Yatırım ortamının iyileştirilmesi tasarısı Genel Kurulda
MHP'li Usta: "Bu düzenleme (varlık barışı) ile 'Siz kara parayı getirin, ananızın ak sütü gibi helal olacak' deniliyor"- CHP'li Çam: "Bu düzenleme, Türkiye'yi tam bir kara para aklama cennetine çevirecektir"- HDP'li Yıldırım: "Tasarıda, 'Zenginin zenginli
TBMM (AA) - MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, "Bu düzenleme (varlık barışı) ile 'Siz kara parayı getirin, ananızın ak sütü gibi helal olacak' deniliyor." dedi.
TBMM Genel Kurulunda, Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının görüşmelerine başlandı.
Tasarının tümü üzerinde konuşan MHP Samsun Milletvekili Usta, tasarıya ilişkin eleştirilerini dile getirdi.
Tasarıyla bazı vergilerin alınmasından vazgeçildiğini belirten Usta, "Bir kısım vergilerden vazgeçiyoruz ama bunun etkilerinin nasıl olacağı konusunda bir çalışma yok. Bu yapılmadan tasarılar buraya geliyor." diye konuştu.
Usta, tasarı hazırlanırken ilgili sivil toplum kuruluşlarının görüşlerinin alınmadığını iddia ederek, "Bakan komisyonda, 'Tüm STK'ların olumlu görüşü var' dedi ancak toplantıya katılan TOBB temsilcisi, çek kanununa hapis düzenlemesini uygun görmediklerini belirtti." sözlerini sarf etti.
Türkiye'nin 2007 yılına kadar iyi bir büyüme performansı varken, bu tarihten sonra düştüğünü aktaran Usta, "Büyüme maalesef Türkiye'de ıskalanmaktadır ve emsal ülkelere göre kötüleşmektedir." değerlendirmesinde bulundu.
Erhan Usta, 13 yıllık AK Parti iktidarında yapılan yatırımların milli gelire oranının, önceki dönemlere göre azaldığını savundu. Türkiye'de 13 yılda, AK Parti'den önceki yıllara göre çok daha az yatırım yapıldığını öne süren Usta, "(Türkiye'de, dünyanın dördüncü büyük köprüsü yapıldı) deniliyor ve bununla övünülüyor. Ama Türkiye 43 yıl önce de Boğaziçi köprüsüyle, dünyanın dördüncü büyük köprüsünü yapmıştı." ifadesini kullandı.
- "Suçtan elde edilmiş kara parayı dahi aklayan..."
"Türkiye'de yatırım azalıyor, çünkü tasarruflar azalıyor." diyen Usta, bu tasarıyla Türkiye'nin kara para cenneti haline getirileceğini ve bu düzenlemeden mutlaka vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.
Usta, şöyle konuştu:
"Gelecek paranın sermayeye eklenmesi gibi bir şart aranmıyor. Suç olup olmadığı, suça yönelik bir işlemden elde edilip edilmediğine yönelik araştırma yapılmayacak. Gelen para, uyuşturucu ve silah kaçakçılığından elde edilen bir para da olabilir. Para başka şahıs adına da getirilebiliyor. Bütün bunlar sıkıntılı konular. Bu düzenleme ile 'Siz kara parayı getirin, ananızın ak sütü gibi helal olacak' deniliyor.
Suçtan elde edilmiş kara parayı dahi aklayan bu düzenlemeyi hiçbir şekilde kabul edemeyiz. Bu, Türkiye'nin imajını bozar, bu maddeyi kaldırın. Bu madde içeriye göre yazılmıştır, dışarıdaki parayı getirmek için de değil. Adrese teslim bir maddedir."
- "Türkiye'yi dünya ekonomik sisteminin dışına atabilir"
CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, bu tasarıyla, Türkiye'yi dünya ekonomik sisteminin dışına atabilecek, bugüne kadar kazandığı kazanımlardan uzaklaştırabilecek bir düzenlemeyle karşı karşıya olunduğunu ileri sürdü.
Daha önce de "varlık barışı" adı altında dört defa düzenleme yapıldığını belirten Temizel, şunları aktardı:
"Bu kanun böyle çıkarsa bunun sorumluluğunu kimse taşıyamaz. Gelecek para, hiçbir kanuna göre soruşturulmayacak. Bu düzenleme ile 'Ben kara para incelemesi yapmayacağım' deniliyor. Bu düzenleme, Türkiye'nin terörün finansmanı ve kara para ile mücadele konusunda imzaladığı anlaşmaların tamamına aykırıdır. Gelecek para için belge aranmayacaktır. Böylece, gelecek paranın aleniyet kazanmasının, devlet kayıtlarına girmesinin önlenmesi amaçlanmaktadır."
HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım ise tasarının görüşülmesine, basılma saatinden sadece birkaç saat sonra başlandığını belirterek, bu durumu eleştirdi.
Üç tali komisyonun bu tasarı ile ilgili ne düşündüğü bilinmeden görüşmelere başlandığını savunan Yıldırım, tasarıda, "zenginin zenginliğine daha fazla servet katabilecek, zenginin üzerindeki vergi yükünü hafifletebilecek" düzenlemeler olduğunu iddia etti.
"Tasarıda, yüksek teknoloji ile üretilmiş olan deniz araç ve gereçlerinin satımını yapan gemi, gemicik gibi deniz taşıtlarının alınması ve satılmasını yapan kişilerin elini güçlendiren, kolaylaştıran düzenlemeler var." diyen Yıldırım, bu düzenlemelerin 80 milyonluk ülkede kaç kişiyi ilgilendirdiğini sordu.
Ahmet Yıldırım, tasarının ekonomik sıkışmışlığı ifade ettiğini ve bunu gidermeye çalıştığını kaydetti.
- "Tasarının adı yatırım ortamı ama yatırım yapacak ortam yok"
CHP İzmir Milletvekili Musa Çam da "Tasarının adı yatırım ortamının iyileştirilmesi ama bana göre şu anda Türkiye'de yatırım yapacak ortam yok." dedi.
Musa Çam, şirketlere uyduruk gerekçelerle kayyım atamak için Meclis'ten yasa çıkarıldığını öne sürdü.
Çam, "Rüşvet ve yolsuzluklar soruşturulmamakta, böyle bir ülkeye kim gelir yatırım yapar? 'Türkiye'ye para gelsin de kimden gelirse gelsin' anlayışıyla hazırlanmıştır. Bu düzenleme Türkiye'yi tam bir kara para aklama cennetine çevirecektir. Yurt dışına götürülen, kaçırılan paraların cezasız bir şekilde ülkeye getirilmesine imkan tanımaktadır. Yurt dışına çıkarılan, kaçırılan paralar ile ülke içinde saklanan paraların aklanması tasarısıdır." ifadesini kullandı.
AA
Kaynak: