"1. Doğu Anadolu Organ Nakli Günleri" Sempozyumu
Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen sempozyumda, canlı yayında kapalı böbrek nakli yapılarak, katılımcılar bilgilendirildi
ERZURUM (AA) - Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 1. Doğu Anadolu Organ Nakli Günleri Sempozyumu'nda, canlı yayında kapalı böbrek nakli yapılarak, katılımcılar bilgilendirildi.
Sağlık Bakanlığı, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Yale Üniversitesi, Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği ve Atatürk Üniversitesi işbirliğiyle Yakutiye Araştırma Hastanesi Konferans Salonu'nda düzenlenen sempozyumun son gününde, organ nakillerinin nasıl yapılacağı anlatıldı.
İstanbul'da bir hastanede görev yapan genel cerrah Prof. Dr. Muzaffer Sarıyar'ın verdiği konferansta, Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi'ndeki doktorlar, 22 yaşındaki bir kadına canlı böbrek nakli yaptı.
Kapalı yöntemle gerçekleştirilen ameliyat, konferans salonunda perdeye aktarılarak, katılımcılara canlı olarak izlettirildi. Ameliyatın her aşamasını izleyen öğretim üyeleri, özellikle son yıllarda Türkiye'de yeni uygulanmaya başlayan laparoskopik ve tek port yöntemiyle böbrek nakli hakkında bilgilendirildi.
Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bülent Aydınlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hem bilimsel hem sosyal içeriği açısından çok verimli bir kongre olduğunu belirterek, programa 300'ün üzerinde katılım olduğunu söyledi.
Kongrede faydalı bilgilerin paylaşıldığını ifade eden Aydınlı, "Laparoskopik donör nefrektomi kursu düzenledik. Bu da aslında kamu hastaneleri arasında Türkiye'de ilk defa yapılan bir iş. Canlı yayında yapılan ameliyat bitti ve gayet başarılı oldu. Türkiye'nin birçok yerinden bu işin uzmanları burada" diye konuştu.
- "Laparoskopinin kullanılmasıyla donör sayısında artış oldu"
Prof. Dr. Sarıyar da organ bağışı konusuna özellikle son yıllarda Türkiye'de bilinç oluştuğunu belirterek, geçtiğimiz yüz yılın cerrahi dalında iki büyük işi olduğunu ve bunlardan birinin organ nakli, diğerinin ise laparoskopik cerrahi olduğunu vurguladı.
Türkiye'de tıp alanında güzel gelişmelerin yaşandığını belirten Sarıyar, "Canlı yayında daha önce farklı ameliyatlar yapılmış olabilir ama laparoskopik olarak ilk kez burada gerçekleştirdik. Organ nakline çok sayıda insanın ihtiyacı olduğunu ve bu bilincin yavaş yavaş topluma yerleştiğini biliyoruz ama henüz yeterli değil. Yeterli organ bulunursa Türkiye'de organ yetmezliğinden muzdarip insan kalmayabilir" dedi.
Yapılan laparoskopik ameliyatların hastanın konforu için önemli olduğunun altını çizen Sarıyar, "Küçük kesisi var. Küçük kesi demek az ağrı, hastanede az yatmak demek. Daha erken işine dönmesi demek. Laparoskopinin kullanılmasıyla donör sayısında gözle görülür bir artış oldu. Artık küçük yaşlardaki çocuklara bile nakil yapılabiliyor. Bu da Türkiye'de tıbbın çok ilerlediğini gösteriyor. Eskiden insanlarımız bu tür tedaviler için yurt dışına giderlerdi. Artık yurt dışından ülkemize organ nakli olmaya geliyorlar" şeklinde konuştu.
Sempozyum, verilen konferansların ardından sona erdi.
Kaynak: