17 Kasım Dünya Prematüre Günü

17 Kasım Dünya Prematüre Günü

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Gümüş: "Türkiye'de 2002 yılında hem anne hem bebek ölümlerine baktığımızda maalesef dünya sıralamasında en kötü yerlerdeydik"

İSTANBUL (AA) - Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, 2002 yılında hem anne hem bebek ölümlerine bakıldığında Türkiye'nin dünya sıralamasında en kötü yerlerde olduğunu belirterek, "Şimdi büyük bir gayretle hem anne hem de bebek ölümlerimizde çok ciddi azalmalar meydana geldi. Avrupa Birliği ortalamalarına gelmiş durumdayız" dedi.

Gümüş, 17 Kasım Dünya Prematüre Günü dolayısıyla Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye'de sağlık sisteminde son 12 yılda yapılan çalışmalarla hasta memnuniyeti başta olmak üzere anne bebek ölüm hızlarındaki iyileşmelerin dikkat çektiğini söyledi.

Anne ve bebek ölümlerinde büyük mesafeler kaydedildiğini dile getiren Gümüş, "Türkiye'de 2002 yılında hem anne hem bebek ölümlerine baktığımızda maalesef dünya sıralamasında en kötü yerlerdeydik. Şimdi büyük bir gayretle hem anne hem de bebek ölümlerimizde çok ciddi azalmalar meydana geldi. Avrupa Birliği ortalamalarına gelmiş durumdayız" dedi.

Gümüş, bunun fedakar sağlık personeli ve halkın bilinçlendirilmesi ile olduğunu kaydederek, "İnşallah daha da gelişerek daha da iyi imkanlarla memleketin bütün birimlerinde önümüzdeki yıllar içerisinde tamamen yeni doğan yoğun bakımsız, uzmansız bir alan bırakmayacağız" diye konuştu.

"Türkiye'de sağlık 528 bin personeliyle güçlü bir ordu" diyen Gümüş, sağlık hizmetlerinin ülkenin tüm noktalarına en iyi şekilde götürülmeye çalışıldığını söyledi.

Gümüş, sağlıktaki en büyük sorunlardan birinin de acil servislerdeki yığılmalar olduğunu belirterek, bunun için de Aile Sağlığı Merkezleri'ni daha güçlü hale getirmeye çalıştıklarını vurguladı.

Gümüş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün itibariyle Mecliste bir kanunumuz çıkıyor. Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB). Bu başkanlık İstanbul'da merkezi olan, şu anda 6 enstitüyle kurulacak olan ve Bakanlar Kurulu kararıyla 14'e kadar çıkabilecek bir enstitü olacak. Türkiye'deki sağlığı dizayn edecek sağlık TÜBİTAK'ıdır. Yani bizim başta kanser olmak üzere, kronik hastalıklar, anne çocuk ergen sağlığı enstitüsü, kalite akreditasyon enstitüsü şeklinde sıralanacak. Buradaki hedef şu; biz sağlıkta sürekli tüketiyoruz. Bizim biraz da üretmemiz gerekiyor. Üretmezsek bizim sonumuz çok iyi olmaz çünkü böyle bir gücün üretim potansiyeli olması lazım. Nedir üretmek? İlaç üretmek, tıbbi cihaz üretmektir. En azından kullandıklarımızı bu memlekette üretmemiz gerekiyor." 

- "Türkiye'de her 10 bebekten biri prematüre doğuyor"

İstanbul Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Kemal Memişoğlu da prematüre dünyaya gelen çocukların hayatının pamuk ipliğine bağlı olduğunu belirterek, "Bu çocukların hayatta kalmalarını sağlayanlar başta hekim ve hemşireler olmak üzere sağlık çalışanları ve ailelerdir" dedi.

Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Doç. Dr. Kamil Özdil de dünyada her yıl 15 milyon, Türkiye'de ise 150 bin çocuğun prematüre olarak dünyaya geldiğini kaydetti.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Şirin Güven de prematüre bebeklerin anne rahminde henüz hayat hikayelerini tamamlamadan, olgunlaşmadan yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde bunu tamamlamak zorunda kaldıklarını söyledi.

 Türkiye'de her 10 bebekten birinin prematüre dünyaya geldiğini kaydeden Güven, "10 yıl öncesine kadar 19 haftalık bebeklerin yarısı bile yaşatılamazken, bu son yıllarda 24 hatta 21 haftalık bebeklerin yaşatıldığı Türkiye'ye ulaşmış durumdayız" dedi.

- Mucize bebek Nuray 4 yaşında 

Ümraniye'de 2010 yılınan kasım ayında geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden 7 aylık hamile Nuray Altun'un sezaryenle dünyaya getirilen ve doğduğunda solunumu olmadığı için yaşaması mucize olarak nitelendirilen bebeği Nuray da toplantıya katıldı.

Nuray bebek, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Dr. Şirin Güven tarafından postmortem sezaryen yöntemiyle annesinin karnından alınmıştı. 1 kilo 880 gram dünyaya gelen ve doğduğunda solunumu olmadığı için solunum cihazına bağlanan bebeğe, annesinin ismi verilmişti.

Bugün 4 yaşında olan Nuray da prematüre olarak dünyaya geldiği için 17 Kasım Dünya Prematüre Günü dolayısıyla düzenlenen etkinliğe katıldı. Doktorlarıyla hatıra fotoğrafları çektiren minik Nuray'a Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Gümüş, etkinlik sonunda altın taktı.  

Kaynak:Haber Kaynağı