Hümeyra Uslu
Yerli ve Milli
İhtiyaç listesi; yerli ve milli bir kültür politikası, yerli ve milli bir siyaset politikası, yerli ve milli bir sanayi politikası, yerli ve milli bir ekonomi politikası, yerli ve milli bir teknoloji politikası, yerli ve milli bir eğitim politikası vb.
Yapılanlar; Bir şeyin milli olabilmesi için neye ihtiyacımız olduğunu fark ederek başladık bu işe. Bir şeyin milli olabilmesi için milletten doğmuş, milletçe benimsenmiş olmasının lazım geldiğini yaşayarak öğrendik.
Milletin ve memleketin selameti için çalışılması, aleyhinde iş yapılmaması milli olmaktır inancıyla, öyle olduğunu düşündüklerimizin yanında durduk. Bayrak, vatan, toprak ifadelerine sahip çıkanlarla yol yürümeyi tercih ettik. Milletini yarı yolda bırakanları değil, milletine sahip çıkanları alkışladık. Arkadan iş çevirenleri birlik olup bozguna uğrattık.
Belki yüzlerce yılda oldu ama en azından yerli ve milli duruşun ne olduğunu belki üzgün, belki kırılarak da olsa öğrendik.
Peki, bugün baktığımızda yerli ve milli olan bu duruşla, bu özgüvenle neler yaptık, neler yapmalıyız bir bakalım.
Milli donanım ve mühimmat alanında çok şükür ciddi bir ilerleme kaydettik. Mesela; Yüksek ateş gücüne sahip, gelişmiş hedef tespit ve takip sistemleriyle donatılan KORHAN ya da taarruz ve taktik keşif helikopteri Atak, hedefi üç farklı noktadan vurabilme özelliğine sahip Fırtına Obüsü, ana muharebe tankı Altay… İşte bunlar hep bu ülkenin yetiştirdiği, bu toprakların evlatlarının ortaya getirdikleri yerli ve milli silahlar. Çok şükür ki artık birilerinin önünde el pençe divan durmuyor, kendi mücadelemizi kendi ürettiğimiz silahlarla sürdürüyoruz.
Ekonomide, yüklendiğimiz risklerin ve taşıdığımız potansiyelin farkındayız. Ne yapmalı, ne yapmamalı ağır aksak da olsa, öğrendik. Eksiklerimizin de farkındayız. Milli ve yerli kavramlarının ekonomi çevrelerine kazandırılması gerektiğini de göz ardı etmiyoruz.
Yerli yazılımların, siber savaşların bu denli yoğun olduğu günümüzde ne kadar önemli olduğunu herhalde her gün daha iyi anlıyoruz. Eğitimde, mimaride, uluslararası siyasette, sinemada, medyada görünen odur ki; yerli ve milli duruşu bozmadan yol alabilmek en önemlisi.
Yapılması gerekenler; insan kaynağının önemini daha iyi anlamamız gerektiğini söylemek zorunda hissediyorum kendimi. Ülke olarak geçirdiğimiz süreçlere bakılırsa aklını ve vicdanını kiraya vermemiş, vatan, millet sevdasını içinde taşıyan, çalışan ve çabalayan, öğrenen ve öğrendiğini hakkıyla anlatabilen insanlara ihtiyacımız var.
Avrupai bir şey inşa edip ona Osmanlı kapısı dikince onu millileştirmediğimizi de söylemek durumundayım. Bizim mimarimiz neden milli olmalı biliyor musunuz, kuş bakışı bakıldığında işte burası Türk yurdudur, Müslüman memleketidir denilebilmesi için önemli. Modern binalara çini işleyince onu yerli hale getirmiş olmuyorsunuz.
Bu işlere kafa yoracak birileri mutlaka vardır. Olmalı. Her alanda bizi daha bizden yapacak işlere imza atacak birileri olmalı. Vardır.
Öyle umalım.
Bir örnek; Necmettin Erbakan Üniversitesinde Harita Mühendisliğinde bir çalışma yapılmış. Çalışmaya göre İnsansız Hava Aracı (İHA) kullanılarak Köyçeğiz Yerleşke alanının tamamının 3 boyutlu haritası çıkarılabiliyormuş. Bu sayede çok zaman alan arazi işleri kısa sürede yapılabiliyormuş. 170 hektar alanı klasik yöntemle 1 ayda yapacakken, bu geliştirilen teknoloji ile 1 buçuk 2 saatte istediğiniz haritayı çıkarabiliyormuşsunuz.
Bu şu demek; bugün akademide bizzat yerli bir ürünü geliştirip, onu ihtiyaç duyduğunuz alanlarda kullanabilecek güce sahip hale gelmişsiniz. Birilerine ihtiyaç duymadan, teknolojinin kölesi değil üreticisi olmak hem Konya hem ülkemiz adına ne kadar önemli değil mi? Evet önemli. Bunların desteklenmesi dünya çapında önemli işlerin hayata geçirilmesi lazım.
İşte bunlar hep yerli ve milli üretim adına yapılanlar, yapılması gerekenler, yapılacaklar ve umut edilenler…
Sağlıcakla kalın.