"25 bin dolarlık baston" alıcısını bekliyor
Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde üzerine gümüş tel, zümrüt, yakut ve sedef taşları işlenerek üretilen ve 25 bin dolar fiyat biçilen baston, göz kamaştırıyor.
Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde gümüş tel, zümrüt, yakut ve sedef taşları işlenerek üretilen ve 25 bin dolar fiyat biçilen baston alıcısını bekliyor.
Adilcevazlı baston ustası Cumali Birol tarafından, 5 asırlık ceviz ağacı, manda boynuzu kullanılarak el emeği ve göz nuruyla üretilen baston, satışa hazır hale getirildi.
Birol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 ay önce yapımına başladıkları bastonun tamamlandığını söyledi.
İlk olarak Emitt Fuarında sergiledikleri bastonun büyük ilgi gördüğünü ifade eden Birol, "Bastonu haziran ayında Dubai'de düzenlenecek fuarda da sergilemeyi hedefliyoruz" dedi.
Bastona 25 bin dolar fiyat biçtiklerini belirten Birol, "Bu, şu anda dünyanın en pahalı bastonu" iddiasında bulunarak, şunları söyledi:
"Manda boynuzu ve Hizan ilçemizden temin ettiğim 5 asırlık ceviz ağacından ürettiğimiz bastona 9,5 metre gümüş tel, zümrüt, yakut ve sedef taşları işledik. Mercekle bastonun üzerine taşları yerleştirdik. Tek bir taşı yuvasına ancak 3 günde yerleştirebiliyoruz. Sağlam ve kaliteli olması da zamanımızı alıyor. Bu sürede tasarım yaparak emek sarf ettik. Bu bastondan 6 ayda sadece bir tane üretebiliyoruz. İşçiliği az olsa fiyatı da uygun olurdu. Tamamen el ürünü olan bastonu tek parça halinde ürettik. Bastonumuz bitti ve alıcısını bekliyor."
Önümüzdeki aylarda farklı bir baston tasarımı üzerinde çalışacağını dile getiren Birol, bastonları el emeği göz nuruyla bir altın sarrafı hassasiyetiyle ürettiklerini anlattı.
Türkiye'deki geleneksel el sanatlarına dikkati çekmek için bu bastonu ürettiğini ve mesleğini ayakta tutmaya çalıştığını kaydeden Birol, yaptığı bastonun büyük ilgi gördüğünü söyledi.
Bölgedeki olaylardan dolayı özellikle 9 aydır esnafın çektiği sıkıntıların kendilerine de yansıdığını anlatan Birol, ancak bu sorunların bertaraf edileceğine inandığını ifade etti.
Birol, "Olayların sona ermesiyle Van Gölü havzası ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine turist akışı olacağına inanıyoruz. Elbette bölgeye turist gelmesi, satışlarımıza fayda sağlar" diye konuştu.
AA
Kaynak: