13. Ulusal Jinekoloji Ve Obstetrik Kongresi

13. Ulusal Jinekoloji Ve Obstetrik Kongresi

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Demir:- "Hekimler, malpraktis (tıpta yanlış, hatalı uygulama) davaları nedeniyle normal doğumdan kaçıyor. Bunun önlenmesi, Sağlık Bakanlığının bu konuda devreye girmesi lazım"

ANTALYA (AA) - Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir, sezaryenle doğumların artmasının nedenlerinden birinin hekimlere karşı açılan davalar olduğunu öne sürerek, Sağlık Bakanlığının bu konuda önlem alması gerektiğini söyledi.

 TJOD tarafından düzenlenen 13. Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresinde açıklamalarda bulunan Demir, anne adaylarının normal doğuma yönlendirilmesi gerektiğini ancak sezaryenle doğumların arttığını belirtti. 

Türkiye'de sezaryenle doğum oranının yüzde 50 civarında bulunduğunu, bunun en önemli nedenlerinden birinin hekimlerle ilgili süreç olduğunu ifade eden Demir, hekimlerin normal doğum yaptırmaktan çekindiğini öne sürdü. 

Prof. Dr. Demir, "Türkiye'de son 10 yılda malpraktis (tıpta yanlış, hatalı uygulama) davaları arttı. Hekimlerin davayı kaybetme, yüksek tazminat ödeme riski var. Dolayısıyla hekimler, malpraktis davaları nedeniyle normal doğumdan kaçıyor. Bunların önlenmesi, Sağlık Bakanlığının bu konuda devreye girmesi lazım" görüşünü savundu. 

Kadın hastalıkları ve doğum branşına tıp fakültesi mezunlarının ilgisinin azalmasında da bu davaların payı olduğunu dile getiren Demir, "Çok yüksek tazminat istemiyle açılan davalar nedeniyle kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığını seçen hekim sayısı gün geçtikçe azalıyor" dedi.

-Ebelik sistemi

Ebelik sisteminin genişletilmesi gerektiğini, böylece sezaryenle doğum oranının azalabileceğini kaydeden Prof. Dr. Demir, kadınlarda ciddi doğum korkusu bulunduğunu, bunun doğal bir süreç olduğunun anlatılması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Demir, sezaryen sonrası normal doğumun mümkün olduğunu ancak riskleri bulunduğunu ifade ederek, "Bunun mutlaka bir hastanede ve hekim kontrolünde yapılması lazım çünkü riskli bir durum. Yüzde 3 ile 5 arasında rahmin delinme riski var" diye konuştu. 

Doğumun kadın hastalıkları ve uzmanlarınca yaptırılması gerektiğini vurgulayan Demir, evde doğumu doğru bulmadıklarını kaydetti.

Kaynak:Haber Kaynağı