13 Eylül Dünya Sepsis Günü

13 Eylül Dünya Sepsis Günü

Türk Yoğun Bakım Derneği Üyesi Prof. Dr. Yosunkaya: - "Yılda 30 milyondan fazla kişide sepsis gelişmektedir. Sepsis gelişen hasta sayısında her yıl yüzde 8-13 artış olduğu bildirilmektedir"- "Birçok antibiyotikten sepsis tedavisinde yararlanılamamaktadır.

KONYA (AA) - Türk Yoğun Bakım Derneği Üyesi Prof. Dr. Alper Yosunkaya, dünyada her yıl 30 milyondan fazla kişide sepsis geliştiğini belirterek, "Sepsis gelişen hasta sayısında her yıl yüzde 8-13 artış olduğu bildirilmektedir" dedi.

Yosunkaya, 13 Eylül Dünya Sepsis Günü dolayısıyla Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastenesinde düzenlenen toplantıda, sepsisin, vücudun enfeksiyonlara karşı geliştirdiği kontrolsüz yanıtla kendi doku ve organlarına zarar vermeye başlamasıyla ortaya çıkan bir hastalık olduğunu söyledi.

Sepsisin erken tanı konularak tedavi edilmemesi halinde birçok organ yetmezliği, şok ve yüksek oranda ölüme yol açtığını belirten Yosunkaya, hastalığın her yıl dünyada yaklaşık 8 milyon kişinin ölümüne yol açtığını kaydetti.

Bunun sadece erişkin hastalarda değil çocuklarda da ölüme neden olduğunu anlatan Yosunkaya, "Sepsis yılda 5 milyondan fazla yenidoğan ve çocuk ölümüne yol açıyor. Yılda 30 milyondan fazla kişide sepsis gelişmektedir. Her yıl sepsis gelişen hasta sayısında yüzde 8-13 artış olduğu bildirilmektedir" ifadelerini kullandı.

Sepsis nedeniyle her yıl kalp krizi veya akciğer, meme, prostat kanserlerinin toplamından daha fazla ölüm gerçekleştiğini bildiren Yosunkaya, rahatsızlığın Türkiye'de ne sıklıkta görüldüğü ve ne kadar ölüme yol açtığıyla ilgili resmi rakamın bulunmadığını dile getirdi.

- "Gereksiz antibiyotik kullanımı engellenmelidir"

Yosunkaya, derneklerinin, Dünya Sepsis Günü dolayısıyla kamuoyunda farkındalık oluşturmak ve sepsis kaynaklı ölümlerin en aza indirilmesi için eğitim çalışmalarını sürdürdüğünü vurguladı.

Sepsise bağlı ölümlerin azaltılabilmesi için en önemli noktanın erken evrede hastalığın tanınması ve tedaviye başlanması olduğuna işaret eden Yosunkaya, şöyle konuştu:

"Tanı ve tedavide yaşanacak her 1 saatlik gecikme, sepsisten ölme olasılığını yüzde 8 artırmaktadır. Yapılan araştırmalar, sepsis kaynaklı ölümlerin en az yüzde 10-15'inin önlenebilir olduğunu, erken tanı ve tedaviyle hayatta kalmanın artırabileceğini göstermektedir. Antibiyotik tedavisine ne kadar erken başlanırsa, başarılı olma şansı da o kadar fazladır. Ancak günümüzde mikroorganizmaların önemli bir kısmı, bazı antibiyotiklere karşı direnç geliştirmiştir. Birçok antibiyotikten sepsis tedavisinde yararlanılamamaktadır. Bunun en büyük nedeni, uzun yıllar boyunca antibiyotiklerin bilinçsiz kullanımıdır. Kısıtlama tedbirlerine rağmen ülkemizdeki yıllık antibiyotik tüketimi ve maliyetleri sürekli artmaktadır. Gereksiz ve reçetesiz antibiyotik kullanımı engellenmelidir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı