Yaz Aylarında Kene Tehlikesine Dikkat: Uzmanlardan Hayati Uyarılar

Yaz Aylarında Kene Tehlikesine Dikkat: Uzmanlardan Hayati Uyarılar

Acil Tıp Uzmanı Dr. Efe Kanter, yaz aylarında artan kene vakalarına karşı vatandaşları uyardı. Kanter, "Açık alanlarda gezdikten ve doğada bulunduktan sonra vücut kontrolü yapmak çok önemli" dedi.

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte piknik yapanlar ve açık alanda çalışanlar için kene riski artıyor. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Efe Kanter, yaz aylarında kene sokması vakalarının çok daha fazla görüldüğünü belirterek, vatandaşları bu konuda dikkatli olmaya çağırdı.

Giyinme Konusunda Dikkatli Olunmalı

Açık alanlarda, doğada çalışanlar veya doğaya gezmeye, piknik yapmaya giden vatandaşların kıyafet ve giyinme konusunda dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Dr. Efe Kanter, "Mümkünse uzun kollu, ince, hafif şeyler veya uzun pantolonlar giyilmeli, çorapları pantolonların içine sokarak dışarıya maruziyet azaltılmalı. Keneler soktuktan sonra hemen fark edilmeyebiliyor. Bu yüzden açık alanlarda gezdikten, doğada bulunduktan sonra vücut kontrolü yapmak çok önemli" dedi.

Kene Sokmasına Karşı Ne Yapılmalı?

"Kene soktuğunu fark ettiğiniz an bir sağlık kuruluşuna başvurun" diyen Kanter, şunları ekledi: "Kenenin mutlaka vücudun deriye yakın olan kısmından tutularak bir cımbız yardımıyla çekilmesi lazım. Asla alkol veya pamukla boğma gibi yöntemlere başvurmamak gerekiyor. Mümkünse kene çıkarıldıktan sonra bir örneğin içine alarak yakın bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı."

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Riski

Kene sokmasının Türkiye'de nadir de olsa Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığına yol açabileceğine dikkat çeken Kanter, "Kene sokmalarının ardından vücutta ateş, kanama gibi belirgin semptomlar olursa mutlaka hastaneye başvurulmalı" uyarısında bulundu.

Kansızlığa Yol Açabiliyor

Kenelerin vücutta uzun süre kalması durumunda kansızlığa yol açabileceğini belirten Kanter, "Genelde bunun için birden çok kenenin sokmuş olması gerekiyor. Bu tarzda hastalar, virüs olmasa bile halsizlik, uyuşukluk gibi hafif semptomlarla ya da ateş, kanama gibi belirgin semptomlarla hastanelere başvurabiliyor" dedi.

Yaz Aylarında Kene Tehlikesine Dikkat: Uzmanlardan Hayati Uyarılar

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.