Yargıtay’dan Emsal Karar: Alacaklı Vatandaşlara Müjde

Yargıtay’dan Emsal Karar: Alacaklı Vatandaşlara Müjde

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararını dikkate alarak emsal niteliğinde bir karara imza attı. Buna göre, icra takibinde oluşan nema gelirleri hak sahiplerine ödenecek.

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, alacaklı vatandaşların yüzünü güldürecek kritik bir kararla içtihadını değiştirdi. Anayasa Mahkemesi’nin 05.04.2023 tarihli ve Resmi Gazete’de yayımlanan iptal kararını göz önünde bulunduran Daire, icra takibinde oluşan nema gelirlerinin hak sahiplerine ödenmesi gerektiğine hükmetti.

İçtihat Bülteni Uygulaması’ndan edinilen bilgilere göre, bir alacaklı vekili, icra dosyasına gelen paranın paylaştırılması sürecinde, müvekkilinin payına düşen nema gelirinin ödenmediğini belirterek ilgili müdürlük kararının iptalini talep etti. Ancak süreç, önce İlk Derece Mahkemesi ardından Bölge Adliye Mahkemesi tarafından reddedildi.

İlk Derece ve İstinaf Süreci

İlk Derece Mahkemesi, alacaklı vekilinin şikayetini reddederek, “müdürlükçe elde edilen faiz gelirinin alacaklıya ödenmesi için yasal bir dayanak bulunmadığını” ifade etti. Bölge Adliye Mahkemesi de benzer bir gerekçeyle başvuruyu esastan reddetti.

Yargıtay Görüş Değişikliğine Gitti

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı sonrası görüş değişikliğine giderek, şu açıklamayı yaptı:

"Sıra cetveline itiraz edilmesi halinde, oluşan bir nema geliri varsa bu gelir hak sahiplerine ödenmelidir. Anayasa Mahkemesi’nin Harçlar Kanunu’nun 36. maddesini iptal etmesiyle, nema gelirinin Hazine’ye devredilmesi uygulaması artık geçerliliğini yitirmiştir."

Bu bağlamda, Yargıtay, alacaklıların haklarını güvence altına almak için nema gelirlerinin hak sahiplerine ödenmesi gerektiği sonucuna ulaştı. Kararın gerekçesi, ilgili düzenlemenin iptal edilmesiyle, dosyadaki nema gelirlerinin artık Hazine’ye değil hak sahiplerine yönlendirilmesi gerektiği üzerine kurulu.

Emsal Karar Alacaklılara Yeni Haklar Tanıyor

Bu karar, alacaklı vatandaşlar için yeni bir emsal teşkil ediyor. Artık sıra cetveline itiraz edilen durumlarda, elde edilen nema gelirlerinin Hazine’ye devri yerine hak sahiplerine ödenmesi yolu açılmış oldu. Yargıtay’ın bu yeni içtihadı, icra takibindeki alacaklılar için önemli bir kazanım olarak değerlendiriliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler