2024-YKS Tercih Süreci Başladı: Uzmanından Önemli Tavsiyeler

2024-YKS Tercih Süreci Başladı: Uzmanından Önemli Tavsiyeler

25 Temmuz itibarıyla ÖSYM, 2024-Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih işlemlerine başladı. Adaylar tercihlerini 2 Ağustos'a kadar "ais.osym.gov.tr" üzerinden yapabilecek.

Üniversite tercihi yaparken, tercih edilecek üniversiteyi ziyaret etmek büyük bir avantaj sağlayabilir. Tercih Uzmanı Ergin Sarar, "Düşündüğünüz bölümde okuyan öğrenciler ve hocalarıyla konuşmak, üniversitenin akademisyenlerini tanımak ve laboratuvarları gezmek, tercihlerinizi netleştirmenize yardımcı olur" diyor. Bu tür bir ziyaret, adayların üniversite hakkında daha iyi bir fikir sahibi olmalarını sağlar.

Şehir Seçimi: Kendi Şehrinizde mi Yoksa Başka Bir Şehirde Mi?

Sarar, üniversite tercihi yaparken, mezuniyet sonrası hangi şehirde yaşamayı planladığınızı göz önünde bulundurmanın önemli olduğunu belirtiyor. "Üniversitede kurduğunuz sosyal ağlar ve bağlantılar, iş bulma sürecinizde önemli rol oynar. Bu nedenle, üniversiteyi okuyacağınız şehirde yaşamak avantajlı olabilir," diyor Sarar. Ancak bazı durumlarda, farklı bir şehirde okumak kendi bağımsızlığınızı geliştirmenize yardımcı olabilir.

Puan mı Başarı Sırası mı?

Tercihlerde puan yerine başarı sırasına göre tercih yapılması gerektiğini vurgulayan Sarar, "YKS bir sıralama sınavıdır, bu yüzden başarı sırası daha belirleyicidir. Puanlar yıllık değişikliklere açıktır, bu yüzden tercihlerinizi başarı sırasına göre yapmanız daha doğru olur," diyor.

2024-YKS Tercih Süreci Başladı: Uzmanından Önemli Tavsiyeler

Farklı Puan Türleriyle Tercih Yapmak

Adayların TYT, SÖZ, EA, SAY ve DİL puan türleriyle tercih yapabileceklerini belirten Sarar, "Ancak, bu puan türlerinin her birini kullanarak tercih yapmak kafa karışıklığına yol açabilir. 24 tercih içinde sadece bir bölüme yerleştirilirsiniz," diyor. Adayların ne istediklerini ve önceliklerini belirlemeleri gerektiğini ekliyor.

İngilizce mi Türkçe Mi?

Bölümünüzün İngilizce mi yoksa Türkçe mi olacağı kararı, iş piyasasında hangi dilin gerekli olduğuna bağlıdır. Sarar, "Psikoloji ve hemşirelik gibi bazı bölümlerde Türkçe eğitim yeterli olabilirken, mühendislik gibi alanlarda İngilizce eğitim öncelikli olabilir," şeklinde bilgi veriyor.

Depremzede Adayların Tercihleri

Depremzede adayların, kendi illeri dışındaki diğer deprem bölgelerinde bulunan üniversiteleri tercih edebileceğini belirten Sarar, "Türkiye'deki vakıf üniversitelerindeki depremzede kontenjanlarını da yazabilirler," diyor.

2024-YKS Tercih Süreci Başladı: Uzmanından Önemli Tavsiyeler

Tercihlerde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tercih yaparken dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında okul birinciliği, depremzede kontenjanları ve diğer özel kontenjanlar bulunuyor. Sarar, "Tercihlerde geniş bir aralıktan seçim yaparak, olumsuz sonuçlarla karşılaşmamak için dikkatli olunmalı," diyor.

MTOK Kontenjanları ve Diğer Tercihler

Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları (MTOK) kontenjanlarının öncelikli olarak ilgili meslek lisesinden mezun öğrencilere ayrıldığını belirten Sarar, "Kontenjanlarda yer kalırsa diğer okullardan mezun öğrenciler de tercih edebilir," diyor.

Küçük Şehirlerde Devlet mi Vakıf Üniversiteleri mi?

Küçük şehirlerde devlet üniversiteleri ile vakıf üniversiteleri arasında tercih yaparken, üniversitenin akreditasyonu, bölüm olanakları ve mezuniyet sonrası fırsatlar göz önünde bulundurulmalı. Sarar, "Büyükşehirlerde vakıf üniversiteleri genellikle daha fazla staj ve iş imkanları sunar," diyor.

Bölüm mü Üniversite mi?

Tercih yaparken önce bölümün, ardından üniversitenin değerlendirilmesi gerektiğini belirten Sarar, "İş piyasasında mezun olduğunuz üniversitenin önemi deneyim kazandıktan sonra daha az belirleyici olabilir," şeklinde açıklamada bulunuyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.