Yaz Aylarında Artan İshal ve Bulantı Vakalarına Dikkat

Yaz Aylarında Artan İshal ve Bulantı Vakalarına Dikkat

Trabzon'da yaz aylarıyla birlikte ishal, bulantı ve kusma vakalarında artış gözlemlendi. İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, güvenli su ve hijyenin önemine vurgu yaptı.

Trabzon'da yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıcaklıkların yükselmesi, insan hareketliliğinin artması ve yeme alışkanlıklarının değişmesi sonucu bulantı, kusma ve ishal vakalarında önceki aylara göre artış yaşandığı bildirildi. Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, 2024 yılı yaz aylarında bir haftalık vaka ortalamasının 393,57 olduğunu belirterek, geçen yıl aynı dönemde bu rakamın 408,43 olduğunu söyledi.

Usta, akut bağırsak enfeksiyonlarının mide ve bağırsakların iltihabı olduğunu ve ishalin ana bulgu olduğunu belirtti. Ayrıca, ishale bulantı, kusma, ateş ve karın ağrısının eşlik edebileceğini ekledi.

Güvenli Su ve Hijyenin Önemi

Güvenli içme ve kullanma suyuna ulaşmanın birçok hastalığın önlenmesinde hayati önem taşıdığını vurgulayan Usta, "Hastalık etkeni içeren dışkı ile bulaşmış yiyeceklerin yenilmesi, su veya diğer içeceklerin içilmesi, kirli ellerin ağıza götürülmesi ile hastalık ortaya çıkmaktadır. Güvenli içme ve kullanma suyuna erişimin sağlanamadığı bölgelerde, su içmek, yemek yapmak ve bu suları temizlik amaçlı kullanmak ishalli hastalıkların görülme olasılığını artırmaktadır" dedi.

Usta, kişisel hijyen şartlarının düşük olduğu durumlarda hastalığın kişiden kişiye de bulaşabileceğini, hijyenik olmayan şartlarda hazırlanmış veya saklanmış yiyeceklerin tüketilmesinin de hastalığın yayılma yollarından biri olduğunu belirtti. Ayrıca, kirli sulardan yakalanmış balık ve deniz ürünlerinin de akut bağırsak enfeksiyonları için kaynak olabileceğine dikkat çekti.

Vakalar Günlük Olarak Takip Ediliyor

Trabzon'da bulantı, kusma ve ishal vakalarının günlük olarak takip edildiğini ifade eden Usta, Sağlık Müdürlüğü ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi TİSKİ Genel Müdürlüğü ekiplerinin, ilde içme suyu dağıtımı yapan tüm su depolarının dağıtım ağından belirlenmiş odak noktalarından günlük klor ölçümleri yaptığını belirtti. Ayrıca, belirli aralıklarla mikrobiyolojik ve kimyasal su analizlerinin de gerçekleştirildiğini söyledi.

Usta, "Bulaşıcı Hastalıklar Birimi tarafından Sendromik sürveyans çalışmaları kapsamında ilimiz sağlık kuruluşları tarafından atılan bulantı, kusma, ishal vaka sayıları günlük olarak takip edilmektedir. Vakaların mahalle bazında dağılımı, yaş dağılımları gibi parametreler ve kümelenme durumları incelenmektedir" dedi.

Yaz Aylarında İshal Vakalarının Sebepleri

Yaz aylarında tespit edilen ishal vakalarının en önemli sebeplerini de açıklayan Usta, şunları söyledi: "TİSKİ şebeke hattına bağlı olmayan, düzenli depo temizliği yapılmayan, klorlanmamış küçük müstakil su kaynaklarının kullanımı, yüzme alanı olarak belirlenmemiş ve suyu enfekte yerlerde denize girmek, alışılmış yeme alışkanlığında meydana gelen ani değişiklikler, özellikle toplu ikramlar için hazırlanan yemeklerin uygun ortamda saklanmaması."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler