2023 yılında 300 kadın şiddet kurbanı oldu
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, kadına şiddeti insanlık suçu olarak gördüklerini ve sıfır tolerans ilkesiyle kararlı bir mücadele yürüttüklerini belirtti.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Ankara'da düzenlenen Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Yerlikaya, konuşmasında kadına yönelik şiddetin insanlık suçu olduğunu vurgulayarak, bu konuda sıfır tolerans ilkesiyle kararlı bir mücadele verdiklerini belirtti.
Bakan Yerlikaya, konuşmasında aile yapısının toplumun temelini oluşturduğunu ve aileyi ayakta tutanın kadın olduğunu ifade etti. Sağlıklı bir aile yapısı olmadan gerçek manada bir milletin varlığından söz edilemeyeceğini belirten Yerlikaya, kadına yönelik şiddetin sadece bireysel bir sorun olmadığını, aynı zamanda milletin ve devletin temel değerlerine yapılmış bir saldırı olarak değerlendirdiklerini ifade etti.
Bakan Yerlikaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde 2011 yılında kurulan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın, kadına şiddetle mücadelede etkin politikaları hayata geçirmeyi hedeflediğini hatırlattı. 2012 yılında çıkarılan "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu" ve 2016-2020 yıllarını kapsayan 3. Ulusal Eylem Planı'nın ardından 2021-2025 yıllarını kapsayan 4. Ulusal Eylem Planı'nın yürürlüğe konulduğunu aktaran Yerlikaya, bu planın 5 ana hedef üzerine inşa edildiğini ve 218 faaliyet başlığından oluştuğunu belirtti.
Bakan Yerlikaya, kadınların toplumun her alanında gösterdikleri gayreti bir hak mücadelesi olarak gördüklerini vurgulayarak, kadın ve erkeğin yasalara göre eşit olduğunu ifade etti. Peygamber Efendimizin kadınlarla ilgili çağları aşan mesajını hatırlatan Yerlikaya, Türk kadınlarının tarih boyunca gösterdiği üstün gayret ve çabaları örnek gösterdi.
Kadını dışlayan bir anlayışın insan zenginliğinin yarısından vazgeçmek olduğunu söyleyen Bakan Yerlikaya, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Dünyada her şey kadının eseridir" sözünü hatırlatarak, kadınlar için hayatın her alanında önemli reformlara imza attığını belirtti.
Bakan Yerlikaya, kadına yönelik şiddetle mücadelede asayiş başlığı altında yürütülen çalışmaları anlattı. Elektronik kelepçe uygulaması ve KADES uygulaması gibi projelerle yüksek riskli şiddet vakalarını önlemeyi hedeflediklerini ifade eden Yerlikaya, şu an itibarıyla aktifte 720 elektronik kelepçe uygulaması olduğunu ve bu kapasiteyi bin 500'e çıkardıklarını belirtti. KADES uygulamasının da önemli bir rol oynadığını vurgulayan Bakan Yerlikaya, 6 milyona yakın kişi tarafından indirilen uygulamada 1 milyonu aşkın ihbar aldıklarını ve bu ihbarlara en hızlı şekilde müdahale ettiklerini ifade etti.
Bakan Yerlikaya, kadına yönelik şiddetle mücadelede emniyet ve jandarma teşkilatlarında faaliyet gösteren birim sayısını bin 267'ye yükselttiklerini açıkladı. Ayrıca, son bir yıl içinde 250 bini aşkın kolluk personeline kadına yönelik şiddetle mücadele eğitimi verdiklerini belirten Yerlikaya, 65 binin üzerinde koruyucu tedbir ve 684 binin üzerinde önleyici tedbir kararı aldıklarını ifade etti. Ancak, 2023 yılında üzücü bir şekilde 300 kadının şiddet kurbanı olduğunu ve bu cinayetlerde toplam 284 şüpheli olduğunu belirten Bakan Yerlikaya, bu mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.
Kaynak: