218 ilaç artık zamlı satılacak

218 ilaç artık zamlı satılacak

SGK’nın 1 Ekim’de başlayan yeni uygulamasında vatandaş taban fiyattan farklı ilaç isterse aradaki farkı cebinden ödeyecek...

Antibiyotik, tansiyon, kalp, şeker ve mide ilaçları da listede...

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Sağlık Uygulama Tebliği’nde yaptığı değişiklikler 1 Ekim’de hayata geçiyor. 15 grup ilaç için geçerli olacak taban birim fiyat uygulamasıyla önemli ilaçları alırken ödenen katkı payı artacak. Firmaların aynı gruptaki ilaçların kamu fiyatlarını taban fiyata çekmemeleri durumunda, SGK’ nın elde edeceği tasarruf bedeli vatandaşa yansıyacak fark bedel üzerinden alınacak. Taban fiyat uygulaması ile SGK, 15 eşdeğer grupta 218 ilacın fiyatına etki edecek.  Hasta taban fiyatı belirlenen ilaçtan pahalısını almak isterse farkı cebinden ödeyecek.

İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Semih Güngör, “Taban fiyat uygulamasından yerli ilaçlar etkilenecek” dedi, şöyle devam etti: “Daha önce SGK fiyat farkının bir miktarını karşılıyordu. Artık  aynı ilaç türünde tek bir taban fiyat belirleyecek. Hasta aynı ilacın pahalısını  almak istiyorsa farkı kendi cebinden karşılayacak. Burada iki nokta önemli. İlk olarak ilaç firmaları fiyat düşürüp taban fiyatı kabul ederse eczacı zarar edecek. İlaç firması fiyat düşürmezse vatandaş ilacı alamayacak. SGK uygulamayı ilk olarak 15 ilaç grubunda başlattı ancak grupların sayısı artacak. Mide, antibiyotik, kalp, tansiyon, hepatit B, astım ve diyabet gibi hastaların ilaç faturaları ciddi artacak. Burada çok ciddi bir hasta mağduriyeti ortaya çıkacak. Hasta önemli ilaçları temin edemeyecek.”

“İki katına çıkmıyor”

Genel Sağlık Sigortası (GSS) Genel Müdürü  İsmet Köksal,  “Aynı etkiye sahip eşdeğer ilaçlarda, örneğin 11 liralık ilaç ödenirken, hekim hastaya 15 liralık ilaç da yazabilir. Biz, 11 lirayı ödediğimiz için 4 lira farkı vatandaş cebinden  ödeyecek. Yani 2 katına çıkan bir şey zaten yok” dedi.

218 ilacı kapsayan 15 grup şöyle...

Pantoprazol-Mide, 

Kandesartan sileksetil-Tansiyon

ve kalp, Klopidogrel - Kalp

Metformin hidroklorür - Diyabet

Metoprolol süksinat - Tansiyon

Sefuroksim aksetil - Antibiyotik

Deksketoprofen tromet.-Alerji

Tenofovir dis. fum. - Hepatit B

Sefdinir - Antibiyotik

Rabeprazol sodyum - Mide

Amoksisilin - Antibiyotik

Sefuroksim sodyum-Antibiyotik

Gabapentin - Epilepsi

Montelukast sodyum- Astım