"Yılda yaklaşık 70-80 bin civarında beden bağışına ihtiyaç var"
Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Şendemir:- "Gelişmiş ülkelerde kadavra bağışı oranı binde 1 civarında. Yani ülkemiz için düşünürsek yılda yaklaşık 70-80 bin civarında bir beden bağışına ihtiyaç var. Halbuki şu anda bu rakam iki el
BURSA (AA) - Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Şendemir, Türkiye'de tıp fakültelerinin kadavra ihtiyacına dikkati çekerek, "Gelişmiş ülkelerde kadavra bağışı oranı binde 1 civarında. Yani ülkemiz için düşünürsek yılda yaklaşık 70-80 bin civarında bir beden bağışına ihtiyaç var. Halbuki şu anda bu rakam iki elin parmaklarına ulaşamıyor." dedi.
Şendemir, Uludağ Üniversitesi (UÜ) bünyesinde başlatılan ''Bağışlayın Bedeniniz Tıp Eğitiminde Yaşasın'' adlı kampanyanın UÜ Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri binasında düzenlenen tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, 2002'den bu yana 24-31 Ekim'in "Ulusal Anatomi Haftası" olarak değerlendirildiğini söyledi.
Tıp fakültelerinde öğrencilerin temel eğitiminin başında anatomi dersinin yer aldığını belirten Şendemir, "İnsan vücudunun tüm ayrıntılarıyla öğretildiği ve kavranmaya çalışıldığı bu derste, ders materyalimiz sadece ve sadece insan vücudu. İnsan vücudunu bulmak çok kolay olmadığı için modeller ve fotoğraflardan yararlanmaya çalışıyoruz ancak bunlar hiçbir zaman insan vücudundaki çeşitliliğin ve üç boyutluluğun yerini tutmuyor." diye konuştu.
Şendemir, şunları kaydetti:
"Hayatı boyunca insan vücudunda çalışmamış ve organların yerini sadece maketlerde görmüş bir hekim size yeterli hizmeti verebilir mi? Böyle birine muayene olmak ister misiniz? Hiç kadavra üzerinde deneme yapmamış bir cerraha ameliyat olmak ister misiniz? Bu soruları kendimize sorduğumuz zaman bir materyal eksikliğinin olduğu çok açık ortaya çıkıyor. Gelişmiş ülkelerde kadavra bağışı oranı binde 1 civarında. Yani ülkemiz için düşünürsek yılda yaklaşık 70-80 bin civarında bir beden bağışına ihtiyaç var. Halbuki şu anda bu rakam iki elin parmaklarına ulaşamıyor."
Şu anda fakültelerde "kimsesiz bedenler" üzerinde çalıştıklarını anlatan Şendemir, normalde 10 öğrenciye bir kadavra düşmesi beklenirken, 150-200 öğrenciye bir kadavra düştüğünü vurguladı. Bu durumun tıp fakültelerinde eğitim kalitesinin düşmesine neden olduğunu belirten Şendemir, ayrıca öğrencilerin meslek hayatlarına başladıklarında hata yapma olasılıklarının yükseldiğinin araştırmalarla ortaya konulduğunu dile getirdi.
Bağış yapmak isteyenlerin tıp fakültelerinin anatomi ana bilim dallarına başvurabileceklerini hatırlatan Şendemir, bağışçıların bir şahit huzurunda form doldurmaları gerektiğini aktardı.
UÜ Tıp Fakültesine son 5 yılda 85 kadavranın bağışlandığı bilgisini veren Şendemir, "Allah uzun ömür versin, bu bağışçılarımızın ne kadarının bize geri döndüğü önemli. Şu ana kadar biz sadece 1 bağışçımızın bedenini kullanma şansına ulaştık. Umuyoruz ki bundan sonra bağış sayısı arttıkça geri dönüşler de artacaktır." dedi.
AA
Kaynak: