30 yıldır tespih biriktiriyor
Fethiye'de yaşayan demir ustasının evinin bir odasında sergilediği bine yakın tespih görenlerin ilgisini çekiyor- Demir ustası Süleyman Takoz:"Cebimde ne kadar para varsa görüp beğendiğim tespihleri alıyorum. Bazıları da yakınlarımdan yadigar. Koleksiyonu
MUĞLA (AA) - ALİ RIZA AKKIR- Muğla'nın Fethiye ilçesinde, demir ustası 50 yaşındaki Süleyman Takoz'ın evinin bir odasında biriktirdiği bine yakın tespihten ve Yörüklerin kullandığı iş aletlerinden oluşan koleksiyonu görenlerin ilgisini çekiyor.
Yaklaşık 30 yıl önce arkadaşının elindeki tespihten etkilenerek tespih biriktirmeye başlayan Takoz, Türkiye'nin farklı illerinden ve bazı ülkelerden getirttiği tespihleri evinde saklıyor.
Yörük bir ailenin çocuğu olduğu için kültürüne de sahip çıkan Takoz, tespihlerin yanı sıra odasında Yörüklerin günlük işlerde kullandığı kirmen (kıldan iplik yapmaya yarayan alet), hamur teknesi ve saban gibi değişik eşyaları da bulunduruyor.
Takoz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tespih toplamaya 30 yıl önce hobi olarak başladığını, değerli değersiz, aralarında değişik taşların da olduğu bine yakın tespih biriktirdiğini söyledi.
Tespih toplarken maddi değerini hiçbir zaman gözetmediğini ifade eden Tokuz, "Cebimde ne kadar para varsa görüp beğendiğim tespihleri alıyorum. Bazıları da yakınlarımdan yadigar. Koleksiyonumda Endonezya'dan gelen, İran kehribarı, Oltu taşı, kuka, uçak camından yapılan tespihler var." dedi.
- Yörüklerin kullandığı eşyaları da topluyor
"Aslında ne varsa neslinde de o olur" diyen Takoz, "Bizim aslımız Yörük. Bakır kapları ve Yörüklerin kullandığı eşyaları 12 yıldır topluyorum. Eşyaların hepsini odada biriktirdim. Odanın almadıklarını da depoya koydum. Evime bir misafir geldiğinde görsün, öğrensin istiyorum. Geçmişimizi unutmayalım. Örneğin 'gork kabak'ın ne olduğunu şimdi çoğu kimse bilmez. Eskiden atları koşturmak için kullanılmış bir alet. Öttüğünde kurbağa sesi gibi ses çıkarır." diye konuştu.
Takoz, efkarlandığı zaman çayını kahvesini eşyaların bulunduğu odada içtiğini, eski eşyaların kendisini dinlendirdiğini dile getirdi.
Evine gelenlerin odadaki manzarayı görünce şaşırdıklarını anlatan Takoz, şöyle devam etti:
"Bana 'Allah razı olsun. Beni çocukluğuma götürdün' diyorlar. Oda sıcak da olsa soğuk da olsa gelenler bu odada oturmak istiyor. Bunlar özlem duyulan eşyalar. Misafirler odada rahatladıklarını söylüyorlar. Buradaki eşyaların çoğu kendi yakınlarımdan yadigar. Eşyalara bakınca annemi, ninemi görüyorum. Bunlar onların kullandığı malzemeler. Atalarımız bu eşyalarla zor şartlarda çalışmışlar. Ben de bu kültüre sahip çıkıyorum."
Takoz, topladığı eşyaları çocuklarına miras bırakmayı düşündüğünü ifade etti.
AA
Kaynak: