Yerel basında sayfa tasarımları

Yerel basında sayfa tasarımları

''Yerel Basında Sayfa Tasarımları'' projesi kapsamında örnek tasarımlar, Anadolu'daki gazetelere dağıtılmaya başlandı.

Basın İlan Kurumu Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, gazetelerin tasarımlarına yeni bir soluk, yaklaşım, heyecan katmak, mutfaktaki malzemeyi beğenilir hale getirmek için hazırladıkları ''Yerel Basında Sayfa Tasarımları'' projesinde, örneklerin Anadolu'daki gazetelere dağıtılmaya başlandığını bildirdi.

Arslan, Anadolu basınının, haber verme, bilgilendirme, eğitme, hoşça vakit geçirme gibi temel işlevlerinin dışında, demokrasi kültürü ve yerel demokrasinin güçlenmesi, toplumu bir arada tutan değerler, zenginlikler ile farklılıkların yaşatılması ve yarınlara taşınması noktasında son derece hayati bir görevi yerine getirdiğini belirtti.

Başta Anadolu Ajansı olmak üzere çeşitli ajanslardan haber kaynaklarına ulaşabilmenin eskiye oranla çok daha kolay hale geldiğini, Anadolu'nun her bir köşesindeki gazetelerin kendi özgün haberlerini, fotoğraflarını üretebildiğine işaret eden Arslan, buna karşın yaptıkları tespitlerde, elde edilen bu haber ve fotoğrafların okuyucunun dikkatini çekecek, beğenisini daha çok toplayacak, habercinin, yayın kuruluşunun mesajını daha kolaylıkla verecek tasarım konusunda aksama olduğunu gözlemlediklerini kaydetti.

Arslan, gazetelerin sayfa düzenlerinin yenilenmesi konusunda Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi ile ''Yerel Basında Sayfa Tasarımları'' projesi hazırladıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

''Gerek tabloid boy, gerekse tam boy yayımlanan gazetelerin tasarımlarına yeni bir soluk, yeni bir yaklaşım, yeni bir heyecan katacak, mutfaktaki malzemeyi beğenilir hale getirecek bir çalışma yapmak gerekiyordu. Bu düşünceden hareket ederek projeyi hazırladık. Sonuç itibariyle yığma ve modüler gibi ekollerde hazırlanmış, birinci sayfasından spor sayfasına, kadın-aile sayfasından bulmaca sayfasına kadar örneklerin yer aldığı çalışmalar bilgisayar ortamına aktarıldı, CD haline getirildi ve Anadolu'daki gazetelerimize dağıtılmaya başlandı.''

Anadolu'da yayım yapan gazetelerin BYEGM'den bu CD'leri alabileceklerini ifade eden Arslan, ''Umut ediyoruz ki Anadolu basını görüntü itibariyle yeni bir döneme, kalıplarını değiştirdiği, zorladığı bir döneme girmiş olacak. Okuyucularımız da bu gazetelerin yeni görüntülerinden memnun kalmış olacaklar'' dedi.

-BASIN İLAN KURUMU İLE GÖRÜŞMELER-

Arslan, ayrıca Basın İlan Kurumu'nun özellikle Anadolu'da entellektüel birikim oluşması, yerel basının kurumsallaşması noktasında önemli bir görev ifa edegeldiğine dikkati çekerek, bu görevinin devamı anlamında özellikle yerel gazetelere verdiği desteğin sürdürülebilirliği ve mümkün olduğunca bu desteğin artırılabilmesi için görüşmeler yaptıklarını kaydetti.

Bu çerçevede Basın İlan Kurumu'nun kimi ilanlardan almış olduğu komisyonların yerel basın lehine düşürüldüğüne değinen Arslan, şöyle devam etti: ''İlgili bakanlar, Kamu İhale Kurumu nezdinde basın ilan gelirlerinin sürdürülebilirliğini temin ve artışına ilişkin çalışmalarımız önümüzdeki günlerde de devam edecek. Bütün bu çalışmalar bir kamu görevi yerine getiren yerel basının daha da güçlü olması, kendine yetebilmesi ve kurumsal yapılara kavuşabilmesini hedeflemekte. Devletten, mahalli idarelerden herhangi kişi ya da kurumlardan sürekli destek bekleyen, talep eden bir mahalli basın algısından öte özgür, özgün ve kurumsallaşmasını tamamlamış bir yerel basın en büyük hayalimiz.''