Bebekler tehdit altında: RSV virüsü nedir?
Sonbahar ve kış aylarında artış gösteren RSV virüsü, özellikle 2 yaş altındaki çocukları tehdit ediyor. Uzmanlar, virüsün hastaneye yatış ve ölümlere neden olduğunu belirterek korunma yöntemlerine dikkat çekiyor.
RSV Virüsü Nedir ve Kimleri Tehdit Ediyor?
Sonbahar ve kış aylarında yaygınlaşan Respiratuar Sinsityal Virüs (RSV), özellikle bebeklerde ve 2 yaş altındaki çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aysu Duyan Çamurdan, RSV'nin hastaneye yatış ve ölümlerle sonuçlanabilen bir solunum yolu virüsü olduğunu belirtiyor. Beş yaş altındaki çocuklarda meydana gelen 50 ölümden birinin RSV ile ilişkili olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Çamurdan, "Virüsü alan çocuk ne kadar küçükse hastalığı ağır geçirme ve ölüm riski de o kadar yüksek oluyor" dedi.
RSV Nasıl Bulaşır?
Prof. Dr. Çamurdan’a göre RSV, damlacık yoluyla bulaşıyor. Öksürük veya hapşırıkla yayılan virüs, özellikle kapalı alanlarda kolayca yayılabiliyor. İki yaş altındaki çocuklarda RSV enfeksiyonları sıklıkla ağır seyrediyor ve alt solunum yollarında hasara yol açabiliyor.
RSV'den Korunmak İçin Öneriler
Virüse karşı henüz bir aşı bulunmasa da RSV monoklonal antikor tedavisi korunmada etkili bir yöntem olarak öne çıkıyor. Ülkemizde beş doz halinde uygulanan bu tedavinin yanı sıra, yurt dışında kullanılan tek dozluk antikor tedavisi ve hamilelere yapılan maternal RSV aşısının yakın zamanda Türkiye’de de kullanıma girmesi bekleniyor.
Prof. Dr. Çamurdan, korunma yöntemleri hakkında şu bilgileri paylaştı:
- Bebeklere bakım veren kişilerin el hijyenine dikkat etmesi,
- Emzirmeye devam edilmesi,
- Risk grubundaki çocuklara monoklonal antikor tedavisi uygulanması,
- Hamilelerin 32-36. haftalar arasında maternal RSV aşısı yaptırması.
Bu yöntemlerle çocuklarda RSV'ye karşı yüzde 80 oranında korunma sağlanabiliyor.
Belirtileri Griple Karışabiliyor
RSV'nin belirtileri grip ile karışabildiği için hastalığın ilerleyip alt solunum yollarını etkilemesi gecikebiliyor. Virüs, ilk olarak burun akıntısı, öksürük, ateş ve iştahsızlık gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Ancak üç çocuktan birinde enfeksiyon alt solunum yollarına inerek hırıltılı solunum ve ağır akciğer hasarına neden olabiliyor.
Risk Grubundaki Çocuklara Dikkat
Özellikle prematüre bebekler, kronik akciğer veya kalp hastalığı olan çocuklar ile Down sendromlu bireyler risk altında. Ancak çalışmalar, hastaneye yatan çocukların %80’inin daha önce hiçbir sağlık sorunu olmayan risksiz bebekler olduğunu gösteriyor.
Uzmanlar, 2 yaş altındaki tüm çocukların RSV enfeksiyonuna karşı korunmasını tavsiye ediyor. Anne adaylarının ve ebeveynlerin, alınan önlemleri dikkatle uygulaması gerektiği belirtiliyor.
Kaynak: