"Yıllık kan ihtiyacı 2 milyon ünitenin üzerinde"
Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Karaman, kan bağışında bulundu- Kınık: - "Ülkemizin bir yıllık kan ihtiyacı 2 milyon ünitenin üzerinde"
İSTANBUL (AA) - Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, ülkenin bir yıllık kan ihtiyacının 2 milyon ünitenin üzerinde olduğunu belirtti.
Türk Kızılayı'ndan yapılan açıklamaya göre, Sağlık Bakanlığı ile yürütülen "Güvenli Kan Temini Programı" kapsamında, kan bağışının önemine dikkati çekmek ve toplumda farkındalık oluşturmak için çeşitli etkinlikler düzenleniyor.
Bu kapsamda İstanbul Medeniyet Üniversitesinin güney yerleşkesinde "1 dakika için harekete geçin" sloganıyla kan bağışı kampanyası gerçekleştirildi.
Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık ve Rektör Prof. Dr. İhsan Karaman da etkinliğe kan vererek destek oldu. Etkinlikte, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Kızılay Kulübü, Yeşilay ve Genç Yeryüzü Doktorları gönüllüleri de kurdukları stantlarla bilgilendirme yaptı.
Kınık, etkinlikte yaptığı konuşmada, ülkenin bir yıllık kan ihtiyacının 2 milyon ünitenin üzerinde olduğunu belirterek, ülkede 2005'te 305 bin ünite olan kan bağışı miktarının geçen yıl 1 milyon 938 bine ulaştığını anlattı.
Bu bağışların 5 milyonu aşkın hastaya şifa olduğuna dikkati çeken Kınık, kan bağışlarını artırmak için kampanyalar düzenlediklerini aktardı.
Özellikle gençlerin organize ettiği kampanyalara katılmaktan memnuniyet duyduğunu kaydeden Kınık, gençlerin bu konuda topluma çok güzel örnek olduğunu vurguladı.
Kerem Kınık "Bağışlanan kan binlerce kişiye umut olacak. Hepsine çok teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Karaman ise etkinliği, kanın sürekli bir ihtiyaç olduğunu göstermek için düzenlediklerini anlattı.
Karaman, "Hayat enerjimizi bu pırıl pırıl gençlerden alıyoruz. Bir insanı kurtarmanın bütün insanlığı kurtarmak olduğu düşüncesiyle herkesi Kızılay'a kan bağışına davet ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.
- Güvenli Kan Temini Programı nedir?
Programın başladığı 2005'ten 2011'e kadar geçen 6 yıllık sürede "Bölgesel Kan Bankacılığı" sistemine geçilerek, yaklaşık 4 milyon kan bağışçısının bulunduğu bir veri tabanı oluşturuldu. Bilgisayarlı otomasyon ile tüm kan bankacılığı süreçleri izlenebilir hale geldi.
Bugün bazı üniversite hastaneleri ile özel hastanelerin haricindeki tüm hastanelerin ihtiyacı Türk Kızılayı tarafından karşılanıyor. Türk Kızılayı'nın 2020 hedefleri arasında ise Türkiye'nin ihtiyacı olan kanın yüzde 100'ünü karşılamak yer alıyor.
Güvenli Kan Temini Programı'nın temel hedeflerinden biri, kanın gönüllü, sürekli ve bilinçli bağışçılardan elde edilmesi. Bu kapsamda toplumu gönüllü ve sürekli kan bağışında bulunmaya teşvik etmek amacıyla eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yürütülüyor.
AA
Kaynak: