Zaman'dan MHPli'lere ağır teklif!

Zaman'dan MHPli'lere ağır teklif!

Todays Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş öyle bir teklif yaptıki

Today’s Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş, MHP’nin Anayasa reformu konusunda bu tutumunu sürdürmesi halinde, referandumdan önce partinin amblemi ve adını değiştirmesi teklifinde bulundu. MHP yerine UHP (Ulusalcı Hareket Partisi) denilmesini isteyen Keneş, “Böylece MHP’nin geleneksel, muhafazakâr seçmeni referandumda gerçekte neye oy verdiğini görecektir” dedi.

Anayasa değişiklik paketi cemaatin bir kez daha MHP’ye savaş açmasına yol açtı. Paketin referanduma gideceğinin anlaşılmasından sonra MHP yönetiminden ziyade MHP tabanı üzerinde çalışmaya başlayan cemaat, işi partinin dini değerlerden kopup, ırkçı ve faşist bir yapıya dönüştüğünü söylemeye kadar vardırdı.

Cemaatin etkili kalemlerinden olup, İngilizce yayınlanan Today’s Zaman Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmenliğini yapan Bülent Keneş, dün “MHP’den UHP’ye tehlikeli bir yolculuk” başlıklı ağır bir yazıya imza attı.

MHP Lideri Bahçeli ve parti yönetiminin Anayasa reformuna karşı takındığı olumsuz tavra dikkat çeken Keneş, buna karşılık kamuoyu araştırmalarının MHP seçmenlerinin yüzde 30’unun referandumda “evet” oyu vereceğini ortaya koyduğunu iddia etti.

MHP’nin bu politikasını sürdürmesi halinde, geleneksel destekçilerinden giderek uzaklaşıp, son 10 yılın hareketi ulusalcılığa doğru koşacağını öne süren Keleş, bunun da MHP’nin, aynen Cumhurbaşkanlığı seçimindeki tutumlarından dolayı DYP ve ANAP gibi ölmesiyle sonuçlanacağını bildirdi. MHP’nin bu tehlikeyi erkenden fark edip, davranışını değiştirmesinin, geleneksel seçmenin “partiye yabancılaşma” riskini azaltacağını, ancak MHP yöneticilerinin tavrının, böyle bir ihtimalin uzak olduğunu gösterdiğini belirten Keneş, “MHP’nin geleneksel milliyetçilikten, ulusalcılığa kaymasının sebebi mevcut yönetimdir” dedi.

Türkeş’ten sonra İslâm’dan Uzaklaşıldı

MHP’ye şekillendiren Türk-İslâm sentezinin problemli olmakla birlikte, İslami değerlere sahip çıkılmasının, partinin ırkçı veya faşist hareketlere yönelmesini engellediğini savunan Keneş, Türkeş dönemi ile mevcut MHP yönetimi arasında da şu kıyaslamayı yaptı:

“MHP’nin Tanrı Dağı kadar Türk, Hira Dağı kadar Müslüman felsefesinin temelinde dini değerler vardı. Bundan dolayı efsanevi lider ve ülkücü idealin kurucusu Türkeş döneminde farklı etnik kökenden birçok Müslüman ve hatta birçok Kürt bu hareketin üyesiydi ve kendilerini rahatlıkla ülkücü olarak tanımlıyordu. Geleneksel MHP’de Türklük kadar, İslâm da bulunduğu için Türkeş, Kürtlerin çoğunlukta olduğu Güneydoğu’da ciddi politik varlık gösteriyordu. Ancak Türkeş’in ölümünden sonra MHP kendisini diğer etniklerle ortak payda olan İslâm’dan uzak tuttuğu gibi, daha ırkçı olmaya başladı. Eğer bugün MHP ülkenin diğer bölgelerinde siyasi varlık gösteremiyorsa, emin olabilirsiniz bu Türkeş sonrası yanlış çizginin sonucudur. Eğer MHP’nin mevcut yönetimi, ülke barışının kırılganlaştığı bir dönemde daha fazla geç olmadan bu yanlış süreci durdurmazsa, Türkiye çok yakında yeni ulusalcı ve ırkçı bir partinin doğuşuna şahit olacak. Korkarım ki MHP, İslâmi hassasiyetleri kaybolan ırkçı ve faşist bir parti olmaya yönelecek.”

Üç Hilal ve Kurt Başını da İsminizi de Değiştirin

Anayasa referandumunun aynı zamanda MHP yönetimi için bir güvenoylaması olacağını öne süren Bülent Keneş, kendi tahminlerinin aksine MHP’nin mevcut politikasıyla referandumdan kazançlı çıkması halinde, bunun ne anlama geleceğini ise şöyle ifade etti:

“Bunun anlamı, Türkiye için alarm zillerinin çaldığıdır. Böyle bir sonuç, milliyetçi ruhun ölümü ve saf ırkçı ulusalcılığın zaferi olur. Bu durumun en büyük kaybedeni olarak ise Türkiye büyük acı çeker.”

Yazısının sonunda yaptığı teklifle de adeta MHP’ye meydan okuyan Keneş, şu çağrıda bulundu:

“Eğer MHP’nin mevcut yönetimi ulusalcı söylemede başarılı olursa, onlara tesviyem, üç hilal ve siyah kurt başı sembolünü değiştirmeleri, ayrıca elbette partinin adını MHP yerine Ulusalcı Hareket Partisi (UHP) yapmalarıdır. Yönetim mevcut pozisyonunu sürdürmeye gerçekten kararlıysa, bu değişiklikleri şimdiden yapmalı, böylece MHP’nin geleneksel muhafazakâr seçmenleri de gerçekten neye oy verdiğini görmelidir.”