Yargıda devrim niteliğinde değişiklikler

Yargıda devrim niteliğinde değişiklikler

Başbakan Davutoğlu, hazırladıkları yeni yargı reformunu anlattı. Paket, devrim niteliğinde yenilikler içeriyor.

Yeni Yargı Reformu Stratejisi tanıtım toplantısında konuşan Başbakan Davutoğlu, paketin nihai şeklinin verilmediğini, bazı hususların hemen bazı hususların ise ilgili kurum ve sivil toplum kuruluşları ile yapılacak istişarelerin ardından yasalaştırılacağını söyledi.

Yargıda çok başlılığı gidereceklerini, yargıdaki hesap verilebilirliğinin ve şeffaflığın artırılacağını anlatan Başbakan, yüksek mahkeme kararlarının herkese açılacağını, yargı organlarının performanslarının denetleneceğini ve yargıya güveninin anketlerle ölçüleceğini de ekledi. Davutoğlu, yargının ‘en çok’ tarafından değil, herkes tarafından güvenilir olması gerektiğini belirtti. “Hukuk niçin vardır diye soran Davutoğlu, “Mağdurların hukukunun korunması için” dedi ve bu konuda titiz bir çalışma yapıldığını söyledi.

AVUKATLIK KANUNU SİL BAŞTAN

Adliyelere basın büroları kurulacağını, suç nedeniyle sağlığı bozulanların tedavi masraflarının devlet tarafından karşılanacağını kaydeden Başbakan, avukatları ve noterleri ilgilendiren değişiklikleri de duyurdu. Davutoğlu, “Avukatlık kanununu baştan aşağı yenileyeceğiz. Avukatlık müessesesini ve savunmayı güçlendiriyoruz. Noterlik sistemini yeniden yapılandıracağız. Noterlere bazı çekişmesiz yargı işlemi vererek yargının iş yükünü azaltacağız” diye konuştu.

‘Hukuki himaye sigortası’ ilen vatandaşların ’Avukatlık parasını nerede bulacağım’ kaygısı duymayacağını anlatan Başbakan, avukatların gönüllü olarak ücretsiz hukuk hizmeti vermesi uygulamasını hayata geçireceklerini de belirtti.

’ADALET VERİ BANKASI’ KURULUYOR

“Yeni adalet sarayları yapmaya devam edeceğiz” diye devam eden Davutoğlu, ‘adalet veri bankası’ kuracaklarını ve adaletle ilgili her verinin bu bankada bulunup herkesin erişimine açık olacağını kaydetti. Davutoğlu, “Bilirkişi müessesesinde değişiklik olacak. Bunu gerçek anlamda bilirkişiye dönüştürmekte kararlıyız. Yeni bir kurumsal yapılanmaya gidilecek” dedi.

Yüksek mahkemelerle ilk kademe mahkemeler arasında istinaf mahkemeleri kurulacağını belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu, böylece yüksek yargıdaki iş yükünün son bulacağını açıkladı.

Hakim ve savcı açığını kapatacaklarını bildiren Davutoğlu, “İdari yargılama sürelerini belirliyoruz. Her bir dava türüne yönelik ideal görülme sürelerini belirliyoruz. Bunu takip edeceğiz. Vatandaşlarımız davaların ne kadar sürede sonuçlanacağı hakkında fikir sahibi olacak” ifadelerini kullandı.

Uzlaşma uygulamasının kapsamının genişletileceğini, ceza infaz sisteminde de modernizasyona devam edileceğini belirten Başbakan, çocuklara yönelik ceza infaz kurumlarında ilk kez psiko-sosyal destek ve müdahale programları geliştirildiğini de ekledi.

AVRUPA PARLAMENTOSU’NUN KARARI

Konuşmasının sonunda soruları cevaplayan Davutoğlu, Avrupa Parlamentosu’na sert eleştiriler yöneltti. Avrupa Parlamentosu’nun kararına tepki gösteren Başbakan Davutoğlu, “1915’in yüzüncü yılında istismara açık bir konuda birçok yerde ilgisiz kişilerce açıklama yapılıyor. Dini otorite Papalık açıklama yapıyor. Şimdi Avrupa Parlamentosu’nda bir karar alındı. Avrupa Parlamentosu birçok marjinal grupların bulunduğu, gayri ciddi bir yapıya sahip. Avrupa tarihini açacaksak Afrika ve Asya’da neler yapıldığını görmek lazım. Nerede Kızılderililer, Aborjinler nasıl yok oldular? Tarihten bunları tartışacaksak tartışırız ama siyasi baskıya dönüşecekse buna taviz vermeyiz” dedi.

Bin yıl Türklerle Ermenilerin bir arada yaşadığını kaydeden Davutoğlu, “Getto Avrupa’nın eseridir, bizde gettolar olmadı. Türklerle Ermenilerin barışması, acılarını paylaşması için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız ama kimse bize boyun eğdiremez” diye konuştu.