracın akım ve gerilim kaynağı olan akülerin asit yoğunluğunun yazın daha fazla değişiklik gösterebildiğini vurgulayan Acaroğlu, akü gözlerinde su kaybı olabileceğine, mutlaka kontrol edilmesi gerektiğine dikkati çekti.
Motorun yanmasına veya yatak sarmasına yol açabilecek motor soğutma suyu seviyesinin kontrol edilmesi gerektiğini bildiren Acaroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
''Motor suyu kaçakları kontrol edilmeli, antifriz seviyesi yaz kış aynı seviyede olabilir. Bunun fazla bir sıkıntısı yoktur. Antifriz ve su eksiği varsa tamamlanmalıdır. Can emniyetimiz açsından fren ve direksiyon hidrolikleri yağları kontrol edilip eksikler tamamlanmalıdır. Yazın daha çok yolculuk edilebileceğinden ön ve arka fren balataları kontrol edilmeli gerekirse değiştirilmelidir. Aracımız benzinli araç ise bujilerin çalışıp çalışmadığı mutlaka uzman kişilere kontrol ettirilmelidir.''