Yaz Aylarında Böcek Sokmalarına Karşı Önemli Uyarı

Yaz Aylarında Böcek Sokmalarına Karşı Önemli Uyarı

Yazla beraber böcekler de arttı. Medipol Mega Üniversite Hastanesi Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, böcek sokmalarının sağlık üzerindeki etkilerine dair önemli uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Nacaroğlu, arı sokmalarının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ve diğer böcek sokmalarının da alerjik reaksiyonlara neden olabileceğini belirtti.

Arı Sokmaları: Riskler ve Alerjik Reaksiyonlar

Prof. Dr. Nacaroğlu, arı sokmalarının en sık karşılaşılan böcek sokmaları arasında yer aldığını söyledi. "İnsanların büyük bir çoğunluğu hayatları boyunca en az bir kez arı sokmasına maruz kalır," diyen Prof. Dr. Nacaroğlu, arı sokmalarının bazen sistemik alerjik reaksiyonlara, yani anafilaksiye yol açabileceğini ifade etti. Anafilaksi, acil müdahale gerektiren ve yaşamı tehdit edebilen bir durumdur. Ayrıca, ateş karıncası gibi bazı karınca türlerinin sokması da ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Sivrisinek Sokmalarında Kaşıntı ve Şişlik

Sivrisinek sokmalarının ciltte hafif lokal reaksiyonlara veya şiddetli alerjik reaksiyonlara yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Nacaroğlu, şu bilgileri paylaştı: "Sivrisinek ısırığından sonra 20 dakika içinde belirginleşen kabarıklık, kızarıklık ve 24-36 saat içinde kaşıntılı büyük kabartılar oluşabilir. Bu belirtiler genellikle birkaç gün içinde geçer. Ancak bazı kişilerde, sokmadan sonraki dakikalar içinde kaşıntılı, kırmızı ve sıcak şişlikler gelişebilir."

Önlemler ve Tedavi Yöntemleri

Prof. Dr. Nacaroğlu, sivrisinek ve böcek alerjileri için alınabilecek önlemleri de sıraladı. "Sivrisineklerin yoğun olduğu alanlardan kaçınmak, kişisel koruyucular kullanmak ve kaşıntıyı azaltmak için antihistaminik şuruplar tercih edilebilir. Şiddetli cilt reaksiyonlarında topikal kortikosteroid kremler kullanılabilir," dedi. Anafilaksi öyküsü olan kişilerin adrenalin otoenjektörü taşıması gerektiğini ve bu konuda bilgi sahibi olmalarının önemini vurguladı. Ayrıca, çocuk hastalarda alerjik şok belirtilerinde adrenalin otoenjektörü reçete edilmesi ve ebeveynlere kullanımı hakkında bilgi verilmesi gerektiğini ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.